Det er en god idé at have slukningsudstyr i hjemmet.
Det er en god idé at have slukningsudstyr i hjemmet. Foto: GettyImages

Pas på! Her opstår flest decemberbrande

Juledekorationer og nytårskrudt er hvert år skyld i et utal af brande, men nye tal viser, at noget helt andet er den største årsag til brande i danske hjem - og december er årets mest kritiske måned.

I julemåneden er vores hjem et arsenal af brændfarlige genstande. Tørt gran og tændte stearinlys, pejs og brændeovne og finurligt, letantændeligt julepynt udgør en markant øget brandrisiko, og derfor er det ikke overraskende, at december måned er den måned på året, hvor der opstår flest brænde i danske hjem. 

I vores iver efter at holde øje med om de levende lys brænder ned og overtænder stuen på få sekunder, glemmer vi dog ét særligt sted: Køkkenet!

Flest brande opstår i køkkenet

Tal fra Beredskabsstyrelsen og forsikringsselskabet If viser nemlig, at køkkenet er dér, hvor størstedelen af decembers brande opstår - og at uopmærksomhed under madlavningen er største årsag til brande i danske hjem. 

- Alle har meget at se til i december med gaveindkøb, madlavning og arrangementer. Mange brande i hjemmet opstår, når vi har travlt i køkkenet og er uopmærksomme. Typisk stiller folk brandfarlige ting på kogepladerne eller forlader køkkenet, mens blusset er tændt, siger ekspert i brandsikkerhed hos Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard i en pressemeddelelse.

Beredskabsstyrelsens seneste rapport om brandårsager i danske boliger viser, at 31 procent af brandene starter i køkkenet, der dermed er det mest hyppige arnested. I etagebyggerier starter hele 56 procent af brande i køkkenet.

Skaber livsfarlige situationer

Hos If Skadeforsikring behandler de hvert år mange brandsager i december, og derfor har forsikringsselskabet foretaget en undersøgelse af analyseinstituttet Yougov for at få flere indsigter i danskernes holdning til brandsikkerhed og -forebyggelse i hjemmene.

Her vurderer hele 61 procent, at køkkenet er det sted, hvor risikoen for brand i deres bolig er størst. Alligevel svarer to ud af tre, at de slet ikke eller kun i nogen grad er opmærksomme på brandfarer i køkkenet.

- Tallene bekræfter, at der er brug for oplysning og mere opmærksomhed. I de fleste tilfælde, er det heldigvis kun skader på inventar, vi ser, men det er potentielt livsfarlige situationer, der kan opstå, hvis der går ild i vores hjem, siger Torben Gissel, der er bygningstaksator med speciale i brandskader hos If Skadeforsikring og tilføjer: 

- Vi danskere kan godt lide at indrette os hyggeligt - i særlig grad i julen. Mange hjem har 3-4 kasser med julepynt, som mange steder får plads mellem øvrigt nips og pynt. Så tingene står tæt på borde og vindueskarme, så hvis gløder eller ild først får fat, så går det hurtigt, siger Torben Gissel. 

Han råder derfor alle til at skærpe opmærksomheden om, hvor man placerer pynt og dekorationer og minder om, at køkkenet er et kritisk rum, når det kommer til brandfare.

Fem gode råd til at undgå brand

Vil du undgå brand i julemåneden? Så bør du følge Beredskabsstyrelsens fem gode råd til en brandsikker december:

  1. Forlad aldrig et rum med levende lys tændt.

  2. Bliv i køkkenet, så længe komfuret er tændt.

  3. Brug ikke kogepladerne som afsætningsplads. Stil ikke andet end gryder og pander på kogepladerne.

  4. Hav minimum én røgalarm i boligen, og husk at teste den jævnligt.

  5. Anskaf en pulverslukker, et brandtæppe eller andet slukningsudstyr.

12. oktober 2019
Mere om Sikkerhed

Efter rekordvåd vinter: Sådan undgår du oversvømmelser

De danske vintermåneders ekstreme nedbørsmængder har været hårde for mange husejere, der nu søger råd for at undgå fremtidige oversvømmelser. Få kloakekspertens tips til at undgå katastrofen i hjemmet.

Stor utryghed: Derfor sikrer vi hjemmene som aldrig før

Antallet af indbrud er faldet markant de seneste år. Alligevel køber danskerne avancerede alarmer som aldrig før. Det er der en rigtig god...

Sådan undgår du at blive snydt, når du køber julegaver på nettet

Mange danskere køber deres julegaver på nettet. Men der er mange falske webbutikker, der lokker med fristende tilbud, så tænk dig godt om,...

Pas på! Livsfarligt julepynt tilbagekaldes

Har du købt dette julepynt i år, skal du straks returnere det hos din forhandler. Det kan nemlig sætte en brat stopper for julefreden.

Flest skybrud i august: Sådan forebygger du oversvømmelser

Skybrudssæsonen i Danmark topper i august. Samtidigt bliver det kraftige nedbør voldsommere med årene, og det volder problemer for flere...

Derfor må du ikke forlade huset, når opvaskemaskinen er i gang

Vaskemaskinen, opvaskemaskinen og tørretumbleren er nogle af de elektriske apparater, der har størst risiko for at gå i brand i vores hjem....

Derfor bør du tjekke dit tag for asbest

På over en million danske huse ligger gamle eternittage med asbest, og nu advarer eksperter om, at tagpladerne kan være farlige for vores helbred. Det har de opdaget i Holland, hvor en ny lov skal sikre, at det giftige materiale bliver fjernet fra miljøet.

Så mange var udsat for indbrud i julen

Julen har endnu engang vist sig at være indbrudstyvenes højtid. Men alt tyder på, at boligejeres foranstaltninger mod tyveri virker. For...

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand

Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder...

Hedebølge: Så stor er brandfaren nær dit hjem

Hedebølger skaber alvorlig brandfare i store dele af landet. Se her, hvor stor risikoen er i dit lokalområde

IKEA tilbagekalder farlig vare

IKEA beder alle kunder om at stoppe brugen af produktet TROLIGTVIS krus i alle farver, da produktet sandsynligvis udskiller kemikalier.

Beskyt dig selv mod bakterier og virus - sådan laver du din egen...

På grund af smittefaren ved udbruddet af coronavirus er det utrolig vigtigt at have en god håndhygiejne. Det kan du sørge for ved at spritte...

Genialt trick: Sådan sikrer du dig mod indbrudstyve i hjemmet

Brændemærkning, etiketter med superlim eller højteknologisk, usynlig sporingsvæske. Midlet er mærkning, og mulighederne er mange, hvis du vil undgå at blive endnu et nummer i Danmarks triste indbrudsstatistik.

10 råd: Sådan beskytter du effektivt dit hjem mod skybrud og storm

Har du tjek på alle de ting, du bør have styr på, for at sikre dit hjem mod skybrud og storm? Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der...

Føl dig sikker i din bolig - Sådan undgår du indbrud

Det er en meget ubehagelig oplevelse at komme hjem til en bolig, hvor der har været indbrud. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for...