Der er sket store fremskridt indenfor alarmsystemer, der både billigere og bedre end for bare få år siden.
Der er sket store fremskridt indenfor alarmsystemer, der både billigere og bedre end for bare få år siden. Foto: GettyImages

Derfor sikrer vi hjemmene som aldrig før

Selvom antallet af indbrud er faldet markant de seneste år, køber danskerne avancerede alarmer som aldrig før - og med rigtig god grund, mener ekspert, der spår, at avancerede alarmer om få år er lige så almindelige som ringeklokker.

Af: Nanna Danborg-Aamand, 12. december 2019

Gennemrodede skuffer, tomme smykkeskrin og manglende sølvtøj … Hvert år bliver tusindvis af hjem gennemrodet og frarøvet de mest værdifulde genstande til stort ubehag og usikkerhed for beboerne - og tanken om et fremmed menneske, der endevender ens trygge hjem, får i stigende grad danskerne til at købe alarmer, kameraer og andre foranstaltninger mod uønskede gæster. 

Højsæson for indbrud

På trods af, at det faktiske antal af indbrud er på det laveste niveau i 20 år, er salget af alarmsystemer nemlig steget eksplosivt de sidste par år. Især op til indbrudstyvenes højtid: Julen.

– Vi har oplevet en massiv fremgang i salget af alarmsystemer og anden indbrudssikring. I løbet af året oplever vi to store højdepunkter i salget. Det ene er lige efter sommerferien, hvor mange desværre har haft en dårlig oplevelse med indbrud enten helt tæt på eller i omgangskredsen. Men den ubetinget største salgsfremgang sker op til jul, hvor folk ved, at det er højsæson for indbrud. December topper med et salg, der er 273 procent højere end maj, der er den mest stille måned, forklarer Martin Varberg Lüchtemeier, der er produktchef i XL-BYG i en pressemeddelelse.

Stigende nervøsitet for indbrud

Spørger man ham, er der to afgørende årsager til den stigende efterspørgsel. Først og fremmest tyder noget på, at danskerne er blevet mere nervøse for indbrud. 

Selvom Danmark fortsat ligger i toppen af indbrudsstatistikkerne i Europa, er det faktiske antal af indbrud nemlig på det laveste niveau i 20 år med 28.765 indbrud – godt ni procent færre end i 1998. Alligevel er flere danskere blevet bange for, at indbrudstyve skaffer sig adgang deres hjem. 

Det ses blandt andet i Trygfondens Tryghedsmåling, hvor der spørges ind til, hvad der gør os danskere utrygge. I 2004 angav 10 procent, at de er noget eller meget utrygge ved risikoen for indbrud, mens det i den seneste Tryghedsmåling fra 2017 gjaldt det hele 25 procent. I samme periode faldt antallet af indbrud fra 32.800 til 28.765. 

Alarmsystemerne indtager hjemmene

Men iffølge Martin Varberg Lüchtemeier er der dog også en anden grund til, at flere danskere ønsker overvågning af hjemmet. Der er nemlig sket store teknologiske fremskridt indenfor alarmsystemer, der i dag er både billigere og markant smartere end for bare få år siden - og udviklingen ser kun ud til at fortsætte.

Tilgængelig sikkerhed

Blandt andet derfor spår Martin Varberg Lüchtemeier, at der ikke går mange år, før alarmsystemer vil være lige så udbredt som ringeklokker. 

- Vi vil i højere grad styre hjemmets lys, varme, stikkontakter, ringeklokker, røgalarmer og altså også indbrudsalarmer med enkle tryk på telefonen. Det er ikke længere en ekstraordinær luksus, men en tilgængelig sikkerhed, som de fleste har råd til. Samtidig er systemerne blevet så nemme at opsætte og bruge, at både unge og gamle kan være med. Det har for alvor sat gang i salget, forklarer han, og spår samtidig, at Smarthome-funktionerne i fremtiden vil blive endnu mere integrerede i vores boliger. 

12. december 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Sikkerhed

Brandalarmer tilbagekaldt: Virker ikke ved brand

Blandt andet COOP forhandler en af de alarmer, som Sikkerhedsstyrelsen advarer om. Også en brandtryks-alarm fra en af verdens førende producenter er blevet tilbagekaldt.

Håndsprit tilbagekaldt: Kan være kræftfremkaldende

Miljøstyrelsen tilbagekalder en række hånddesinfektionsprodukter, der indeholder det potentielt kræftfremkaldende stof PHMB. Se her hvilke...

Efter rekordvåd vinter: Sådan undgår du oversvømmelser

De danske vintermåneders ekstreme nedbørsmængder har været hårde for mange husejere, der nu søger råd for at undgå fremtidige oversvømmelser...

Pas på! Her opstår flest decemberbrande

Juledekorationer og nytårskrudt er hvert år skyld i et utal af brande, men nye tal viser, at noget helt andet er den største årsag til brande i danske hjem - og december er årets mest kritiske måned.

Sådan undgår du at blive snydt, når du køber julegaver på nettet

Mange danskere køber deres julegaver på nettet. Men der er mange falske webbutikker, der lokker med fristende tilbud, så tænk dig godt om,...

Pas på! Livsfarligt julepynt tilbagekaldes

Har du købt dette julepynt i år, skal du straks returnere det hos din forhandler. Det kan nemlig sætte en brat stopper for julefreden.

Flest skybrud i august: Sådan forebygger du oversvømmelser

Skybrudssæsonen i Danmark topper i august. Samtidigt bliver det kraftige nedbør voldsommere med årene, og det volder problemer for flere husejere. Få ekspertens 5 råd til, hvordan du går huset efter inden skybruddet rammer - og undgår dyre vandskader - her. 

Derfor må du ikke forlade huset, når opvaskemaskinen er i gang

Vaskemaskinen, opvaskemaskinen og tørretumbleren er nogle af de elektriske apparater, der har størst risiko for at gå i brand i vores hjem....

Derfor bør du tjekke dit tag for asbest

På over en million danske huse ligger gamle eternittage med asbest, og nu advarer eksperter om, at tagpladerne kan være farlige for vores...

Så mange var udsat for indbrud i julen

Julen har endnu engang vist sig at være indbrudstyvenes højtid. Men alt tyder på, at boligejeres foranstaltninger mod tyveri virker. For tredje år i træk er antallet af indbrud i juledagene nemlig faldet. Læs hvordan du sikrer dig mod indbrud her.

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand

Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder...

Hedebølge: Så stor er brandfaren nær dit hjem

Hedebølger skaber alvorlig brandfare i store dele af landet. Se her, hvor stor risikoen er i dit lokalområde

IKEA tilbagekalder farlig vare

IKEA beder alle kunder om at stoppe brugen af produktet TROLIGTVIS krus i alle farver, da produktet sandsynligvis udskiller kemikalier.

Antallet af indbrud stiger igen: Sådan sikrer du dig i juledagene

Juledagene forbindes typisk med hygge og afslapning. Det er dog en god ide at sikre huset mod indbrud, så du ikke får dig en uventet julegav...

Legetøj tilbagekaldt: Kan sidde fast i halsen

Legetøjsforhandler har måtte tilbagekalde et stykke legetøj, da det kan være til fare for barnet, som bruger det.