Brandsikkerhed - hvormange apparater er der tilskuttet pr. stikdåse i dit hjem?
Brandsikkerhed - hvormange apparater er der tilskuttet pr. stikdåse i dit hjem? Foto: iStock

Her er de 10 værste brandfælder i dit hus

Skrorstenen, stikdåsen, levende lys, emhætten - der er mange steder i og omkring din bolig, hvor der kan opstå brand. Begræns risikoen dramatisk for ildebrand ved at få styr på disse 10 potentielle brandfælder.

Af: Mikkel Hede, 15. august 2017

1. Undgå skorstensbrande

Vil du øge brandsikkerheden i dit hus skal du straks inspicere din skorsten. Den allerhyppigste årsag til brand i enfamlieshuse er skorstenen nemlig skyld i.

Over 50 % af alle husbrande i parcelhuse har sin rod I problemer opstået ved “bygningskonstruktioner”, som det hedder i det brandtekniske fagsprog. Langt de fleste af disse tilfælde har at gøre med skorstenen.

Så der er faktisk en god grund til, at skorstenfejer stadig render rundt på hustagene i deres outdatede uniformer og efterlader små notitser I brevkassen, når de har været forbi.

Løbesod i skorstenen

Skorsten - et muligt arnested for ildebrande.  
Skorstenen er nu som før et af de mest hyppige arnesteder for ildebrande.   

Der kan meget let opstå løbesod i en skorsten, og den løbesod kan i værste tilfælde antændes med en gnist fra pejsen. 

Det kan også svare sig at tjekke, om skorstenen er rigtigt dimensioneret. I temmelig mange enfamlieshuse er skorstenen underdimensioneret, eller skorstenen er ikke godt nok isoleret. For hurtig nedkøling af røgen i skorstenen kan være en årsag til, at en skorsten producerer ekstra meget løbesod.

Det kan også betale sig at sætte sig grundigt ind i, hvilket brænde der egner sig bedst til pejse og brændeovne. Her på denne side på idenyt om at tænde op i pejs og brændeovn kan du lære alt om den bedste optændingspraksis i hjemmet. Vil du vide, hvordan du både undgår og slipper af med løbesod, kan du også mere om her på idényt.

2. Rygning er en dobbelt dræber

“Rygning dræber”, står der på nutidens cigaretpakker. Det er tobak, der tænkes på, men rygning er faktisk også en dræber – og den største -, når det drejer sig om brandulykker. 46 procent af alle ildebrande med dødelig udgang har rygning som årsag.

Selvfølgelig vil det være en garant for sikkerhed at lægge tobakken på hylden og indføre rygeforbud i huset, men mindre kan trods alt også gøre det.

De fleste brande, som er forårsaget af rygning, opstår i situationer, hvor rygerens opmærksomhed ikke er på sit højeste. Det kan være på grund af træthed eller indtagelse af alkohol. Derfor kan brandsikkerheden øges ved at være være forsigtig med rygning, når man er udmattet, alene eller påvirket af alkohol og stoffer.

3. Undgå at overbelaste stikdåserne

Stikdåser som årsag til ildebrande.  
Der er grænser for hvor mange elektriske apparater en stikkontakt kan trække.   

Elforbruget i hjemmet har været stødt stigende de sidste artier. Derfor trækker en stikkontakt i et hjem let op til og mere end 10 elektriske apparater.

- "Hvis man ikke opfører sig fornuftigt, så er der en latent risiko. En stikdåse fra Netto er ikke beregnet til at trække strøm til 4-5 apparater på en gang, og gør man det alligevel, risikerer man, at ledningen bliver varm og smelter, og det kan ende med en brand, hvis man er rigtig uheldig", pointerer installationsinspektør i Sikkerhedsstyrelsen Steen Søgaard i en artikel om overbelastning af stikdåser på Politiken.dk

Løsningen på dette kunne være at skrue dramatisk ned for elforbruget og kassere nogle af husets mange eldrevne gadgets.

Det er ikke en dårlig idé med tanke på klodens galoperende energiforbrug, men det er nok alligevel de færreste, der vil være parate til at tage så drastisk et skridt.

Som et mere realistisk alternativ vil det være tilrådeligt at gå boligens elnet og elinstallationerne grundigt igennem med elektrikker med henblik på at føre det hele up-to-date.

El-relaterede brande var iøvrigt årsag til 9 procent af alle dødsbrande I 2011.

Læs også: begræns skaden ved skybrud og oversvømmelser

4. Halogenpærer fremkalder høj varme

Halogenlamper er smarte og fylder ikke ret meget. Det frister nogle til at sætte dem op på steder, hvor de ikke hører hjemme. 

- Det er noget, fanden har skabt, siger Allan Malskær om netop halogenpærer. Allan Malskær er formand for Parcelhusejernes Landsforening og medlem af ankenævnet for tekniske installationer.

- Du kan købe halogener i ethvert byggemarked, og de fleste sætter dem forkert op i klædeskabe og i lofter, men de sørger ikke for, at transformatoren får luft, og så starter branden, siger Allan Malskær til beredskab.dk , som er et website for frivillige i det danske beredskab.

5. Husk røgalarmen

En tryghedsskabende røgalarm.  
Røgalamer mangler stadig i mange hjem.  

Røgalarmer skaber tryghed i hjemmet. Det er dog langtfra i alle hjem, at røgalarmer er fast inventar. I 2011 var der ifølge ingeniøren.dk ikke installeret røgalarmer i 28 % af alle danske hjem. Det er næsten tre kvart million hustande.

Hvis man vil installere røgalarner skal man være opmærksom på, om den alarm, man har kig på, er af et godkendt fabrikat. Forbrugermagasinet TÆNK udførte således en test af 23 røgalamer I 2015. 7 af disse dumped.

- De 6 advarer ikke i tide i tilfælde af brand. Den 7. opdager ikke røgen lige godt fra alle retninger. De dårlige alarmer er på vej væk, men er solgt i stort antal. Testvinderen koster 35 kroner, står der sammenfattende om testen på TÆNK. Find testen her

6. Pas på med komfureret

I etageboliger er komfuret og de uheld, der opstår ved brug af det, den allerhyppigste årsag til ildebrand. Brandvæsenets statistik (2012) afslører, at komfuret var arnestedet for 15 % af alle husbrande.

8 procent af alle dødsbrande er I øvrigt et resultat af ildebrande opstået under madlavning.

Læs også: Sådan beskytter du din bolig mod indbrud

7. Vær forsigtig med levende lys

 
Levende lys er en hyggelig, men også rimelig farlig skik.   

I Danmark opfatter mange levende lys som en uundværlig del af vores hyggebegreb. Det er så indgroet en vane i danske hjem at sætte myggelys og stearinlys op på kommoder og i vindueskarme, at mange mennesker hertillands er sikre på, at sådan må det også også være i resten af verden.

Det er det ikke. I middelhavslandene for eksempel ryster man på hovedet af danskernes og skandinavernes hang til levende lys. I lande som Italien og Spanien er stearinlys hovedsagligt noget, der hører til i kirker, og vores skik med stearinlys i hjemmet virker ganske enkelt makabert på disse sydlændinge.

Derfor vil stearinlys ikke optræde i italienske og spanske statistikker som årsager til brand i hjemmet. I Danmark er levende lys i hjemmet årsag til 6 procent af alle ildebrande med dødelig udgang.

8. Udskift gamle hårde hvidevarer

I dag konstrueres hårde hvidevarer ikke til evigt liv. 10 til 12 år er den estimerede levetid. Nogle køleskabe får i visse hustande forlænget deres liv i mange år som ekstra kølemulighed gemt væk i skuret eller garagen. Det kan være et risikomoment, fordi kortslutninger og andre former for elektriske defekter kan opstå upåagtet her.

Det kan derfor anbefales at give sine hårde hvidevarer og anden elektronik på matriklen et gennemgribende sikkerhedstjek og måske skifte et par ældre modeller ud.

- "Man skal sætte sig ind i brugervejledningen i forholdtil sikkerhed og vedligeholdelse. Hvis man ikke får renset sin emhætte, så fedtaflejringer ophober sig, eller hvis man ikke får renset fnugfilteret i tørretumbleren, kan der opstå brand," fortæller pressechef Dorthe Rasmussen fra Sikkerhedsstyrelsen i et interview med Søndagsavisen.

Dette var 8 af de vigtigste indsatsområder, hvis du vil ønsker at prioritere brandsikkerheden højere i dit hjem. Der findes flere røde zoner, men hvis du garderer dig mod disse 8 potentielle brandårsager, vil du kunne sove noget tryggere end før.

9. Vær forsigtig med ukrudtsbrænderen

En ukrudtsbrænder er praktisk og bekvem. Du slipper for at kravle rundt nede på fliserne og omkring bedene, og du får ikke jord op under neglene. Men det kan desværre let gå galt. Det oplevede vi sidst i 2017, da en medarbejders uforsigtige brug af en ukrudsbrænder resulterede i, at der gik ild på en af Ålborgs nye arkitektoniske stoltheder: kulturcentret Gigantium.

Med ukrudtsbrændere er det vigtigt at være ekstra forsigtig, når du bruger den omkring din bolig. Her er 4 tips til sikker omgang med den potentielle ildspåsætter:

  1. Svits kun ukrudtet, brænd det ikke af.
  2. Vær ekstra forsigtig ved tør jod og tør bevoksning.
  3. Hold god afstand til blandt andet bygninger og biler.
  4. Sørg for ikke at efterlade gløder.

10. Undgå brand i snavsede emhætter

Holder du ikke din emhætte nogenlunde ren, kan den godt udvikle sig til lidt af en brandfælde. Den daglige medlavning efterlader let en masse fedt og snavs i filtret. Hvis der opstår en brand i en af dine gryder eller pander, eller er du bare uheldig med flamberingen, så kan madresterne på emhætten desværre godt komme til at fungere som en slags lunte og derfor blive årsag til en brand. 

Kilder: Sikkerhedsstyrelsen, Politiken, Beredskab.dk m.fl.

15. august 2017 Mikkel Hede
Mere om Sikkerhed

Brandalarmer tilbagekaldt: Virker ikke ved brand

Blandt andet COOP forhandler en af de alarmer, som Sikkerhedsstyrelsen advarer om. Også en brandtryks-alarm fra en af verdens førende producenter er blevet tilbagekaldt.

Håndsprit tilbagekaldt: Kan være kræftfremkaldende

Miljøstyrelsen tilbagekalder en række hånddesinfektionsprodukter, der indeholder det potentielt kræftfremkaldende stof PHMB. Se her hvilke...

Efter rekordvåd vinter: Sådan undgår du oversvømmelser

De danske vintermåneders ekstreme nedbørsmængder har været hårde for mange husejere, der nu søger råd for at undgå fremtidige oversvømmelser...

Pas på! Her opstår flest decemberbrande

Juledekorationer og nytårskrudt er hvert år skyld i et utal af brande, men nye tal viser, at noget helt andet er den største årsag til...

Sådan undgår du at blive snydt, når du køber julegaver på nettet

Mange danskere køber deres julegaver på nettet. Men der er mange falske webbutikker, der lokker med fristende tilbud, så tænk dig godt om,...

Pas på! Livsfarligt julepynt tilbagekaldes

Har du købt dette julepynt i år, skal du straks returnere det hos din forhandler. Det kan nemlig sætte en brat stopper for julefreden.

Flest skybrud i august: Sådan forebygger du oversvømmelser

Skybrudssæsonen i Danmark topper i august. Samtidigt bliver det kraftige nedbør voldsommere med årene, og det volder problemer for flere...

Derfor må du ikke forlade huset, når opvaskemaskinen er i gang

Vaskemaskinen, opvaskemaskinen og tørretumbleren er nogle af de elektriske apparater, der har størst risiko for at gå i brand i vores hjem....

Derfor bør du tjekke dit tag for asbest

På over en million danske huse ligger gamle eternittage med asbest, og nu advarer eksperter om, at tagpladerne kan være farlige for vores helbred. Det har de opdaget i Holland, hvor en ny lov skal sikre, at det giftige materiale bliver fjernet fra miljøet.

Så mange var udsat for indbrud i julen

Julen har endnu engang vist sig at være indbrudstyvenes højtid. Men alt tyder på, at boligejeres foranstaltninger mod tyveri virker. For...

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand

Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder...

Hedebølge: Så stor er brandfaren nær dit hjem

Hedebølger skaber alvorlig brandfare i store dele af landet. Se her, hvor stor risikoen er i dit lokalområde

IKEA tilbagekalder farlig vare

IKEA beder alle kunder om at stoppe brugen af produktet TROLIGTVIS krus i alle farver, da produktet sandsynligvis udskiller kemikalier.

Antallet af indbrud stiger igen: Sådan sikrer du dig i juledagene

Juledagene forbindes typisk med hygge og afslapning. Det er dog en god ide at sikre huset mod indbrud, så du ikke får dig en uventet julegav...