Vil du advare tyven om, at dine ting ikke er attraktive som tyvekoster?
Vil du advare tyven om, at dine ting ikke er attraktive som tyvekoster? Foto: DKR

Genialt trick: Sådan sikrer du dig mod indbrudstyve i hjemmet

Brændemærkning, etiketter med superlim eller højteknologisk, usynlig sporingsvæske. Midlet er mærkning, og mulighederne er mange, hvis du vil undgå at blive endnu et nummer i Danmarks triste indbrudsstatistik.

E du dyreejer, har du sikkert som noget af det første fået øremærket katten eller givet Fido hundetegn på. Er du småbørnsforælder, skriver du som en selvfølge navn i børnenes flyverdragter. Men husker du som husejer også at sikre din computer, fladskærmen og designerstolene?

De er meget nemmere at sælge end både vintertøj og kæledyr og derfor et meget mere oplagt bytte for tyve. Alligevel er det de færreste af os, der pligtskyldigt skriver navn på den nyindkøbte iPad med en rød spritpen. Men det burde vi faktisk.

Mærk dine ting – og fortæl tyvene om det

Du ved garanteret godt, at du skal gøre det svært for tyven at komme ind i dit hus – og sikkert også hvordan. Men du kan faktisk også sørge for, at tyven slet ikke har nogen interesse i at bryde ind for at få fat i dine ejendele i første omgang. Det handler om at sætte dit mærke på dine ejendele – for ting, der kan spores tilbage til en ejer, har ingen værdi som hælervarer.

Du skal mærke de ting i huset, som tyve går efter – primært smykker, småelektronik og andet, der er let at få med ud ved indbruddet, og som er nemt at sælge. Men i de senere år er designermøbler blevet mere og mere populære blandt tyvene, så dem bør du også mærke. Glem ikke dyre havemøbler, grill eller andet haveudstyr, der også kunne have salgsværdi.

Brug et unikt tegn

Det er vigtigt, at du bruger et unikt tegn på dine ting. Dels skal du kunne beskrive det over for politiet, hvis det skulle blive nødvendigt, og dels skal du kunne genkende det og dermed dine ting igen senere. Det kunne for eksempel være dine initialer plus din fødselsdato.

Samtidig skal du skrive en liste over dine mærkede genstande og helst fotografere dem også.

Det sidste skridt er måske det vigtigste, nemlig det lille skilt på dine døre og vinduer, der fortæller, at dine ting er mærkede. Det kan være nok til, at tyven opgiver og går videre ned ad vejen i stedet for at ende i din stue. Og det bedste er, at skiltet fås helt gratis. Hos Det Kriminalpræventive Råd bestiller du nemt de klassiske Operation Mærkning-klistermærker, der viser tyven, at i dit hus er der en eller anden form for mærkning på “varerne”.

Foto: Mærkefabrikken

Synlig og usynlig mærkning

Måske er spritpennen ikke den mest oplagte løsning til ret meget andet end flyverdragter og gummistøvler. Der er heldigvis en del andre muligheder at vælge imellem.

Den bedste løsning for dig afhænger af temperament, pengepung og de genstande, du skal mærke. Synlig mærkning egner sig godt til for eksempel undersiden af spisebordsstolene. Et synligt mærke skal være robust, så det ikke uden videre kan fjernes, for det gør genstanden stort set uinteressant for tyven. Usynlig mærkning er bedre til for eksempel smykker, elektronik, lamper og andet småinventar, hvor et synligt mærke ikke pynter.

Her er det ekstra vigtigt, at du med skiltning advarer tyven om, at dine ting ikke er attraktive som tyvekoster. Det er oplagt at bruge en kombination af synlig og usynlig mærkning, og det behøver ikke at være besværligt. Du skal bare vælge de metoder, der passer dig bedst.

6 gode metoder til at mærke dine ting

1. Den nemme

Der findes specielle tyveri­sikringsetiketter med en superstærk lim, der gør dem meget­ svære­ at fjerne igen. Skriv eller print dit mærke­ på dem, og sæt dem så fast. Det var det!

2. Den dobbelte

Kemisk mærkning sætter både dit navn og et uv-mærke på dine ting, så du får en kombineret synlig og usynlig mærkning. Det er nemt selv at lave mærkningen med engangsskabeloner og farvepasta, der graverer sig selv ned i genstandens overflade.

3. Den gratis

Lån en mærkningskuffert på din lokale politistation. Den indeholder en gravørpen, som du bruger til at ridse dit tegn i genstande, hvor udseendet ikke betyder så meget. I kufferten finder du også en uv-pen, så du usynligt kan sætte dit tegn på for eksempel elektronik eller andet, som du ikke vil ridse. Tegnet kommer først til syne under uv-lys.

4. Den professionelle

Lasermærkning er ikke en gør det selv-løsning. Til gengæld kan det se rigtig flot ud med et lasergraveret navn på låget af din bærbare computer eller bagsiden af din smartphone, og metoden nedsætter risikoen for tyveri fra både dit hjem og din taske. Find en lokal virksomhed, der tilbyder lasergravering, så du undgår at sende din elektronik frem med posten.

5. Den højteknologiske

DNA-mærkning bliver synlig under mikroskop eller uv-lys, og den fungerer fint til alle typer genstande, også cykler. Du pensler dine ting med en lille smule klar sporingsvæske, som indeholder et unikt mønster af såkaldte mikroprikker, der kan sammenlignes med en DNA-profil. Derefter knyttes væskens profil til dine kontaktoplysninger i en international database, så det er på sin vis samme princip, som når du får øremærket din kat. Der følger helt særlige advarselsskilte til dine døre med DNA-mærkningspakken. 

6. Den barske brændemærkning

Er ikke forbeholdt kvæg i det vilde vesten. Det er en god løsning, hvis du har ting af træ, læder eller plastik, som du ikke vil undvære. Du kan investere i et specialfremstillet brændestempel med netop dit tegn på, eller også kan du bruge en loddekolbe.

Foto: SafeGroup
8. oktober 2019
Mere om Sikkerhed

Håndsprit tilbagekaldt: Kan være kræftfremkaldende

Miljøstyrelsen tilbagekalder en række hånddesinfektionsprodukter, der indeholder det potentielt kræftfremkaldende stof PHMB. Se her hvilke produkter du skal undgå.

Efter rekordvåd vinter: Sådan undgår du oversvømmelser

De danske vintermåneders ekstreme nedbørsmængder har været hårde for mange husejere, der nu søger råd for at undgå fremtidige oversvømmelser...

Stor utryghed: Derfor sikrer vi hjemmene som aldrig før

Antallet af indbrud er faldet markant de seneste år. Alligevel køber danskerne avancerede alarmer som aldrig før. Det er der en rigtig god...

Pas på! Her opstår flest decemberbrande

Juledekorationer og nytårskrudt er hvert år skyld i et utal af brande, men nye tal viser, at noget helt andet er den største årsag til brande i danske hjem - og december er årets mest kritiske måned.

Sådan undgår du at blive snydt, når du køber julegaver på nettet

Mange danskere køber deres julegaver på nettet. Men der er mange falske webbutikker, der lokker med fristende tilbud, så tænk dig godt om,...

Pas på! Livsfarligt julepynt tilbagekaldes

Har du købt dette julepynt i år, skal du straks returnere det hos din forhandler. Det kan nemlig sætte en brat stopper for julefreden.

Flest skybrud i august: Sådan forebygger du oversvømmelser

Skybrudssæsonen i Danmark topper i august. Samtidigt bliver det kraftige nedbør voldsommere med årene, og det volder problemer for flere husejere. Få ekspertens 5 råd til, hvordan du går huset efter inden skybruddet rammer - og undgår dyre vandskader - her. 

Derfor må du ikke forlade huset, når opvaskemaskinen er i gang

Vaskemaskinen, opvaskemaskinen og tørretumbleren er nogle af de elektriske apparater, der har størst risiko for at gå i brand i vores hjem....

Derfor bør du tjekke dit tag for asbest

På over en million danske huse ligger gamle eternittage med asbest, og nu advarer eksperter om, at tagpladerne kan være farlige for vores...

Så mange var udsat for indbrud i julen

Julen har endnu engang vist sig at være indbrudstyvenes højtid. Men alt tyder på, at boligejeres foranstaltninger mod tyveri virker. For tredje år i træk er antallet af indbrud i juledagene nemlig faldet. Læs hvordan du sikrer dig mod indbrud her.

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand

Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder...

Hedebølge: Så stor er brandfaren nær dit hjem

Hedebølger skaber alvorlig brandfare i store dele af landet. Se her, hvor stor risikoen er i dit lokalområde

IKEA tilbagekalder farlig vare

IKEA beder alle kunder om at stoppe brugen af produktet TROLIGTVIS krus i alle farver, da produktet sandsynligvis udskiller kemikalier.

Beskyt dig selv mod bakterier og virus - sådan laver du din egen...

På grund af smittefaren ved udbruddet af coronavirus er det utrolig vigtigt at have en god håndhygiejne. Det kan du sørge for ved at spritte...

10 råd: Sådan beskytter du effektivt dit hjem mod skybrud og storm

Har du tjek på alle de ting, du bør have styr på, for at sikre dit hjem mod skybrud og storm? Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der...