Bænkebiderne er krebsdyr, som har gæller ligesom fisken. Bænkebideren er helt ufarlig, men mange synes den er ubehagelig at have i huset.
Bænkebiderne er krebsdyr, som har gæller ligesom fisken. Bænkebideren er helt ufarlig, men mange synes den er ubehagelig at have i huset. Foto: Getty Images

Sådan slipper du af med bænkebiderne i dit hus

Bænkebiderne er et krebsdyr, som trives bedst i fugtige steder. Bænkebidere er helt harmløse for mennesker, men de kan gøre skade på  drivhusplanter og grøntsager.

Bænkebiderne (Oniscidea) kan ofte dukke op i kælderen i efteråret. Andre klatrer op ad vægge for at komme ind i boligen. 

Bænkebidere har gennem årene haft mange forskellige sjove navne:

-       Murlus

-       Skrukketrold

-       Nøgenmette

-       Murermester

Efterhånden er det dog navnet bænkebider, der har bidt sig fast i den bredde befolkning.

Bænkebideren: Et krebsdyr

Bænkebideren trives bedst mørke og fugtige steder, og er de eneste krebsdyr, som har tilpasset sig et liv på land.

Dyrene trækker vejret med gæller, og er afhængige af fugtig luft. Bænkebideren får ilt fra vand og kan derfor ikke tåle udtørring. 

Bænkebideren er oftest grålige med en fladtrykt, tydelig leddelt, oval krop og syv par fødder. 

Bænkebiderens krop har typisk en aflang rund form og kan minde om et skjold. Farven er blågrå eller brungrå.

Bænkebidere spiser planter

Bænkebidernes mad består hovedsageligt at rådne planter eller rådne træer, men svampe er også på menuen. Derfor er bænkebiderne vigtige i næringskæden, da de nedbryder dødt, organisk materiale. 

Bænkebider i huset

Der findes 27 arter af bænkebidere i Danmark, og af disse er det to, som man finder i huset: Porcellio scaber og Oniscus asellus. 

Bænkebiderne som kommer i huset er 1-2 cm lange, mens andre arter kan blive op til 3 cm. 

Det mest almindelige sted at finde bænkebiderne er i fugtige kældre, og her kan de overleve over tid, hvis der findes rådne plantematerialer eller træværk de kan spise. 

De kan også leve bag bunker af brænde og planker, hvis der er fugtigt nok.

Bænkebiderne kan også dukke op i drivhuse og gøre skade på unge planter. De kan også gøre skade på lagret frugt og grøntsager. 

Hvordan slipper du af med bænkebiderne

Bænkebidere gør ingen skade på boliger og overfører heller ingen sygdomme, men mange kan ikke lide synet af dem.

Hvis der er dukket bænkebidere op i din kælder, er den bedste måde at slippe af med dem på at gøre miljøet tørrere, noget som kan gøres ved at forbedre ventilationen, dræne fundament-vægge, varme rum op eller udskifte udvendige fugtbarrierer på ydervægge. 

Tjek også, om luftkanalerne har en ventilationsmaske, eller er hullede, for at holde bænkebiderne ude. Se også efter, om du finder andre veje, bænkebiderne kan komme ind. 

Har du for eksempel bunker af blade, døde planter og græs liggende tæt på husvægge, øjes chancen for, at de kommer ind. 

Den bedste og mest miljøvenlige måde at slippe af med bænkebidere er at bruge en fejekost, og ikke insektmidler.

Opdager du det vrimler med bænkebidere i dit hjem, skyldes det gode udviklingsforhold for dem, og du bør undersøge, hvordan du ændre på disse.

18. januar 2019
Mere om Skadedyr

Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en farlig sygdom, du kan få fra flåtbid i Danmark.

Simpel dansk opfindelse sikrer dit afløb mod rotteangreb

Rotter i toilettet er en ubehagelig overraskelse, men nu vil en ny rottespære sikre, at de uvelkomne skadedyr ikke kan kravle op gennem din...

Det virkelige monster er ikke under din seng, men i den

Vi taler ikke om din partner, men derimod småkryb, der efterlader afføring i din seng og spiser afklippede negle. Der bor omkring 100 forske...

Ny og farlig flåtsygdom fundet i Danmark

Nu er en ny flåtsygdom blevet fundet i Danmark. Barbesia-parasitten, der højst sandsynligt er kommet hertil fra Norge og Sverige, minder om malaria-parasitten - og skal kureres inden for 24 timer. Se sympotomerne her. 

Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og...

Stop for villaejeres brug af farlig musegift

De farligste musegifte må fremover kun bruges af rottefængerne – Miljøstyrelsen har nu fået grønt lys af EU-Kommissionen til at gennemføre...

Husmår på loftet - sådan slipper du af med husmåren

En husmår gør stor skade, når den flytter ind på loftet. Noget af det værste er, at en husmår kan buldre meget kraftigt på loftet. Desværre har den også for vane at støje i de tidlige morgentimer, mens resten af husets beboere sover. Læs her hvordan du sætter mårfælder op. Eller endnu bedre: hvordan du kan holde husmåren helt ude af dit hus.

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Har du husmår på dit loft?

Husmår bor i små skove og stråtækte huse på landet, men er også flyttet ind I vores sommerhusområder og byernes parcelhuskvarterer. Til...

Sådan undgår du mus i dit hus

Mus er på listen over skadedyr, der kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme. Nu til efteråret søger musene et varmt vinterlogi -...

Kæmpeedderkopper invaderer danske hjem

Luk vinduer og døre - edderkopperne kommer. Efteråret er højsæson for de største af de behårede rædsler. 

Fang musen inden den gør skade på dit hus

Umiddelbart kan mus synes uskadelige, men de gnaver elektriske installationer over og kan sprede salmonella og andre smitsomme sygdomme....

Sølvfisk - 6 simple tips til at bekæmpe insektet

Er du frustreret over ikke at kunne slippe af med sølvfisk i hjemmet? Så har vi 6 tips til at slippe af med de små kryb, som du bør prøve.

Undgå duer, flagermus og væggelus i dit hus

Hvordan ved du, om du har haft besøg af duer, flagermus og væggelus? Få en liste over tegn på besøg fra duen, flagermusen og væggelusen, og find ud af, hvad du selv kan gøre for at komme besøgene til livs.

Derfor har du sølvfisk i dit hjem

De fleste af os oplever at finde sølvfisk i vores hjem. Sommetider suser en sølvfisk henover gulvet på badeværelset, eller ud fra en revne...

Sådan laver du en enkel musefælde

Vil du gerne af med musene i eller omkring din bolig, og har du ikke hjerte til at slå dem ihjel? Så er her det helt rigtige trick for dig.