Den er ikke bare stor - den er størst.
Den er ikke bare stor - den er størst. Foto: Heidi Lindstedt

Dette er Danmarks største edderkop

Og du har den sandsynligvis derhjemme. 

Invasion af edderkopper

Nogle gange har man det, som om der er edderkopper allevegne i huset og kælderen. Det er navnlig i efteråret, det sker. På den årstid er der nemlig mange af de ottebenede, der søger indendørs for at finde mad, husly og en mage.

Den største - Stor husedderkop

Det er dog kun temmelig få arter af edderkopper, som brænder for at invadere dit hus (læs her om de 7 arter, du finder flest af i hjemmet). Til gengæld er en af dem, der gerne dukker op i dit hjem, faktisk landets største edderkop. Det drejer sig om Stor husedderkop (Eratigena atrica). Det er en af de mest udbredte edderkopper i Danmark, og den trives fantastisk godt i dit hjem.

Den store husedderkop har en krop, som måler mellem ca. 1 og 2 cm. Spændvidden i dens ben kan derimod nå en diameter på helt op til 10 cm! Dette gør den til landets største husedderkop - når man måler efter længde og omfang. 

Udfordreren - Myreedderkoppen

Der findes ganske vist arter i Danmark med større krop og næsten lige så lange ben som f.eks. myreedderkoppen (Dolomedes fimbriatus). Edderkoppemåling er dog ingen eksakt videnskab, og edderkopper er vilde dyr, så der kan findes eksemplarer, som er større end dem, vi kender til. Men alle landets eksperter udtaler dog samstemmende, at Stor husedderkop er den største, målt fra benspids til benspids.

Ja: Stor husedderkop er giftig

Stor husedderkop bygger store horisontale edderkoppenet i hjørner i kældre, garager, udhuse eller andre steder, der yder dem beskyttelse. Den er mat brun i farven, og den kan bevæge sig lynhurtigt - i ryk med op til 50 centimenter i sekundet. 

Og jo, den er giftig. Hvis den ikke var det, havde der ikke været meget edderkop over den. Du kan dog berolige dig med, at dens gift er helt ufarlig for mennesker. Giften er udelukkende møntet på langt mindre byttedyr. 

Så selvom den store husedderkop kan se stor og skummel ud, så er den helt harmløs. Den er faktisk det stik modsatte af farlig. I virkeligheden er den et nyttedyr, som spiser andre insekter og skadedyr. 

Bonus: 5 edderkoppe-fun-facts

1. Alle edderkopper er giftige. Men det er kun et fåtal, der har en gift, der kan skade mennesker. 

2. Mange edderkopper spiser hannen efter endt parring. 

3. Nogle arter har så store hjerner, at de går helt ud i benene. 

4. Ved en enkelt lejlighed er der dukket et par sorte enker, verdens mest giftige edderkop, op i Danmark. Det var i en amerikanerbil, som en mand havde importereret fra USA med et par blinde passagerer i. 

5. Folk, der frygter edderkopper - araknofober - opfatter edderkopper som større, end de i virkeligheden er. 

11. oktober 2017
Mere om Skadedyr

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og hvordan du forebygger og bekæmper klannerne.

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på drivhus...

6 simple måder at bekæmpe sølvfisk på

Er du frustreret over ikke at kunne slippe af med sølvfisk i hjemmet? Så har vi 6 tips til at slippe af med de små kryb, som du bør prøve.

6 vanvittige og usande myter om edderkopper, som alle overraskende...

Edderkopper lægger navn til mange forskellige anklager; de er klamme, de bider mennesker, de kan komme ind overalt, de gemmer sig under toiletbrættet og meget mere. Her får du afkræftet 6 af de mest normale myter om edderkopper.

Derfor må du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Slår du også edderkopper ihjel pr. refleks? Det bør du nok holde op med, siger den nyeste forskning. For edderkoppen er et meget nyttig...

Derfor vrimler det med mystiske edderkopper

Mange danskere har den seneste tid været vidne til mange mærkværdige edderkopper. Er der en opadgående edderkoppetendens i Danmark?

Derfor vrimler det med edderkopper lige nu

De små spindlere er både indenfor og udenfor, i huse, kældre og i naturen.

Hvad sker der med edderkoppen, når jeg fanger den med støvsugeren?

Du er med garanti ikke den eneste, der finder støvsugeren frem, når du ser en edderkop. Men dør den af at blive fanget af støvsugeren,...

Hestebremser: hvilken flue bider, og hvilken efterlader parasitter...

I Danmark har vi en panisk rædsel for hestebremser, selvom det er klægen, vi bør frygte mest. Klægen kan nemlig angribe mennesker ved at...

De 6 mest udbredte skadedyr - og hvordan du bekæmper dem

Mød 6 af Danmarks mest udbredte skadedyr. Der er sikkert allerede ét af dem, der står derude og banker på til din bolig. Lær deres vaner og adfærdsmønstre at kende her, og få succes i bekæmpelsen af dem. 

Hvad er det? Fugl eller fisk - eller edderkop?

Idényt har nysgerrige læsere. Kristian Sjøgren undrede sig over, hvad var det for nogle klatter, som skæmmede hans sålbænk. Vores læser tog...

Derfor har du sølvfisk i dit hjem

De fleste af os oplever at finde sølvfisk i vores hjem. Sommetider suser en sølvfisk henover gulvet på badeværelset, eller ud fra en revne...

Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

Har du edderkopper derhjemme? Så er det formentlig én af disse 7. Edderkoppe-eksperten, Kajsa Mellbrand, giver her et overblik over de mest almindelige edderkopper i vores hjem.

Ørentviste - sådan kommer du af med dem

Ørentviste er nogen gange allevegne: i brevkassen, i haven eller i små sprækker inde i huset. De færreste kan lide de små kryb, men du kan...

Rotterne lurer i kloakken

Husejeren har ansvaret for rørledningerne på egen grund. Er rørene ødelagte er risikoen for rotteangreb stor.