Trods en stor nedgang siden 2009, hvor tallet var oppe på 48.614, er antallet af indbrud stadig på et niveau, som giver Danmark førstepladsen i indbrudstyveri per indbygger i EU
Trods en stor nedgang siden 2009, hvor tallet var oppe på 48.614, er antallet af indbrud stadig på et niveau, som giver Danmark førstepladsen i indbrudstyveri per indbygger i EU

Overraskende: Derfor har Danmark kedelig indbrudsrekord

Danmark ligger fortsat i toppen af indbrudsstatistikkerne i Europa målt på indbrud pr. indbygger selvom antallet af indbrud faktisk er faldet voldsomt de seneste år. Og der er en særlig grund til, at Danmark ligger så højt på listen.

Et kældervindue på klem eller en høj hæk at gemme sig bag. Mere skal der ikke til, før rutinerede og durkdrevne indbrudstyve skaffer sig adgang til hjemmet. En oplevelse som 28.765 danskere i 2018 måtte melde til politiet.

Trods en stor nedgang siden 2009, hvor tallet var oppe på 48.614, er antallet af indbrud stadig på et niveau, som giver Danmark førstepladsen i indbrudstyveri per indbygger i EU. Det viser tal fra det europæiske statistikkontor, Eurostat ifølge en pressemeddelese fra alarmfirmaet Alarm365.

Politiet: God infrastruktur øger risiko for ubudne gæster

Mens resten af landet har oplevet faldende anmeldelser, så har politikredsen Midt- og Vestjylland haft en markant stigning på over 27 procent fra 2017 til 2018. Politiet har analyseret stigningen af indbrud, og særligt indbrud og tyverier fra lejligheder samt indbrud i landejendomme har ligget højere i 2017. Politiet kan ikke afvise, at etablering af motorveje i Midt- og Vestjylland kan have givet gerningsmændene en fordel ved lejligheder i byer tæt på motorvejen.

–Vi vurderer, at gode transportmuligheder udgør en del af indbrudsrisikoen. Efter etableringen af en ny motorvej omkring Silkeborg oplevede vi en markant stigning i lejlighedsindbrud omkring motorvejen, så det er en risikofaktor, man skal være opmærksom på, fortæller politiinspektør ved Midt- og Vestjyllands politi, Hans Roost i pressemeddelelsen.

Denne indbrudskurve er efter massiv indsats blevet vendt i 2019. Både med tiltag fra politiet, men som Hans Roost fortæller, så er der også meget, man selv kan gøre for at sikre sig mod indbrud:

– Skalsikring og gode låse er selvfølgelig en ting, men det allerbedste er nok, at vi interesserer os for hinanden, og hvad der sker hos naboen. Hvis man tager på ferie, så lad naboen hjælpe med, at der stadig ser beboet ud. Parkér en ekstra bil i naboens indkørsel, sæt et par sko ved døren eller smid noget skrald i skraldespanden. Nabohjælpen er en indsats, hvor der kan hentes mange præventive point hjem, siger Hans Roost og tilføjer:

– Kommer indbrudstyven alligevel ind, så sætter vi altid stor pris på, hvis borgere kan fremlægge noget videoovervågning fra et indbrud på deres privatadresse; men i første omgang er det jo bedst helt at undgå indbrud.

25. juli 2019
Mere om Sikkerhed

Efter rekordvåd vinter: Sådan undgår du oversvømmelser

De danske vintermåneders ekstreme nedbørsmængder har været hårde for mange husejere, der nu søger råd for at undgå fremtidige oversvømmelser. Få kloakekspertens tips til at undgå katastrofen i hjemmet.

Stor utryghed: Derfor sikrer vi hjemmene som aldrig før

Antallet af indbrud er faldet markant de seneste år. Alligevel køber danskerne avancerede alarmer som aldrig før. Det er der en rigtig god...

Pas på! Her opstår flest decemberbrande

Juledekorationer og nytårskrudt er hvert år skyld i et utal af brande, men nye tal viser, at noget helt andet er den største årsag til...

Sådan undgår du at blive snydt, når du køber julegaver på nettet

Mange danskere køber deres julegaver på nettet. Men der er mange falske webbutikker, der lokker med fristende tilbud, så tænk dig godt om, inden du trykker ’køb’. Her er fire gode råd til, hvordan du undgår at blive snydt.

Pas på! Livsfarligt julepynt tilbagekaldes

Har du købt dette julepynt i år, skal du straks returnere det hos din forhandler. Det kan nemlig sætte en brat stopper for julefreden.

Flest skybrud i august: Sådan forebygger du oversvømmelser

Skybrudssæsonen i Danmark topper i august. Samtidigt bliver det kraftige nedbør voldsommere med årene, og det volder problemer for flere...

Derfor må du ikke forlade huset, når opvaskemaskinen er i gang

Vaskemaskinen, opvaskemaskinen og tørretumbleren er nogle af de elektriske apparater, der har størst risiko for at gå i brand i vores hjem. Se, hvilke råd du bør følge, for at undgå brandulykker her. 

Derfor bør du tjekke dit tag for asbest

På over en million danske huse ligger gamle eternittage med asbest, og nu advarer eksperter om, at tagpladerne kan være farlige for vores...

Så mange var udsat for indbrud i julen

Julen har endnu engang vist sig at være indbrudstyvenes højtid. Men alt tyder på, at boligejeres foranstaltninger mod tyveri virker. For...

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand

Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder og bryder i brand. 

Hedebølge: Så stor er brandfaren nær dit hjem

Hedebølger skaber alvorlig brandfare i store dele af landet. Se her, hvor stor risikoen er i dit lokalområde

IKEA tilbagekalder farlig vare

IKEA beder alle kunder om at stoppe brugen af produktet TROLIGTVIS krus i alle farver, da produktet sandsynligvis udskiller kemikalier.

Beskyt dig selv mod bakterier og virus - sådan laver du din egen...

På grund af smittefaren ved udbruddet af coronavirus er det utrolig vigtigt at have en god håndhygiejne. Det kan du sørge for ved at spritte hænderne af med jævne mellemrum. Men i øjeblikket er det svært at få fat i håndsprit. Du får derfor en opskrift på, hvordan du laver din egen.

Genialt trick: Sådan sikrer du dig mod indbrudstyve i hjemmet

Brændemærkning, etiketter med superlim eller højteknologisk, usynlig sporingsvæske. Midlet er mærkning, og mulighederne er mange, hvis du...

10 råd: Sådan beskytter du effektivt dit hjem mod skybrud og storm

Har du tjek på alle de ting, du bør have styr på, for at sikre dit hjem mod skybrud og storm? Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der...