Bananfluer elsker bananer. Det kan udnyttes med en keglefælde.
Bananfluer elsker bananer. Det kan udnyttes med en keglefælde. Foto: idényt

Den nemmeste fælde til bananfluer

Når sæsonen for bananfluer går i gang, er de ALLEVEGNE! Heldigvis er de nemme at narre. Her kan du i nogle ganske få billeder se, hvordan du laver en enkel, men genial fælde til bananfluer: Keglefælden.

Højsæson for banafluer

Højsæsonen for bananfluer begynder i august måned. Sæsonen er forholdsvis kort, men i de få måneder, bananfluerne huserer, føler man tit, at de er over det hele. 

Bananfluer hedder på engelsk fruit flies. Det er en mere dækkende betegnelse, for de går lige så gerne i andre typer frugt end bananer. De fortærer i det hele taget med stort begær alle former for sødlige madvarer, der ligger frit og ikke har deres plads i køleskabet. Til fælden på billederne her på siden har vi dog brugt bananer. 

Se flere tricks her til at bekæmpe bananfluer med.

Keglefælden

Der findes mange måder at narre og bekæmpe bananfluerne på. En af de fælder, der er hurtigst at lave, og som er mest appetitlig at anvende, er keglefælden

Ideen i keglefælden er at skabe en tragt af papir, som via et lille hul fører ned til et vandbad i et glas fyldt op med moden frugt. Lugten vil lokke bananfluerne til, og når de først er kommet derned, vil de ikke kunne komme op igen. 

Sådan gør du 

1. Glas med vand og moden frugt i bunden

Fælde til bananfluer med vand med bananer i.  
Glas med vand og bananer i.  

Fyld lidt vand i bunden af et glas og dump nogle stykker moden frugt ned i det. I dette tilfælde er der brugt bananer, som - ikke underligt - egner sig fortrinligt til at lokke bananfluer til. 

2. Lav en tragt af papir

Papir tragt til bananflue fælde  
Tragten af papir med hullet i bunden, som bananfluerne vil forsvinde ned igennem.  

Lav en tragt af papir, så der danner sig et lille hul i bunden af tragten. Hullet må om muligt gerne være endnu mindre end det på billedet. Hold tragten sammen med et enkelt stykkke tape. Sørg for, at papirstragten ligger sig tæt ind til glasset, så bananfluerne ikke har en flugtvej.

Keglefælden til bananfluer fungerer ved, at lugten af frugten i væsken lokker de små bananfluer ned igennem hullet. Når de først er kommet igennem hullet, vil de ikke kunne finde vej ud op af det igen, og de vil til syvende og sidst omkomme i frugtvandet.

3. Anbring papirtragten i glasset

Færdig bananflue-fælde  
Den færdige bananfluefælde.  

Sådan ser den færdige bananflue-fælde ud. Supplér eventuelt med lidt tape de steder, hvor papirstragten ikke lægger sig tæt ind til glasset. 

God bananflue-jagt!

20. juli 2017
Mere om Skadedyr

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og hvordan du forebygger og bekæmper klannerne.

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på drivhus...

6 simple måder at bekæmpe sølvfisk på

Er du frustreret over ikke at kunne slippe af med sølvfisk i hjemmet? Så har vi 6 tips til at slippe af med de små kryb, som du bør prøve.

6 vanvittige og usande myter om edderkopper, som alle overraskende...

Edderkopper lægger navn til mange forskellige anklager; de er klamme, de bider mennesker, de kan komme ind overalt, de gemmer sig under toiletbrættet og meget mere. Her får du afkræftet 6 af de mest normale myter om edderkopper.

Derfor må du ALDRIG slå edderkopper ihjel

Slår du også edderkopper ihjel pr. refleks? Det bør du nok holde op med, siger den nyeste forskning. For edderkoppen er et meget nyttig...

Derfor vrimler det med mystiske edderkopper

Mange danskere har den seneste tid været vidne til mange mærkværdige edderkopper. Er der en opadgående edderkoppetendens i Danmark?

Derfor vrimler det med edderkopper lige nu

De små spindlere er både indenfor og udenfor, i huse, kældre og i naturen.

Hvad sker der med edderkoppen, når jeg fanger den med støvsugeren?

Du er med garanti ikke den eneste, der finder støvsugeren frem, når du ser en edderkop. Men dør den af at blive fanget af støvsugeren,...

Hestebremser: hvilken flue bider, og hvilken efterlader parasitter...

I Danmark har vi en panisk rædsel for hestebremser, selvom det er klægen, vi bør frygte mest. Klægen kan nemlig angribe mennesker ved at...

De 6 mest udbredte skadedyr - og hvordan du bekæmper dem

Mød 6 af Danmarks mest udbredte skadedyr. Der er sikkert allerede ét af dem, der står derude og banker på til din bolig. Lær deres vaner og adfærdsmønstre at kende her, og få succes i bekæmpelsen af dem. 

Hvad er det? Fugl eller fisk - eller edderkop?

Idényt har nysgerrige læsere. Kristian Sjøgren undrede sig over, hvad var det for nogle klatter, som skæmmede hans sålbænk. Vores læser tog...

Derfor har du sølvfisk i dit hjem

De fleste af os oplever at finde sølvfisk i vores hjem. Sommetider suser en sølvfisk henover gulvet på badeværelset, eller ud fra en revne...

Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

Har du edderkopper derhjemme? Så er det formentlig én af disse 7. Edderkoppe-eksperten, Kajsa Mellbrand, giver her et overblik over de mest almindelige edderkopper i vores hjem.

Ørentviste - sådan kommer du af med dem

Ørentviste er nogen gange allevegne: i brevkassen, i haven eller i små sprækker inde i huset. De færreste kan lide de små kryb, men du kan...

Rotterne lurer i kloakken

Husejeren har ansvaret for rørledningerne på egen grund. Er rørene ødelagte er risikoen for rotteangreb stor.