Bananfluer elsker bananer. Det kan udnyttes med en keglefælde.
Bananfluer elsker bananer. Det kan udnyttes med en keglefælde. Foto: idényt

Den nemmeste fælde til bananfluer

Når sæsonen for bananfluer går i gang, er de ALLEVEGNE! Heldigvis er de nemme at narre. Her kan du i nogle ganske få billeder se, hvordan du laver en enkel, men genial fælde til bananfluer: Keglefælden.

Højsæson for banafluer

Højsæsonen for bananfluer begynder i august måned. Sæsonen er forholdsvis kort, men i de få måneder, bananfluerne huserer, føler man tit, at de er over det hele. 

Bananfluer hedder på engelsk fruit flies. Det er en mere dækkende betegnelse, for de går lige så gerne i andre typer frugt end bananer. De fortærer i det hele taget med stort begær alle former for sødlige madvarer, der ligger frit og ikke har deres plads i køleskabet. Til fælden på billederne her på siden har vi dog brugt bananer. 

Keglefælden

Der findes mange måder at narre og bekæmpe bananfluerne på. En af de fælder, der er hurtigst at lave, og som er mest appetitlig at anvende, er keglefælden

Ideen i keglefælden er at skabe en tragt af papir, som via et lille hul fører ned til et vandbad i et glas fyldt op med moden frugt. Lugten vil lokke bananfluerne til, og når de først er kommet derned, vil de ikke kunne komme op igen. 

Sådan gør du 

1. Glas med vand og moden frugt i bunden

Fælde til bananfluer med vand med bananer i.  
Glas med vand og bananer i.  

Fyld lidt vand i bunden af et glas og dump nogle stykker moden frugt ned i det. I dette tilfælde er der brugt bananer, som - ikke underligt - egner sig fortrinligt til at lokke bananfluer til. 

2. Lav en tragt af papir

Papir tragt til bananflue fælde  
Tragten af papir med hullet i bunden, som bananfluerne vil forsvinde ned igennem.  

Lav en tragt af papir, så der danner sig et lille hul i bunden af tragten. Hullet må om muligt gerne være endnu mindre end det på billedet. Hold tragten sammen med et enkelt stykkke tape. Sørg for, at papirstragten ligger sig tæt ind til glasset, så bananfluerne ikke har en flugtvej.

Keglefælden til bananfluer fungerer ved, at lugten af frugten i væsken lokker de små bananfluer ned igennem hullet. Når de først er kommet igennem hullet, vil de ikke kunne finde vej ud op af det igen, og de vil til syvende og sidst omkomme i frugtvandet.

3. Anbring papirtragten i glasset

Færdig bananflue-fælde  
Den færdige bananfluefælde.  

Sådan ser den færdige bananflue-fælde ud. Supplér eventuelt med lidt tape de steder, hvor papirstragten ikke lægger sig tæt ind til glasset. 

God bananflue-jagt!

20. juli 2017
Mere om Skadedyr

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en farlig sygdom, du kan få fra flåtbid i Danmark.

Eksperter slår rotte-alarm: Sådan holder du dem ude

De varme somre og lune efterår har været guf for den frygtede gnaver. Læs, hvordan du kan sikre dig her.

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din...

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om malaria-parasitten - og skal kureres inden for 24 timer. Se sympotomerne her. 

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Har du husmår på dit loft?

Husmår bor i små skove og stråtækte huse på landet, men er også flyttet ind I vores sommerhusområder og byernes parcelhuskvarterer. Til...

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og...

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på  drivhusplanter og grøntsager.

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Luk vinduer og døre - edderkopperne kommer. Efteråret er højsæson for de største af de behårede rædsler.

Derfor vrimler det med mystiske edderkopper

Mange danskere har den seneste tid været vidne til mange mærkværdige edderkopper. Er der en opadgående edderkoppetendens i Danmark?

Derfor vrimler det med edderkopper lige nu

De små spindlere er både indenfor og udenfor, i huse, kældre og i naturen.

Hvad sker der med edderkoppen, når jeg fanger den med støvsugeren?

Du er med garanti ikke den eneste, der finder støvsugeren frem, når du ser en edderkop. Men dør den af at blive fanget af støvsugeren,...

Hvad er det? Fugl eller fisk - eller edderkop?

Idényt har nysgerrige læsere. Kristian Sjøgren undrede sig over, hvad var det for nogle klatter, som skæmmede hans sålbænk. Vores læser tog...

Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

Har du edderkopper derhjemme? Så er det formentlig én af disse 7. Edderkoppe-eksperten, Kajsa Mellbrand, giver her et overblik over de mest almindelige edderkopper i vores hjem.

Ørentviste - sådan kommer du af med dem

Ørentviste er nogen gange allevegne: i brevkassen, i haven eller i små sprækker inde i huset. De færreste kan lide de små kryb, men du kan...

Rotterne lurer i kloakken

Husejeren har ansvaret for rørledningerne på egen grund. Er rørene ødelagte er risikoen for rotteangreb stor.