Så mange har endnu IKKE klimasikret hjemmet

Har du husket at klimasikre huset? Det har din nabo ikke! Og kendt klimaformidler mener, at danskernes tilgang til sikring af deres boliger mod pludselige vandskader og andre klimarelaterede uheld, er for nonchalant.

Hvis du er typen, der går rundt og er bekymret for at få vand i kælderen eller skader på taget under en heftig regnbyge, hører du til et mindretal af danskerne.

Hele 7 ud af 10 boligejere siger nemlig, at de enten ikke bekymrer sig eller kun bekymrer sig lidt om pludselige vandskader i boligen som følge af eksempelvis skybrud og stormflod. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov for Videncentret Bolius, hvor 62 procent af de adspurgte samtidig svarer, at de enten slet ikke eller kun i mindre grad har overvejet at få lavet forebyggende tiltag.

Denne holdning blandt danske boligejere kalder klimaformidler og tidligere TV-­meteorolog Jesper Theilgaard over for Videncentret Bolius for “nonchalant”.

“Boligejernes største problem er vand. Sidste år slog vi næsten nedbørsrekorden fra 1999 med 905 mm regn, og vi ved, at der kommer meget mere i fremtiden. Det er tid til at erkende, at klimaet ændrer sig, og få gjort noget ved det,” siger han til Bolius.

Rens afløb

5 bud på hvordan du kan klimasikre din bolig

Og der er mange måder hvorpå du kan sikre din bolig mod vandskader, også uden at det medfører store omkostninger.

  • Når du forlader din bolig så husk at lukke tæt for alle vinduer og døre. På den måde undgår du at vand siver indenfor i tilfælle af et skybrud. Her er det især vigtigt at sikre tagvinduer og kældervinduer og døre.
  • Har du ventillationssystemer i ydervæggen, som fører ind i din bolig, er det lige så vigtigt at få lukket disse, som døre og vinduer. Især hvis hullerne sidder tæt på den omkringliggende jord, da vand kan førers ind i din bolig via ventilationssystemerne i tilfælle af stigende vandstande. 
  • Er tagrander og afløb fyldt med visne blade, har vandet ingen steder at løbe hen. Det kan resultere i, at vandet eksemeplvis samler sig på taget og giver unædige mængder fugt og tyngde. 
  • Bor du for enden af en bakke kan du med fordel lave grave afløb de kan hjælpe med at aflede vandets direktion, så det ikke løber ind mod din bolig. 
  • Hvis du har utætte steder på din bolig kan du lægge sandsække eller plasticsække med jord på de udsatte steder. Så forhinder du vandet i at trænge igennem. 

Kilde: Danva.dk

Mest læste artikler