Må man grille på altanen?
Må man grille på altanen? Foto: iStock

Regler for altaner: det må du og det må du ikke

Når man har en altan, skal den bruges. Men hvad må man egentlig bruge den til? Må man grille på den? Må man hænge lærred over gelænderet. Den slags er der regler for, og dem kan der være store variationer i. 

Overblik over altanregler

Det kan være vanskeligt at få overblik over de forskellige regler, der gælder for altaner. Der er nemlig flere sæt af regler i spil:

 • Nationale regler i love og forordninger. Det kan for eksempel være det landsdækkende brandregulativ, der gælder for altaner. 
 • De individuelle regler for altaner i din kommune. Her kan der være store forskelle fra kommune til kommune.
 • De specifikke regler for altaner i din ejerforening, lejerforening eller andelsforening. 

Foreningen bestemmer over de små ting på altanen

Brugsregler for altanen er ofte noget, der sorterer under ejer- eller andelsforeningen. Det er derfor som regel foreningens vedtægter, du skal studere, hvis du gerne vil kende reglerne for de mange små ting, som man i det daglige bruger en altan til. Det kan for eksempel være

 • Må man tørre vasketøj på altanen?
 • Hvad må man opbevare på altanen: ølkasser, cykler mm.?
 • Må man hænge altankasser op?
 • Er det tilladt at hænge stof hen over gelænderet?
 • Må man male altangulvet?
 • Er det tilladt at grille på altanen?
 • Må man hænge markiser eller paraboler op?

Kan man ændre reglerne for altaner?

Nogle af altanreglerne er lettere at bøje end andre. Hvis det er de nationale regler, så kræver det næsten, at du går ind i politik. Er det de kommunale regler, du gerne vil ændre på, så kan du nøjes med at engagere dig i kommunalpolitik eller få et rådgivende job i magistraten.

Reglerne i ejer-, lejer- eller andelsforeninger kan lidt nemmere debatteres og ændres på via generalforsamlinger eller gennem venlig dialog med bestyrelsen.

Reglerne i husordenen kan ofte ændres permanent med simpelt flertal på en generalforsamling. Drejer det sig om tilføjelse af et forbud, der vedrører altaner, så kræver det typisk 2/3-flertal for at få dette indføjet i vedtægterne.

Læs også: Lav en tilbygning, der øger husets salgspris

Forbud mod brug af altan

Vil du gerne indskrænke din støjende eller osende nabos brug af sin altan, så har du ikke så gode kort på hånden. Hvis naboens adfærd ikke forbryder sig mod foreningens husorden og vedtægter, så er der ikke meget, du kan gøre.

En begrænsning i beboerens råderet eller ejerskab over altanen er som regel ikke en mulighed.

Det er i nogle tilfælde muligt at indlede en eksklusionsag. Denne kan ende ud i, at en beboer tvinges til at fraflytte sin bolig eller at sælge den. Dette kræver dog grov forsømmelse, og eksklusionsprocessen kan som regel trække rigtigt længe ud. 

Må man grille på altanen?

Mange boligforeninger har forbud mod, at man griller på altanen. Hvis det er tilfældet, så må denne forordning respekteres. 

Er der ikke forbud mod grill på altanen i din boligforening, så er der naturligvis også brandregulativerne at tage i betragtning. Overraskende nok er disse regler dog forholdsvise liberale over for grill på altanen.

I "bekendtgørelse om brug af åben ild og lys m.v." , der kan læses på retsinformation.dk, hedder det ganske vist, at man ikke må bruge griller og ildsteder i det fri uden kommunalbestyrelsens tilladelse.

Til denne paragraf er der dog en del undtagelser. Det er derfor faktisk tilladt at grille på altanen, hvis disse forhold er opfyldt:

 • Der skal mindst være én åben langside, når grillen placeres på en altan.
 • Brugen af grillen skal ske mindst 15 meter væk fra bygninger med letantændeligt tag. Er det et hårdt og brandsikret tag, er taget således ikke et problem.
 • Grillen må ikke anvendes i farlig nærhed af brandbare overflader, brandbare genstande og andre brandbare ting.
 • Hvis der anvendes fast brændsel skal dette være trækul eller briketter.
 • Der skal anvendes elektrisk grilltænder, papir, optændingsblokke eller lignende. Optændingsvæske må kun anvendes, hvis grillen eller ildstedet er koldt, og grillen ikke er placeret i nærheden af brandbare ting. 
 • Grillen må ikke forlades, før den er slukket

Læs "bekendtgørelse om brug af åben ild og lys m.v." her.

Kilde: retsinformation.dk, bolius.dk

15. august 2017
Mere om Sikkerhed

Flest skybrud i august: Sådan forebygger du oversvømmelser

Skybrudssæsonen i Danmark topper i august. Samtidigt bliver det kraftige nedbør voldsommere med årene, og det volder problemer for flere husejere. Få ekspertens 5 råd til, hvordan du går huset efter inden skybruddet rammer - og undgår dyre vandskader - her. 

Derfor må du ikke forlade huset, når opvaskemaskinen er i gang

Vaskemaskinen, opvaskemaskinen og tørretumbleren er nogle af de elektriske apparater, der har størst risiko for at gå i brand i vores hjem....

Derfor bør du tjekke dit tag for asbest

På over en million danske huse ligger gamle eternittage med asbest, og nu advarer eksperter om, at tagpladerne kan være farlige for vores...

Så mange var udsat for indbrud i julen

Julen har endnu engang vist sig at være indbrudstyvenes højtid. Men alt tyder på, at boligejeres foranstaltninger mod tyveri virker. For tredje år i træk er antallet af indbrud i juledagene nemlig faldet. Læs hvordan du sikrer dig mod indbrud her.

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand

Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder...

Hedebølge: Så stor er brandfaren nær dit hjem

Hedebølger skaber alvorlig brandfare i store dele af landet. Se her, hvor stor risikoen er i dit lokalområde

Genialt trick: Sådan sikrer du dig mod indbrudstyve i hjemmet

Brændemærkning, etiketter med superlim eller højteknologisk, usynlig sporingsvæske. Midlet er mærkning, og mulighederne er mange, hvis du vil undgå at blive endnu et nummer i Danmarks triste indbrudsstatistik.

10 råd: Sådan beskytter du effektivt dit hjem mod skybrud og storm

Har du tjek på alle de ting, du bør have styr på, for at sikre dit hjem mod skybrud og storm? Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der...

Derfor bør du børnesikre dit hjem - og sådan gør du

Faldulykker, brandulykker, drukneulykker, skoldninger, forgiftninger, og kvælninger. Listen er lang. Læs her, hvordan du forebygger, at...

Overraskende: Derfor har Danmark kedelig indbrudsrekord

Danmark ligger fortsat i toppen af indbrudsstatistikkerne i Europa målt på indbrud pr. indbygger selvom antallet af indbrud faktisk er faldet voldsomt de seneste år. Og der er en særlig grund til, at Danmark ligger så højt på listen.

Derfor SKAL du huske at lukke døren før du går i seng

Brandforskning viser, at det kan have stor betydning for din sikkerhed, om du sover med åben eller lukket soveværelsesdør, hvis der opstår...

Sikkerhedsstyrelsen: Denne el-test kan redde dit liv!

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du to gang årligt foretager denne test – det kan nemlig redde dit liv.

Læs etiketten – for dine børns skyld

Det er sundt at tage børnene med i køkkenet, men helt almindelige husholdningsprodukter som vaskemiddel, afløbsrens og kalkfjerner kan ødelægge deres syn, ætse huden eller udvikle brand.

7 tegn på at dit hus får besøg af indbrudstyven

Tænker du nogensinde over, om dit hus afslører, at du ikke er hjemme? Se her en række ting, du bør tænke over, inden du forlader dit hjem.

Video: Verdens billigste livsforsikring

Kan du redde din familie, hvis uheldet er ude? En helt almindelig godkendt røgalarm koster ikke mange kroner, men den kan redde dit og...