Foto: Getty Images

Så mange har endnu IKKE klimasikret hjemmet

Har du husket at klimasikre huset? Det har din nabo ikke! Og kendt klimaformidler mener, at danskernes tilgang til sikring af deres boliger mod pludselige vandskader og andre klimarelaterede uheld, er for nonchalant.

Hvis du er typen, der går rundt og er bekymret for at få vand i kælderen eller skader på taget under en heftig regnbyge, hører du til et mindretal af danskerne.

Hele 7 ud af 10 boligejere siger nemlig, at de enten ikke bekymrer sig eller kun bekymrer sig lidt om pludselige vandskader i boligen som følge af eksempelvis skybrud og stormflod. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov for Videncentret Bolius, hvor 62 procent af de adspurgte samtidig svarer, at de enten slet ikke eller kun i mindre grad har overvejet at få lavet forebyggende tiltag.

Denne holdning blandt danske boligejere kalder klimaformidler og tidligere TV-­meteorolog Jesper Theilgaard over for Videncentret Bolius for “nonchalant”.

“Boligejernes største problem er vand. Sidste år slog vi næsten nedbørsrekorden fra 1999 med 905 mm regn, og vi ved, at der kommer meget mere i fremtiden. Det er tid til at erkende, at klimaet ændrer sig, og få gjort noget ved det,” siger han til Bolius.

Rens afløb

5 bud på hvordan du kan klimasikre din bolig

Og der er mange måder hvorpå du kan sikre din bolig mod vandskader, også uden at det medfører store omkostninger.

  • Når du forlader din bolig så husk at lukke tæt for alle vinduer og døre. På den måde undgår du at vand siver indenfor i tilfælle af et skybrud. Her er det især vigtigt at sikre tagvinduer og kældervinduer og døre.
  • Har du ventillationssystemer i ydervæggen, som fører ind i din bolig, er det lige så vigtigt at få lukket disse, som døre og vinduer. Især hvis hullerne sidder tæt på den omkringliggende jord, da vand kan førers ind i din bolig via ventilationssystemerne i tilfælle af stigende vandstande. 
  • Er tagrander og afløb fyldt med visne blade, har vandet ingen steder at løbe hen. Det kan resultere i, at vandet eksemeplvis samler sig på taget og giver unædige mængder fugt og tyngde. 
  • Bor du for enden af en bakke kan du med fordel lave grave afløb de kan hjælpe med at aflede vandets direktion, så det ikke løber ind mod din bolig. 
  • Hvis du har utætte steder på din bolig kan du lægge sandsække eller plasticsække med jord på de udsatte steder. Så forhinder du vandet i at trænge igennem. 

Kilde: Danva.dk

24. marts 2020
Mere om Sikkerhed

Efter rekordvåd vinter: Sådan undgår du oversvømmelser

De danske vintermåneders ekstreme nedbørsmængder har været hårde for mange husejere, der nu søger råd for at undgå fremtidige oversvømmelser. Få kloakekspertens tips til at undgå katastrofen i hjemmet.

Stor utryghed: Derfor sikrer vi hjemmene som aldrig før

Antallet af indbrud er faldet markant de seneste år. Alligevel køber danskerne avancerede alarmer som aldrig før. Det er der en rigtig god...

Pas på! Her opstår flest decemberbrande

Juledekorationer og nytårskrudt er hvert år skyld i et utal af brande, men nye tal viser, at noget helt andet er den største årsag til...

Sådan undgår du at blive snydt, når du køber julegaver på nettet

Mange danskere køber deres julegaver på nettet. Men der er mange falske webbutikker, der lokker med fristende tilbud, så tænk dig godt om, inden du trykker ’køb’. Her er fire gode råd til, hvordan du undgår at blive snydt.

Pas på! Livsfarligt julepynt tilbagekaldes

Har du købt dette julepynt i år, skal du straks returnere det hos din forhandler. Det kan nemlig sætte en brat stopper for julefreden.

Flest skybrud i august: Sådan forebygger du oversvømmelser

Skybrudssæsonen i Danmark topper i august. Samtidigt bliver det kraftige nedbør voldsommere med årene, og det volder problemer for flere...

Derfor må du ikke forlade huset, når opvaskemaskinen er i gang

Vaskemaskinen, opvaskemaskinen og tørretumbleren er nogle af de elektriske apparater, der har størst risiko for at gå i brand i vores hjem. Se, hvilke råd du bør følge, for at undgå brandulykker her. 

Derfor bør du tjekke dit tag for asbest

På over en million danske huse ligger gamle eternittage med asbest, og nu advarer eksperter om, at tagpladerne kan være farlige for vores...

Så mange var udsat for indbrud i julen

Julen har endnu engang vist sig at være indbrudstyvenes højtid. Men alt tyder på, at boligejeres foranstaltninger mod tyveri virker. For...

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand

Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder og bryder i brand. 

Hedebølge: Så stor er brandfaren nær dit hjem

Hedebølger skaber alvorlig brandfare i store dele af landet. Se her, hvor stor risikoen er i dit lokalområde

IKEA tilbagekalder farlig vare

IKEA beder alle kunder om at stoppe brugen af produktet TROLIGTVIS krus i alle farver, da produktet sandsynligvis udskiller kemikalier.

Beskyt dig selv mod bakterier og virus - sådan laver du din egen...

På grund af smittefaren ved udbruddet af coronavirus er det utrolig vigtigt at have en god håndhygiejne. Det kan du sørge for ved at spritte hænderne af med jævne mellemrum. Men i øjeblikket er det svært at få fat i håndsprit. Du får derfor en opskrift på, hvordan du laver din egen.

Genialt trick: Sådan sikrer du dig mod indbrudstyve i hjemmet

Brændemærkning, etiketter med superlim eller højteknologisk, usynlig sporingsvæske. Midlet er mærkning, og mulighederne er mange, hvis du...

10 råd: Sådan beskytter du effektivt dit hjem mod skybrud og storm

Har du tjek på alle de ting, du bør have styr på, for at sikre dit hjem mod skybrud og storm? Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der...