Til kamp mod edderkopperne

Edderkopperne står i kø for at komme ind i vores huse i sensommeren og efteråret. Mange bryder sig ikke om de kriblende spindlere, men de fanger også insekter, og de “gør” ingenting. Hvis du tager kampen op, kan du dog begrænse edderkoppernes indtog.


Derfor kan mange ikke lide edderkopper

De er ikke giftige, de har ikke hugtænder – og de bider ikke. Men de er sorte, de har lange behårede ben, de krible-krabler, og mange af os er bange for dem. Det høje aktivitetsniveau hos de små ottebenede logerende er formentlig en af årsagerne til, at mange har et anstrengt forhold til edderkopper. Det siger psykoterapeut Christel Sonne Rasmussen, der blandt andet hjælper folk af med deres fobier, til Ekstra Bladet.

Læs også: Edderkopper | De syv mest almindelige arter i vores hjem

Ansigtsløse og hurtige

– Man mener blandt andet, at angsten kan skyldes, at edderkopper ikke har et ansigt, så de er svære at se i øjnene og dermed vurdere. Det skaber en uro. Og så  er de hurtige og umulige at kontrollere. Du ser dem, og så er de væk, og du aner ikke hvorhen. Det er et tab af kontrol og udløser følelsen af afmagt og lysten til instinktivt at flygte, forklarer hun til Ekstra Bladet.

Det hjælper at gøre noget

– Det handler om at gøre noget. At man går fra, at være handlingslammet til at tage kontrol, og gradvist flytter man sig så fra det negative til det det neutrale. Altså hen imod en følelse af, at det bare er en edderkop på lige fod med alle andre smådyr. Jeg er større end den, jeg kan klare den.

– Man kan starte med at udse sig de små af slagsen, og så klaske dem. Det lyder måske voldsomt, men det er en måde at tage kontrollen tilbage på, siger Christel Sonne Rasmussen.

– Jeg ved også, at mange er rigtig glade for at bruge en spray, der kan bruges til at slå dem ihjel.

Edderkopper er nyttedyr

Faktisk er edderkopperne nyttedyr, der fanger både myg, fluer og andre insekter, som dybest set er mere til gene, end edderkopperne er i sig selv.

Edderkopper er både til inde- og udeliv

Der er flere forskellige arter i vores huse. Nogle holder af indeklimaet og kan leve et helt liv indendørs. Andre forvilder sig ind ved et uheld. Mejeredderkopperne æder endda deres arstfæller – så de kan hjælpe dig med at holde bestanden nede!

Edderkoppespind gør huset støvet

Fælles for edderkopperne er, at de fanger deres bytte i spind, og at de får huset til at virke lidt “støvet”. De forvilder sig ind gennem åbne døre, vinduer og ventilationskanaler – her kan insektnet begrænse bestanden.

Edderkopper elsker kælder og loft

På loftet og i kælderen er der ofte masser af edderkopper – og er der sprækker eller åbninger mellem etagerne, kan de smutte ind i beboelsen. Så se efter, hvor edderkopperne evt. kan komme igennem revner og sprækker, og stop hullerne til, hvor det er muligt.

Luk revner og undgå edderkopper

Du kan også forsøge at behandle revner og sprækker med insektpudder eller et sprøjtemiddel beregnet til brug mod krybende og kravlende insekter.

Foto: Lise Mortensen HøyØdelæg edderkoppens æg

De fleste edderkopper har parringstid i maj-juni og efterfølgende lægger hunnen æg. Du finder æggene i små, tætte spind-poser i hjørner. Hvis du får dem skrabet væk, før de ca. 50 nye små edderkopper myldrer ud, kan det begrænse bestanden. Nogle edderkopper bærer dog rundt på æggene – så her skal du jage den voksne edderkop.

Stor husedderkop

Kendetegn: Stor edderkop med kropslængde op til 10-16 mm. En hans benspænd kan være op til 10 cm. Bagkroppen er mørkebrun med gullige pletter og striber. Benene er ensfarvet gulbrune. Levested: I og ved huse, skure og kældre, men også i stengærder, brændestabler, under afløbsriste osv. Alder: Op til 7-8 år.

Foto: Lise Mortensen HøyLille husedderkop

Kendetegn: En mellemstor edderkop med kropslængde fra 6-10 mm. Kroppen er brunlig med to mørkebrune bånd, benene har mere eller mindre tydelige mørke pletter eller ringe. Levested: I og ved huse. I husene er den mange steder fortrængt af mejeredderkoppen, men bag nedløbsrør og lignende steder er den fortsat almindelig. Alder: Op til 3-4 år.

Mejeredderkop

Kendetegn: Hænger gerne i tynde tråde i hjørner under loftet og kendes på sine ekstremt lange og tynde ben. Kroppen er 8-10 mm lang. Levested: Opvarmede huse. Den kan ikke leve udendørs i Danmark. Alder: Hunner: ca. 3 år, hanner: 1 år. Mejeredderkoppens yndlingsspise er andre edderkopper, og den kan sagtens snuppe en stor husedderkop.

Gå på edderkoppejagt!

  • Træk møblerne ud fra væggen, og fang de edderkopper, der er.
  • Tag malerier ned fra væggen.
  • Støvsug i alle revner ved lister og paneler.
  • Udenfor er udhænget, vinduerne og andre steder med læ for regn rigtig populære.
  • Her kan du tage en stiv kost og en vandslange og fjerne spind og edderkopper ved huset.

Mest læste artikler