Her er de 10 værste brandfælder i dit hus

Sikkerhed

Skrorstenen, stikdåsen, levende lys, emhætten - der er mange steder i og omkring din bolig, hvor der kan opstå brand. Begræns risikoen dramatisk for ildebrand ved at få styr på disse 10 potentielle brandfælder.

Brandsikkerhed - hvormange apparater er der tilskuttet pr. stikdåse i dit hjem?
Brandsikkerhed - hvormange apparater er der tilskuttet pr. stikdåse i dit hjem? Foto: iStock

1. Undgå skorstensbrande

Vil du øge brandsikkerheden i dit hus skal du straks inspicere din skorsten. Den allerhyppigste årsag til brand i enfamlieshuse er skorstenen nemlig skyld i.

Over 50 % af alle husbrande i parcelhuse har sin rod I problemer opstået ved “bygningskonstruktioner”, som det hedder i det brandtekniske fagsprog. Langt de fleste af disse tilfælde har at gøre med skorstenen.

Så der er faktisk en god grund til, at skorstenfejer stadig render rundt på hustagene i deres outdatede uniformer og efterlader små notitser I brevkassen, når de har været forbi.

Løbesod i skorstenen

Skorsten - et muligt arnested for ildebrande.  
Skorstenen er nu som før et af de mest hyppige arnesteder for ildebrande.   

Der kan meget let opstå løbesod i en skorsten, og den løbesod kan i værste tilfælde antændes med en gnist fra pejsen. 

Det kan også svare sig at tjekke, om skorstenen er rigtigt dimensioneret. I temmelig mange enfamlieshuse er skorstenen underdimensioneret, eller skorstenen er ikke godt nok isoleret. For hurtig nedkøling af røgen i skorstenen kan være en årsag til, at en skorsten producerer ekstra meget løbesod.

Det kan også betale sig at sætte sig grundigt ind i, hvilket brænde der egner sig bedst til pejse og brændeovne. Her på denne side på idenyt om at tænde op i pejs og brændeovn kan du lære alt om den bedste optændingspraksis i hjemmet. Vil du vide, hvordan du både undgår og slipper af med løbesod, kan du også mere om her på idényt.

2. Rygning er en dobbelt dræber

“Rygning dræber”, står der på nutidens cigaretpakker. Det er tobak, der tænkes på, men rygning er faktisk også en dræber – og den største -, når det drejer sig om brandulykker. 46 procent af alle ildebrande med dødelig udgang har rygning som årsag.

Selvfølgelig vil det være en garant for sikkerhed at lægge tobakken på hylden og indføre rygeforbud i huset, men mindre kan trods alt også gøre det.

De fleste brande, som er forårsaget af rygning, opstår i situationer, hvor rygerens opmærksomhed ikke er på sit højeste. Det kan være på grund af træthed eller indtagelse af alkohol. Derfor kan brandsikkerheden øges ved at være være forsigtig med rygning, når man er udmattet, alene eller påvirket af alkohol og stoffer.

3. Undgå at overbelaste stikdåserne

Stikdåser som årsag til ildebrande.  
Der er grænser for hvor mange elektriske apparater en stikkontakt kan trække.   

Elforbruget i hjemmet har været stødt stigende de sidste artier. Derfor trækker en stikkontakt i et hjem let op til og mere end 10 elektriske apparater.

- "Hvis man ikke opfører sig fornuftigt, så er der en latent risiko. En stikdåse fra Netto er ikke beregnet til at trække strøm til 4-5 apparater på en gang, og gør man det alligevel, risikerer man, at ledningen bliver varm og smelter, og det kan ende med en brand, hvis man er rigtig uheldig", pointerer installationsinspektør i Sikkerhedsstyrelsen Steen Søgaard i en artikel om overbelastning af stikdåser på Politiken.dk

Løsningen på dette kunne være at skrue dramatisk ned for elforbruget og kassere nogle af husets mange eldrevne gadgets.

Det er ikke en dårlig idé med tanke på klodens galoperende energiforbrug, men det er nok alligevel de færreste, der vil være parate til at tage så drastisk et skridt.

Som et mere realistisk alternativ vil det være tilrådeligt at gå boligens elnet og elinstallationerne grundigt igennem med elektrikker med henblik på at føre det hele up-to-date.

El-relaterede brande var iøvrigt årsag til 9 procent af alle dødsbrande I 2011.

Læs også: begræns skaden ved skybrud og oversvømmelser

4. Halogenpærer fremkalder høj varme

Halogenlamper er smarte og fylder ikke ret meget. Det frister nogle til at sætte dem op på steder, hvor de ikke hører hjemme. 

- Det er noget, fanden har skabt, siger Allan Malskær om netop halogenpærer. Allan Malskær er formand for Parcelhusejernes Landsforening og medlem af ankenævnet for tekniske installationer.

- Du kan købe halogener i ethvert byggemarked, og de fleste sætter dem forkert op i klædeskabe og i lofter, men de sørger ikke for, at transformatoren får luft, og så starter branden, siger Allan Malskær til beredskab.dk , som er et website for frivillige i det danske beredskab.

5. Husk røgalarmen

En tryghedsskabende røgalarm.  
Røgalamer mangler stadig i mange hjem.  

Røgalarmer skaber tryghed i hjemmet. Det er dog langtfra i alle hjem, at røgalarmer er fast inventar. I 2011 var der ifølge ingeniøren.dk ikke installeret røgalarmer i 28 % af alle danske hjem. Det er næsten tre kvart million hustande.

Hvis man vil installere røgalarner skal man være opmærksom på, om den alarm, man har kig på, er af et godkendt fabrikat. Forbrugermagasinet TÆNK udførte således en test af 23 røgalamer I 2015. 7 af disse dumped.

- De 6 advarer ikke i tide i tilfælde af brand. Den 7. opdager ikke røgen lige godt fra alle retninger. De dårlige alarmer er på vej væk, men er solgt i stort antal. Testvinderen koster 35 kroner, står der sammenfattende om testen på TÆNK. Find testen her

6. Pas på med komfureret

I etageboliger er komfuret og de uheld, der opstår ved brug af det, den allerhyppigste årsag til ildebrand. Brandvæsenets statistik (2012) afslører, at komfuret var arnestedet for 15 % af alle husbrande.

8 procent af alle dødsbrande er I øvrigt et resultat af ildebrande opstået under madlavning.

Læs også: Sådan beskytter du din bolig mod indbrud

7. Vær forsigtig med levende lys

 
Levende lys er en hyggelig, men også rimelig farlig skik.   

I Danmark opfatter mange levende lys som en uundværlig del af vores hyggebegreb. Det er så indgroet en vane i danske hjem at sætte myggelys og stearinlys op på kommoder og i vindueskarme, at mange mennesker hertillands er sikre på, at sådan må det også også være i resten af verden.

Det er det ikke. I middelhavslandene for eksempel ryster man på hovedet af danskernes og skandinavernes hang til levende lys. I lande som Italien og Spanien er stearinlys hovedsagligt noget, der hører til i kirker, og vores skik med stearinlys i hjemmet virker ganske enkelt makabert på disse sydlændinge.

Derfor vil stearinlys ikke optræde i italienske og spanske statistikker som årsager til brand i hjemmet. I Danmark er levende lys i hjemmet årsag til 6 procent af alle ildebrande med dødelig udgang.

8. Udskift gamle hårde hvidevarer

I dag konstrueres hårde hvidevarer ikke til evigt liv. 10 til 12 år er den estimerede levetid. Nogle køleskabe får i visse hustande forlænget deres liv i mange år som ekstra kølemulighed gemt væk i skuret eller garagen. Det kan være et risikomoment, fordi kortslutninger og andre former for elektriske defekter kan opstå upåagtet her.

Det kan derfor anbefales at give sine hårde hvidevarer og anden elektronik på matriklen et gennemgribende sikkerhedstjek og måske skifte et par ældre modeller ud.

- "Man skal sætte sig ind i brugervejledningen i forholdtil sikkerhed og vedligeholdelse. Hvis man ikke får renset sin emhætte, så fedtaflejringer ophober sig, eller hvis man ikke får renset fnugfilteret i tørretumbleren, kan der opstå brand," fortæller pressechef Dorthe Rasmussen fra Sikkerhedsstyrelsen i et interview med Søndagsavisen.

Dette var 8 af de vigtigste indsatsområder, hvis du vil ønsker at prioritere brandsikkerheden højere i dit hjem. Der findes flere røde zoner, men hvis du garderer dig mod disse 8 potentielle brandårsager, vil du kunne sove noget tryggere end før.

9. Vær forsigtig med ukrudtsbrænderen

En ukrudtsbrænder er praktisk og bekvem. Du slipper for at kravle rundt nede på fliserne og omkring bedene, og du får ikke jord op under neglene. Men det kan desværre let gå galt. Det oplevede vi sidst i 2017, da en medarbejders uforsigtige brug af en ukrudsbrænder resulterede i, at der gik ild på en af Ålborgs nye arkitektoniske stoltheder: kulturcentret Gigantium.

Med ukrudtsbrændere er det vigtigt at være ekstra forsigtig, når du bruger den omkring din bolig. Her er 4 tips til sikker omgang med den potentielle ildspåsætter:

  1. Svits kun ukrudtet, brænd det ikke af.
  2. Vær ekstra forsigtig ved tør jod og tør bevoksning.
  3. Hold god afstand til blandt andet bygninger og biler.
  4. Sørg for ikke at efterlade gløder.

10. Undgå brand i snavsede emhætter

Holder du ikke din emhætte nogenlunde ren, kan den godt udvikle sig til lidt af en brandfælde. Den daglige medlavning efterlader let en masse fedt og snavs i filtret. Hvis der opstår en brand i en af dine gryder eller pander, eller er du bare uheldig med flamberingen, så kan madresterne på emhætten desværre godt komme til at fungere som en slags lunte og derfor blive årsag til en brand. 

Kilder: Sikkerhedsstyrelsen, Politiken, Beredskab.dk m.fl.

15. august 2017
Mere om Sikkerhed

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand

Sikkerhed Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder og bryder i brand. 

10 råd: Sådan beskytter du effektivt dit hjem mod skybrud og storm

Sikkerhed Har du tjek på alle de ting, du bør have styr på, for at sikre dit hjem mod skybrud og storm? Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der...

Derfor bør du børnesikre dit hjem - og sådan gør du

Sikkerhed Faldulykker, brandulykker, drukneulykker, skoldninger, forgiftninger, og kvælninger. Listen er lang. Læs her, hvordan du forebygger, at...

Få håndværkerfradrag for at tyverisikre dit hus

Sikkerhed Med det nye permanente håndværkerfradrag for 2018 og frem er det blevet muligt at få fradrag, når du sikrer dit hjem imod ubudne gæster.

Derfor SKAL du huske at lukke døren før du går i seng

Sikkerhed Brandforskning viser, at det kan have stor betydning for din sikkerhed, om du sover med åben eller lukket soveværelsesdør, hvis der opstår...

Sikkerhedsstyrelsen: Denne el-test kan redde dit liv!

Sikkerhed Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du to gang årligt foretager denne test – det kan nemlig redde dit liv.

El-installationer i hjemmet - hvad må du selv gøre?

Sikkerhed Elektricitet er en alvorlig sag. Derfor er der mange, der holder sig tilbage med el-arbejdet i hjemmet. Så forsigtig er der dog ingen grund til at være. Der er nemlig mange ting i hjemmet, som private både gerne må og kan sætte op og reparere.

Behjælpeligt trick: Derfor skal du fra nu af lægge en mønt i fryser...

Sikkerhed Et genialt trick bliver delt af flere hundrede personer på Facebook. En god idé til dig, der skal ud og rejse i ferien.

Sådan undgår du skader med knuste vinduer

Sikkerhed Op mod 1.000 danskere kommer hvert år til skade på grund af knust vinduesglas eller andet bygningsglas i hjemmet. Der er dog måder, du kan...

Nu kan du også sikre din bolig med DNA-spray

Sikkerhed Vil du sikre din værdigenstande mod tyveri, så er DNA-spray det allernyeste. Læs her, hvordan det fungerer.

Undersøgelse: Vi vil være gode naboer

Sikkerhed Vi er positive, når vi vurderer naboskabet, hvor vi bor. Næste skridt er at iværksætte egentlig NABOHJÆLP – det perfekte redskab, hvis vi...

Læs etiketten – for dine børns skyld

Sikkerhed Det er sundt at tage børnene med i køkkenet, men helt almindelige husholdningsprodukter som vaskemiddel, afløbsrens og kalkfjerner kan...

For store gasflasker kan få grillen til at eksplodere

Sikkerhed Sikkerhedsstyrelsen advarer om faren ved at bruge for store gasflasker til grillen. I august eksploderede en flaske på grund af for højt tryk, da der var brugt en 10 kilos flaske til en grill beregnet til 5 kilos flasker.

7 tegn på at dit hus får besøg af indbrudstyven

Sikkerhed Tænker du nogensinde over, om dit hus afslører, at du ikke er hjemme? Se her en række ting, du bør tænke over, inden du forlader dit hjem.

Video: Verdens billigste livsforsikring

Sikkerhed Kan du redde din familie, hvis uheldet er ude? En helt almindelig godkendt røgalarm koster ikke mange kroner, men den kan redde dit og...