Du kan låse og barrikadere din dør, men du er aldrig alene.
Du kan låse og barrikadere din dør, men du er aldrig alene. Foto: Getty Images

Det virkelige monster er ikke under din seng, men i den

Vi taler ikke om din partner, men derimod småkryb, der efterlader afføring i din seng og spiser afklippede negle. Der bor omkring 100 forskellige arter af småkryb i dit hjem. Find ud af, hvordan du får dem til at forsvinde.

Af: Madelene Sjøstrøm Gullach, 24. september 2020

Småkryb er så mikroskopiske, at du skal hive forstørrelsesglasset frem, for at kunne opdage dem. Det gør dem dog ikke mindre ulækre og nogle af dem er endda sundhedsfarlige. Det gælder især husstøvmiden, som bor i langt de fleste hjem, skriver netdoktor. Miden kan fremprovokere allergi og dermed give åndedrætsbesvær. Det er heldigvis ikke svært, at komme af med miderne og de fleste andre småkryb i dit hjem.

Disse fem småkryb bor i dit hjem

1. Den der mæsker sig i døde hudceller

Sølvfisk
Foto: Getty Images

Du har måske set en sølvfisk krible hurtigt over gulvet på badeværelset. Netop på badeværelset eller i kælderen, er de steder, hvor du ofte vil møde en sølvfisk. Den elsker nemlig fugtige omgivelser. Sølvfisken trives bedst i mørke og kommer typisk frem ved nattetide, hvor den mæsker sig i døde hudceller f.eks. skæl, der i løbet af dagen er drysset fra dit hår.

Sølvfisken er ikke farlig, men den kan give dig lidt af et chok, når den kribler henover gulvet, mens du står på badeværelset. Den kan også volde skade på dine bøger, hvis den går i dem. Du kan gøre dit hjem mindre attraktivt, for den lille skinnende fisk på ben, ved at lufte ud jævnligt. På denne måde nedbringes fugtigheden i hjemmet og sølvfisken vil sandsynligvis gå på jagt efter nye steder. 

2. Dine bøgers værste fjende

Boglus
Foto: Getty Images

Boglusen bor i stort set alle hjem, ifølge Illustreret Videnskab. Den er kun en millimeter lang og har vinger, som den faktisk ikke bruger til noget. Som navnet antyder, er den vild med bøger, men den elsker også korn og ris, som den med stor appetit fortærer, hvis den kommer i det. Måske har du før opdaget små insekter i din mel, hvilket højst sandsynligt har været boglusen.

Boglusen kan hurtigt sprede sig i hele dit hjem, da den formerer sig året rundt og i gennemsnit kan lægge et par hundrede æg. Den føler sig bedst tilpas i varme og fugtige omgivelser, så hyppig udluftning er også med til at holde bestanden af boglus nede. Der kan dog være brug for sprøjtemidler i de værste tilfælde.

3. Den der efterlader afføring i din seng

Husstøvmide
Foto: Getty Images

Husstøvmiden måler blot en kvart millimeter, så den er ikke til at se med det blotte øje. Den boltrer sig i dit varme og måske lidt fugtige sengetøj, hvor den spiser tabte hår og hudskæl. Som tak for mad efterlader den afføring i din seng, som du kan boltre dig i, når du kommer hjem og skal sove igen. Nej, det er ikke lige sagen vel?

Husstøvmidens afføring er endda sundhedsfarlig, da det kan fremkalde allergi og derfor er det vigtigt at vaske sengetøj jævnligt på 60 grader. For at få bugt med miderne, skal du også huske at lufte ud, da miderne formerer sig bedst i fugtige rum. Det er altså ikke mængden af støv, er bestemmer antallet af husstøvmider.

Læs mere om, hvor hyppigt og hvor længe du skal lufte ud.

4. Dine afklippede negle er guf for den

Tæppebille
Foto: Getty Images

Tæppebillen elsker uld, så hvis du ser uregelmæssige huller i dit uldtæppe er det et næsten stensikkert tegn på, at en koloni af tæppebiller er flyttet ind i dit hjem. Til nøds kan de også spise døde insekter, madrester og afklippede negle. Så hvis du glemmer at rydde op efter dig, har du i stedet forvandlet stuen til et lækkert spisekammer for tæppebillerne.

Opdager du tegn på tæppebiller kan du fordrive dem ved at:

  • Støvsuge og rengøre dit hjem grundigt

  • Vaske det angrebne uld

  • Placere det vaskede uld i en fryser i to til tre dage

I særligt slemme tilfælde kan det være nødvendigt at bruge sprøjtemidler.

5. Sprederen af sygdomme

Loppe
Foto: Getty Images

Loppen er heldigvis en yderst sjælden gæst i de danske boliger nu til dags. Dens larver kan kun finde ly og overleve i gulvsprækker og fugtige polstrede møbler, som man typisk kun vil finde i meget forfaldne og fugtige huse.

Hvis du dog opdager lopper i dit hjem, skal du handle straks, da de spreder sygdomme og virus. I middelalderen havde loppen en stor rolle i en af historiens værste epidemier, den sorte død, som kostede millioner af mennesker livet. Lopper drikker blod og hopper på alle mennesker og dyr, de kommer i nærheden af. De skal bekæmpes med loppemidler.

24. september 2020 Madelene Sjøstrøm Gullach
Mere om Skadedyr

Ekstra høj bestand: Rotterne kommer nu!

En mild vinter og et lunt forår får rotterne til at søge mod de danske hjem. Er rotterne nået til din bolig endnu? Find ud af, hvad du kan gøre for at forhindre rotteangreb i dit hjem her.

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en...

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din...

Udbredt skadedyr: Hver tredje dansker har haft besøg

En ny undersøgelse viser, at næsten hver tredje dansker har haft besøg af dem, og hvis du først har stiftet bekendtskab med dem, kan det være svært at se bort fra. Læs hvordan du selv undgår at få besøg af det ulækre skadedyr.

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og...

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på  drivhusplanter og grøntsager.

Stop for villaejeres brug af farlig musegift

De farligste musegifte må fremover kun bruges af rottefængerne – Miljøstyrelsen har nu fået grønt lys af EU-Kommissionen til at gennemføre...

Husmår på loftet - sådan slipper du af med husmåren

En husmår gør stor skade, når den flytter ind på loftet. Noget af det værste er, at en husmår kan buldre meget kraftigt på loftet. Desværre...

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Har du husmår på dit loft?

Husmår bor i små skove og stråtækte huse på landet, men er også flyttet ind I vores sommerhusområder og byernes parcelhuskvarterer. Til mere eller mindre glæde for husenes oprindelige beboere.

Sådan undgår du mus i dit hus

Mus er på listen over skadedyr, der kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Nu til efteråret søger musene et varmt vinterlogi -...

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Luk vinduer og døre - edderkopperne kommer. Efteråret er højsæson for de største af de behårede rædsler.

Fang musen inden den gør skade på dit hus

Umiddelbart kan mus synes uskadelige, men de gnaver elektriske installationer over og kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Her er otte gode råd til at få bugt med de ubudne gæster.

Sølvfisk - 6 simple tips til at bekæmpe insektet

Er du frustreret over ikke at kunne slippe af med sølvfisk i hjemmet? Så har vi 6 tips til at slippe af med de små kryb, som du bør prøve.

Undgå duer, flagermus og væggelus i dit hus

Hvordan ved du, om du har haft besøg af duer, flagermus og væggelus? Få en liste over tegn på besøg fra duen, flagermusen og væggelusen, og...