Regler for altaner: det må du og det må du ikke
Når man har en altan, skal den bruges. Men hvad må man egentlig bruge den til? Må man grille på den? Må man hænge lærred over gelænderet. Den slags er der regler for, og dem kan der være store variationer i.
Overblik over altanregler
Det kan være vanskeligt at få overblik over de forskellige regler, der gælder for altaner. Der er nemlig flere sæt af regler i spil:
- Nationale regler i love og forordninger. Det kan for eksempel være det landsdækkende brandregulativ, der gælder for altaner.
- De individuelle regler for altaner i din kommune. Her kan der være store forskelle fra kommune til kommune.
- De specifikke regler for altaner i din ejerforening, lejerforening eller andelsforening.
Foreningen bestemmer over de små ting på altanen
Brugsregler for altanen er ofte noget, der sorterer under ejer- eller andelsforeningen. Det er derfor som regel foreningens vedtægter, du skal studere, hvis du gerne vil kende reglerne for de mange små ting, som man i det daglige bruger en altan til. Det kan for eksempel være
- Må man tørre vasketøj på altanen?
- Hvad må man opbevare på altanen: ølkasser, cykler mm.?
- Må man hænge altankasser op?
- Er det tilladt at hænge stof hen over gelænderet?
- Må man male altangulvet?
- Er det tilladt at grille på altanen?
- Må man hænge markiser eller paraboler op?
Kan man ændre reglerne for altaner?
Nogle af altanreglerne er lettere at bøje end andre. Hvis det er de nationale regler, så kræver det næsten, at du går ind i politik. Er det de kommunale regler, du gerne vil ændre på, så kan du nøjes med at engagere dig i kommunalpolitik eller få et rådgivende job i magistraten.
Reglerne i ejer-, lejer- eller andelsforeninger kan lidt nemmere debatteres og ændres på via generalforsamlinger eller gennem venlig dialog med bestyrelsen.
Reglerne i husordenen kan ofte ændres permanent med simpelt flertal på en generalforsamling. Drejer det sig om tilføjelse af et forbud, der vedrører altaner, så kræver det typisk 2/3-flertal for at få dette indføjet i vedtægterne.
Læs også: Lav en tilbygning, der øger husets salgspris
Forbud mod brug af altan
Vil du gerne indskrænke din støjende eller osende nabos brug af sin altan, så har du ikke så gode kort på hånden. Hvis naboens adfærd ikke forbryder sig mod foreningens husorden og vedtægter, så er der ikke meget, du kan gøre.
En begrænsning i beboerens råderet eller ejerskab over altanen er som regel ikke en mulighed.
Det er i nogle tilfælde muligt at indlede en eksklusionsag. Denne kan ende ud i, at en beboer tvinges til at fraflytte sin bolig eller at sælge den. Dette kræver dog grov forsømmelse, og eksklusionsprocessen kan som regel trække rigtigt længe ud.
Må man grille på altanen?
Mange boligforeninger har forbud mod, at man griller på altanen. Hvis det er tilfældet, så må denne forordning respekteres.
Er der ikke forbud mod grill på altanen i din boligforening, så er der naturligvis også brandregulativerne at tage i betragtning. Overraskende nok er disse regler dog forholdsvise liberale over for grill på altanen.
I "bekendtgørelse om brug af åben ild og lys m.v." , der kan læses på retsinformation.dk, hedder det ganske vist, at man ikke må bruge griller og ildsteder i det fri uden kommunalbestyrelsens tilladelse.
Til denne paragraf er der dog en del undtagelser. Det er derfor faktisk tilladt at grille på altanen, hvis disse forhold er opfyldt:
- Der skal mindst være én åben langside, når grillen placeres på en altan.
- Brugen af grillen skal ske mindst 15 meter væk fra bygninger med letantændeligt tag. Er det et hårdt og brandsikret tag, er taget således ikke et problem.
- Grillen må ikke anvendes i farlig nærhed af brandbare overflader, brandbare genstande og andre brandbare ting.
- Hvis der anvendes fast brændsel skal dette være trækul eller briketter.
- Der skal anvendes elektrisk grilltænder, papir, optændingsblokke eller lignende. Optændingsvæske må kun anvendes, hvis grillen eller ildstedet er koldt, og grillen ikke er placeret i nærheden af brandbare ting.
- Grillen må ikke forlades, før den er slukket
Læs "bekendtgørelse om brug af åben ild og lys m.v." her.
Kilde: retsinformation.dk, bolius.dk
Brandalarmer tilbagekaldt: Virker ikke ved brand
Blandt andet COOP forhandler en af de alarmer, som Sikkerhedsstyrelsen advarer om. Også en brandtryks-alarm fra en af verdens førende producenter er blevet tilbagekaldt.
Håndsprit tilbagekaldt: Kan være kræftfremkaldende
Miljøstyrelsen tilbagekalder en række hånddesinfektionsprodukter, der indeholder det potentielt kræftfremkaldende stof PHMB. Se her hvilke...
Efter rekordvåd vinter: Sådan undgår du oversvømmelser
De danske vintermåneders ekstreme nedbørsmængder har været hårde for mange husejere, der nu søger råd for at undgå fremtidige oversvømmelser...
Pas på! Her opstår flest decemberbrande
Juledekorationer og nytårskrudt er hvert år skyld i et utal af brande, men nye tal viser, at noget helt andet er den største årsag til...
Sådan undgår du at blive snydt, når du køber julegaver på nettet
Mange danskere køber deres julegaver på nettet. Men der er mange falske webbutikker, der lokker med fristende tilbud, så tænk dig godt om,...
Pas på! Livsfarligt julepynt tilbagekaldes
Har du købt dette julepynt i år, skal du straks returnere det hos din forhandler. Det kan nemlig sætte en brat stopper for julefreden.
Flest skybrud i august: Sådan forebygger du oversvømmelser
Skybrudssæsonen i Danmark topper i august. Samtidigt bliver det kraftige nedbør voldsommere med årene, og det volder problemer for flere...
Derfor må du ikke forlade huset, når opvaskemaskinen er i gang
Vaskemaskinen, opvaskemaskinen og tørretumbleren er nogle af de elektriske apparater, der har størst risiko for at gå i brand i vores hjem....
Derfor bør du tjekke dit tag for asbest
På over en million danske huse ligger gamle eternittage med asbest, og nu advarer eksperter om, at tagpladerne kan være farlige for vores helbred. Det har de opdaget i Holland, hvor en ny lov skal sikre, at det giftige materiale bliver fjernet fra miljøet.
Så mange var udsat for indbrud i julen
Julen har endnu engang vist sig at være indbrudstyvenes højtid. Men alt tyder på, at boligejeres foranstaltninger mod tyveri virker. For...
Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand
Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder...
Hedebølge: Så stor er brandfaren nær dit hjem
Hedebølger skaber alvorlig brandfare i store dele af landet. Se her, hvor stor risikoen er i dit lokalområde
IKEA tilbagekalder farlig vare
IKEA beder alle kunder om at stoppe brugen af produktet TROLIGTVIS krus i alle farver, da produktet sandsynligvis udskiller kemikalier.
Antallet af indbrud stiger igen: Sådan sikrer du dig i juledagene
Juledagene forbindes typisk med hygge og afslapning. Det er dog en god ide at sikre huset mod indbrud, så du ikke får dig en uventet julegav...