2019 har budt på rekordmange rotteanmeldelser.
2019 har budt på rekordmange rotteanmeldelser. Foto: GettyImages

Eksperter slår rotte-alarm: Sådan holder du dem ude

De varme somre og lune efterår har været guf for den frygtede gnaver. Læs, hvordan du kan sikre dig her.

De seneste år har de stigende temperaturer givet os mulighed for at tilbringe lange dage på stranden, spise aftensmad på terrassen til langt ind i efteråret og undgå frostbidte kinder i vinterhalvåret. Det er dog ikke kun os mennesker, der nyder godt af brandvarme somre og vintre, der aldrig for alvor når under frysepunktet. Det gør rotterne, der som regel lever godt i vores kloakker, også. 

Formidable leveforhold

Faktisk har det varmere klima givet de brune gnavere så gode yngle- og overlevelsesforhold, at vi aldrig haft et større rotteproblem end i 2019.

Det fortæller Paul Ashton, der er skadedyrsekspert i virksomheden TANACO til Søndagsavisen.dk

- Både rotter og mus har langt bedre vilkår nu, end de havde førhen, og derfor kan de nå at få flere kuld unger, hvilket betyder, at bestanden stiger drastisk, siger han.

Ubehagelig overraskelse til vinter

Selvom de milde vintre burde betyde, at rotterne i højere grad blev i kloakkerne frem for at bevæge sig ind på vores matrikler, har der været rekordmange rotteanmeldelser i år - hele 200.000 på landsplan.

Det lune efterårsvejr betyder også, at der er mange rotter i kloakkerne netop nu - og det kan give ubehagelige overraskelser, hvis vinteren for alvor sætter ind, fortæller Paul Ashton.

- Rotterne kan leve ude længere, men kommer der et par dage med hård frost, vil rotterne søge mod vores huse for at få varme og føde. Boligejere bør derfor tage sig nogle forholdsregler for at undgå rotter i hjemmet, siger Paul Ashton. 

Sådan sikrer du dig mod rotter i hjemmet

Derfor får du her fire gode råd til, hvordan du kan holde rotterne fra døren.

1. Rengøring og desinfektion 

Skrald og krummer i skuffer og skabe tiltrækker mus og rotter. Derfor er det vigtigt, at du tømmer skraldespanden ofte, og rengør skuffer og skabe for madrester. 

Vær også opmærksom på de madvarer og den skrald, der er tilgængelig udvendigt som nedfaldet fuglefoder, frugt og korn. Ofte fodrer vi både fugle og rotter ved foderbrættet. For at undgå de brune gnavere er det derfor en god idé kun at fodre lidt ad gangen, så fuglene spiser op uden at spilde det hele på jorden.

2. Sæt fælder op 

Hvis du vil undgå både mus og rotter i hjemmet, kan fælder være en god sikkerhedsforanstaltning. De er fuldt lovlige at tage i brug mod de små skadedyr. Du kan også finde elektroniske apparater på markedet, der udsender ultrasoniske lyde, der holder skadedyr på afstand, men som ikke genererer eller er farlige for mennesker.

3. Hold sprækkerne lukket 

Det er især en god idé at holde øje med sprækker og revner, hvor både mus og rotter kan trænge ind. Der skal blot være et hul på to cm, så kan en voksen rotte smutte ind. Derfor bør du reparere alle revner og sprækker i soklen og facaden, huske at lukke kældervinduerne og sætte rottenet fx volierenet for ventilationsåbninger og rørgennemføringer.

4. Tjek dine kloakker

Derudover bør man foretage en grundig inspektion af ventilationsristene foran huset samt kloakker, der er en nem tilgang for de uønskede gnavere. En forebyggende indsats er nemlig det bedste værn mod rotter. Sørg for, at hjemmets kloakker er tætte og vær sikker på, at alle afløbsriste er fastspændte, så du på den måde besværliggør adgangen til hjemmet bedst muligt.

Er uheldet ude? 

Har rotterne allerede fundet vej dit hus, skal du have hjælp til at ydrydde dem. Alle tegn på rotter er nemlig lovpligtige at anmelde til kommunen, der så står for at bekæmpe plagen for dig.

Udgør en stor smittefare

Det er især i efteråret og vinteren, at rotterne søger tæt på mennesker i større byer for at finde ly og madrester. Og smittefaren for mennesker gør rotterne til et alvorligt problem. Det problem vil dog kun blive forværret i fremtiden, hvor der forventes flere oversvømmelser.

Se flere gode råd til, hvordan du undgår at en rottefamilie flytter ind her. Se også, hvordan du slipper af med de små gnavere, når de først har fundet vej ind i hjemmet her.

Der skal blot være et hul på to cm, for at en voksen rotte kan finde vej ind i huset.
12. november 2019
Mere om Skadedyr

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en farlig sygdom, du kan få fra flåtbid i Danmark.

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Dette efterår har tilsyneladende budt på særligt mange besøg af de behårede rædsler.

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din...

Epidemi i Norge: Nu er skægkræet kommet til Danmark

Nu er et nyt skadedyr kommet til Danmark. Insektet, der de seneste år har terroriseret norske hjem, er en større, behåret og mere genstridig slags sølvfisk. Navnet er skægkræ, og det invasive skadedyr formerer sig i hobetal, bevæger sig overalt i boligen og kravler rundt i dine madvarer...

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og...

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på  drivhusplanter og grøntsager.

Derfor vrimler det med mystiske edderkopper

Mange danskere har den seneste tid været vidne til mange mærkværdige edderkopper. Er der en opadgående edderkoppetendens i Danmark?

Derfor vrimler det med edderkopper lige nu

De små spindlere er både indenfor og udenfor, i huse, kældre og i naturen.

Hvad sker der med edderkoppen, når jeg fanger den med støvsugeren?

Du er med garanti ikke den eneste, der finder støvsugeren frem, når du ser en edderkop. Men dør den af at blive fanget af støvsugeren, eller kravler den bare ud igen?

Hestebremser: hvilken flue bider, og hvilken efterlader parasitter...

I Danmark har vi en panisk rædsel for hestebremser, selvom det er klægen, vi bør frygte mest. Klægen kan nemlig angribe mennesker ved at...

Hvad er det? Fugl eller fisk - eller edderkop?

Idényt har nysgerrige læsere. Kristian Sjøgren undrede sig over, hvad var det for nogle klatter, som skæmmede hans sålbænk. Vores læser tog...

Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

Har du edderkopper derhjemme? Så er det formentlig én af disse 7. Edderkoppe-eksperten, Kajsa Mellbrand, giver her et overblik over de mest almindelige edderkopper i vores hjem.

Ørentviste - sådan kommer du af med dem

Ørentviste er nogen gange allevegne: i brevkassen, i haven eller i små sprækker inde i huset. De færreste kan lide de små kryb, men du kan...

Rotterne lurer i kloakken

Husejeren har ansvaret for rørledningerne på egen grund. Er rørene ødelagte er risikoen for rotteangreb stor.