Vær opmærksom på denne farlige håndsprit.
Vær opmærksom på denne farlige håndsprit. Foto: Getty Images

Håndsprit tilbagekaldt: Kan være kræftfremkaldende

Miljøstyrelsen tilbagekalder en række hånddesinfektionsprodukter, der indeholder det potentielt kræftfremkaldende stof PHMB. Se her hvilke produkter du skal undgå.

Af: Madelene Sjøstrøm Gullach, 23. oktober 2020

De fleste af os bruger dem hver eneste dag. Håndesinfektionsprodukterne, der er blevet fast inventar i håndtasken, i indgangen til supermarkeder og på arbejdspladsen. Mange af produkterne gør hvad de skal, nemlig desinficere hænder og overflader for bakterier og vira. Nogle produkter i kategorien gør dog mere end de burde. Det kan altså betale sig at have øjnene med, når man skal købe hånddesinfektionsprodukter.

Den 16. oktober blev virksomheden Guardson Aps påbudt at tilbagekalde en række hånddesinfektionsprodukter, fordi det indeholder det kræftfremkaldende stof PHMB. Påbuddet er givet af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion og drejer sig om følgende produkter:

Guardian Hand & Skin

  • 10,5 ml (artikel nr. 205105)

  • 20 ml (artikel nr. 205020)

  • 25 ml (artikel nr. 205025)

  • 50 ml (artikel nr. 204050)

  • 100 ml (artikel nr. 205100)

  • 250 ml (artikel nr. 204250)

  • 250 ml (artikel nr. 203250)

  • 500 ml (artikel nr. 203500)

Guardian Wet Wipe, Hand & Skin

  • 20 stk. Pakke (artikel nr. 376020)

- Guardson Aps har anvendt aktivstoffet PHMB i dets hånddesinfektionsprodukter, som EU's fælles biocid-godkendelsessystem tilbage i 2018 har vurderet ikke bør anvendes i hånddesinfektionsprodukter, siger Kim Holm Boesen, kontorchef i Miljøstyrelsen.

PHMB har været forbudt i personlige plejeprodukter siden 2015 og i hånddesinfektionsprodukter siden 2018.

Guardson Aps skal straks og senest den 2. november 2020 udsende tilbagekaldelsesbreve til alle, som har købt produkterne inden for det sidste år fra dags dato. Herefter skal Guardson Aps inden for 14 dage fremsende dokumentation til Kemikalieinspektionen for, at påbuddet, der er givet  i henhold til kemikalielovens §48, stk. 2, nr.3, er efterkommet.

Hvis du har et hånddesinfektionsprodukt fra Guardson Aps, skal du straks stoppe brugen og skille dig af med det.

Andre forbudte hånddesinfektionsprodukter

Det er faktisk ikke første gang i år, at et hånddesinfektionsprodukt er blevet tilbagekaldt af Miljøstyrelsen. I april blev flere produkter tilbagekaldt grundet indhold af det forbudte stof PHMB. Derudover er et enkelt produkt tilbagekaldt på grund af manglende dokumentation for dets effekt. Se produktet her.

23. oktober 2020 Madelene Sjøstrøm Gullach
Mere om Sikkerhed

Brandalarmer tilbagekaldt: Virker ikke ved brand

Blandt andet COOP forhandler en af de alarmer, som Sikkerhedsstyrelsen advarer om. Også en brandtryks-alarm fra en af verdens førende producenter er blevet tilbagekaldt.

Efter rekordvåd vinter: Sådan undgår du oversvømmelser

De danske vintermåneders ekstreme nedbørsmængder har været hårde for mange husejere, der nu søger råd for at undgå fremtidige oversvømmelser...

Stor utryghed: Derfor sikrer vi hjemmene som aldrig før

Antallet af indbrud er faldet markant de seneste år. Alligevel køber danskerne avancerede alarmer som aldrig før. Det er der en rigtig god...

Pas på! Her opstår flest decemberbrande

Juledekorationer og nytårskrudt er hvert år skyld i et utal af brande, men nye tal viser, at noget helt andet er den største årsag til brande i danske hjem - og december er årets mest kritiske måned.

Sådan undgår du at blive snydt, når du køber julegaver på nettet

Mange danskere køber deres julegaver på nettet. Men der er mange falske webbutikker, der lokker med fristende tilbud, så tænk dig godt om,...

Pas på! Livsfarligt julepynt tilbagekaldes

Har du købt dette julepynt i år, skal du straks returnere det hos din forhandler. Det kan nemlig sætte en brat stopper for julefreden.

Flest skybrud i august: Sådan forebygger du oversvømmelser

Skybrudssæsonen i Danmark topper i august. Samtidigt bliver det kraftige nedbør voldsommere med årene, og det volder problemer for flere husejere. Få ekspertens 5 råd til, hvordan du går huset efter inden skybruddet rammer - og undgår dyre vandskader - her. 

Derfor må du ikke forlade huset, når opvaskemaskinen er i gang

Vaskemaskinen, opvaskemaskinen og tørretumbleren er nogle af de elektriske apparater, der har størst risiko for at gå i brand i vores hjem....

Derfor bør du tjekke dit tag for asbest

På over en million danske huse ligger gamle eternittage med asbest, og nu advarer eksperter om, at tagpladerne kan være farlige for vores...

Så mange var udsat for indbrud i julen

Julen har endnu engang vist sig at være indbrudstyvenes højtid. Men alt tyder på, at boligejeres foranstaltninger mod tyveri virker. For tredje år i træk er antallet af indbrud i juledagene nemlig faldet. Læs hvordan du sikrer dig mod indbrud her.

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand

Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder...

Hedebølge: Så stor er brandfaren nær dit hjem

Hedebølger skaber alvorlig brandfare i store dele af landet. Se her, hvor stor risikoen er i dit lokalområde

IKEA tilbagekalder farlig vare

IKEA beder alle kunder om at stoppe brugen af produktet TROLIGTVIS krus i alle farver, da produktet sandsynligvis udskiller kemikalier.

Antallet af indbrud stiger igen: Sådan sikrer du dig i juledagene

Juledagene forbindes typisk med hygge og afslapning. Det er dog en god ide at sikre huset mod indbrud, så du ikke får dig en uventet julegav...

Legetøj tilbagekaldt: Kan sidde fast i halsen

Legetøjsforhandler har måtte tilbagekalde et stykke legetøj, da det kan være til fare for barnet, som bruger det.