Så galt kunne det gå i haven, hvis der ingen regler var
Træk i slideren på billedet inde i artiklen og se, hvorfor det giver mening med standardiseringer af regler for haveredskaber og legeredskaber og for andre hverdagsting i haven.
Standardiseringer eller kaos
Nogle gange kan man godt ryste lidt på hovedet over alle de regler og forordninger, der er for mange af de ting, vi omgiver os med i huset og havet.
Det kan både være alenlange brugsanvisninger og mærkelige tegn og tal, der fortæller om et produkt lever op til nogle bestemte standarder. Der kan stå noget á la ISO 22867 eller DS/EN 1176.
Hvad er en ISO-kode?
Sådan en ISO-kode (eller DS/EN-kode) er generelt set et blåstempel, der sikrer, at forbrugerne kan vide sig nogenlunde sikre på, at produktet lever op til en vis standard, og derfor har en vis kvalitet.
I Danmark er det den erhvervsdrivende fond Dansk Standard, der administrerer danske og internationale produktstandarder.
Dansk Standard har netop fremstillet en illustration af, hvilken effekt standardiseringer har på vores liv. Grafikken viser klart og tydeligt, hvor grelt, det kunne se ud, hvis der ingen standardiseringer var. Træk selv i slideren herunder og se forskellen. Find en uddybning af nogle af eksemplerne under billedet.
4 eksempler på effekten af standarder
Her er nogle få forklaringer på eksemplerne på billedet. Se alle forklaringerne hos Dansk Standard
1. Gynger
Hvert år sker der mere end 14.000 legepladsulykker, hvoraf de 5.000 ulykker sker på legeredskaber. I standarderne for legepladsredskaber kan man finde vejledning om sikker installation, inspektion, vedligeholdelse og drift.
2. Haveredskaber
Havearbejde sender hvert år cirka 8.500 personer forbi hospitalet og hækkeklipperen er den hyppigste ulykkesforårsager. Derfor er der også standarder, der stiller sikkerhedskrav for brugssituationer og beskriver instruktioner, producenten skal videregive i brugsvejledningen af hækkeklipperen.
3. Plæneklipper
Plæneklippere er et af de haveredskaber, flest kommer til skade på. Derfor er der også en standard for sikkerhedskrav til benzindrevne plæneklippere.
4. Motorsav
Motordrevne haveredskaber er ofte indblandet i havearbejdsulykker – vibrationerne er en af de ting der kan overraske brugerne. Derfor er der en standard for bestemmelse af omfanget af vibrationer ved håndtagene for motorsave og hækklippere.
Kilde: Dansk Standard
Brandalarmer tilbagekaldt: Virker ikke ved brand
Blandt andet COOP forhandler en af de alarmer, som Sikkerhedsstyrelsen advarer om. Også en brandtryks-alarm fra en af verdens førende producenter er blevet tilbagekaldt.
Håndsprit tilbagekaldt: Kan være kræftfremkaldende
Miljøstyrelsen tilbagekalder en række hånddesinfektionsprodukter, der indeholder det potentielt kræftfremkaldende stof PHMB. Se her hvilke...
Efter rekordvåd vinter: Sådan undgår du oversvømmelser
De danske vintermåneders ekstreme nedbørsmængder har været hårde for mange husejere, der nu søger råd for at undgå fremtidige oversvømmelser...
Pas på! Her opstår flest decemberbrande
Juledekorationer og nytårskrudt er hvert år skyld i et utal af brande, men nye tal viser, at noget helt andet er den største årsag til...
Sådan undgår du at blive snydt, når du køber julegaver på nettet
Mange danskere køber deres julegaver på nettet. Men der er mange falske webbutikker, der lokker med fristende tilbud, så tænk dig godt om,...
Pas på! Livsfarligt julepynt tilbagekaldes
Har du købt dette julepynt i år, skal du straks returnere det hos din forhandler. Det kan nemlig sætte en brat stopper for julefreden.
Flest skybrud i august: Sådan forebygger du oversvømmelser
Skybrudssæsonen i Danmark topper i august. Samtidigt bliver det kraftige nedbør voldsommere med årene, og det volder problemer for flere...
Derfor må du ikke forlade huset, når opvaskemaskinen er i gang
Vaskemaskinen, opvaskemaskinen og tørretumbleren er nogle af de elektriske apparater, der har størst risiko for at gå i brand i vores hjem....
Derfor bør du tjekke dit tag for asbest
På over en million danske huse ligger gamle eternittage med asbest, og nu advarer eksperter om, at tagpladerne kan være farlige for vores helbred. Det har de opdaget i Holland, hvor en ny lov skal sikre, at det giftige materiale bliver fjernet fra miljøet.
Så mange var udsat for indbrud i julen
Julen har endnu engang vist sig at være indbrudstyvenes højtid. Men alt tyder på, at boligejeres foranstaltninger mod tyveri virker. For...
Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand
Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder...
Hedebølge: Så stor er brandfaren nær dit hjem
Hedebølger skaber alvorlig brandfare i store dele af landet. Se her, hvor stor risikoen er i dit lokalområde
IKEA tilbagekalder farlig vare
IKEA beder alle kunder om at stoppe brugen af produktet TROLIGTVIS krus i alle farver, da produktet sandsynligvis udskiller kemikalier.
Antallet af indbrud stiger igen: Sådan sikrer du dig i juledagene
Juledagene forbindes typisk med hygge og afslapning. Det er dog en god ide at sikre huset mod indbrud, så du ikke får dig en uventet julegav...