Det virkelige monster er ikke under din seng, men i den

Vi taler ikke om din partner, men derimod småkryb, der efterlader afføring i din seng og spiser afklippede negle. Der bor omkring 100 forskellige arter af småkryb i dit hjem. Find ud af, hvordan du får dem til at forsvinde.

Småkryb er så mikroskopiske, at du skal hive forstørrelsesglasset frem, for at kunne opdage dem. Det gør dem dog ikke mindre uappetitlige, og nogle af dem er endda sundhedsfarlige. Det gælder især husstøvmiden, som bor i langt de fleste hjem. Miden kan fremprovokere allergi og dermed give åndedrætsbesvær. Det er heldigvis ikke svært, at komme af med miderne og de fleste andre småkryb i dit hjem.

Disse fem småkryb bor i dit hjem

1. Den der efterlader afføring i din seng

Husstøvmide
Foto: Getty Images

Husstøvmiden måler blot en kvart millimeter, så den er ikke til at se med det blotte øje. Den boltrer sig i dit varme og måske lidt fugtige sengetøj, hvor den spiser tabte hår og hudskæl. Som tak for mad efterlader den afføring i din seng, som du kan boltre dig i, når du kommer hjem og skal sove igen. Nej, det er ikke lige sagen vel?

Husstøvmidens afføring er endda sundhedsfarlig, da det kan fremkalde allergi, og derfor er det vigtigt at vaske sengetøj 2-4 gange om måneden ved 60 grader. For at få bugt med miderne, skal du også huske at lufte ud, da miderne formerer sig bedst i fugtige rum. Det er altså ikke mængden af støv, der bestemmer antallet af husstøvmider.

Læs mere om, hvor hyppigt og hvor længe du skal lufte ud.

2. Den der mæsker sig i døde hudceller

Sølvfisk
Foto: Getty Images

Du har måske set en sølvfisk krible hurtigt over gulvet på badeværelset. Netop på badeværelset eller i kælderen, er de steder, hvor du ofte vil møde en sølvfisk. Den elsker nemlig fugtige omgivelser. Sølvfisken trives bedst i mørke og kommer typisk frem ved nattetide, hvor den mæsker sig i døde hudceller f.eks. skæl, der i løbet af dagen er drysset fra dit hår.

Sølvfisken er ikke farlig, men den kan give dig lidt af et chok, når den kribler henover gulvet, mens du står på badeværelset. Den kan også volde skade på dine bøger, hvis den går i dem. Du kan gøre dit hjem mindre attraktivt, for den lille skinnende fisk på ben, ved at lufte ud jævnligt. På denne måde nedbringes fugtigheden i hjemmet og sølvfisken vil sandsynligvis gå på jagt efter nye steder. 

Læs også: Bekæmpelse af skægkræ

3. Dine bøgers værste fjende

Boglus
Foto: Getty Images

Boglusen bor i stort set alle hjem, ifølge Illustreret Videnskab. Den er kun en millimeter lang og har vinger, som den faktisk ikke bruger til noget. Som navnet antyder, er den vild med bøger, men den elsker også korn og ris, som den med stor appetit fortærer, hvis den kommer i det. Måske har du før opdaget små insekter i din mel, hvilket højst sandsynligt har været boglusen.

Boglusen kan hurtigt sprede sig i hele dit hjem, da den formerer sig året rundt og i gennemsnit kan lægge et par hundrede æg. Den føler sig bedst tilpas i varme og fugtige omgivelser, så hyppig udluftning er også med til at holde bestanden af boglus nede. Der kan dog være brug for sprøjtemidler i de værste tilfælde.

4. Dine afklippede negle er guf for den

Tæppebille
Foto: Getty Images

Tæppebillen elsker uld, så hvis du ser uregelmæssige huller i dit uldtæppe er det et næsten stensikkert tegn på, at en koloni af tæppebiller er flyttet ind i dit hjem. Til nøds kan de også spise døde insekter, madrester og afklippede negle. Så hvis du glemmer at rydde op efter dig, har du i stedet forvandlet stuen til et lækkert spisekammer for tæppebillerne.

Opdager du tegn på tæppebiller kan du fordrive dem ved at:

  • Støvsuge og rengøre dit hjem grundigt
  • Vaske det angrebne uld
  • Placere det vaskede uld i en fryser i to til tre dage

I særligt slemme tilfælde kan det være nødvendigt at bruge sprøjtemidler.

5. Sprederen af sygdomme

Loppe
Foto: Getty Images

Loppen er heldigvis en yderst sjælden gæst i de danske boliger nu til dags. Dens larver kan kun finde ly og overleve i gulvsprækker og fugtige polstrede møbler, som man typisk kun vil finde i meget forfaldne og fugtige huse.

Hvis du dog opdager lopper i dit hjem, skal du handle straks, da de spreder sygdomme og virus. I middelalderen havde loppen en stor rolle i en af historiens værste epidemier, den sorte død, som kostede millioner af mennesker livet. Lopper drikker blod og hopper på alle mennesker og dyr, de kommer i nærheden af. De skal bekæmpes med loppemidler.

Kilder: Blandt andre Netdoktor.dk

Mest læste artikler