Du kan selv gøre meget for at sikre dit hjem mod indbrud.
Du kan selv gøre meget for at sikre dit hjem mod indbrud. Foto: Ruko

Gør det svært for indbrudstyven

Indbrudstyvene har højsæson i sommerferieperioden og den mørke vintertid, men du kan gøre deres arbejde besværligt med de rette låse på de retter steder – fx på vinduer. Du kan også installere bore- og dirkefrie låse, og få et elektronisk låsesystem.  

Af: Per Handberg, 1409, 19. november 2014

Hvornår skal du være mest opmærksom på indbrud i dit hjem?

Der bliver gennemsnitligt begået 20-25% flere indbrud i juli end i juni og august. Årsagen hertil er primært, at juli måned er højsæson for sommerferie, hvilket giver gode arbejdsbetingelser for indbrudstyvene.

Årets tre sidste måneder er ligeledes højsæson for indbrud i private hjem, for her kan indbrudstyvene operere i ly af mørket, og det er også nemmere at se, om beboerne er hjemme eller ej her i den mørke tid.

Du kan selv gøre meget for at forhindre indbrud i dit hjem, ikke mindst sørge for at udstyre huset med gode låse de rette steder.

To låse på hoveddøren

Låse skal først og fremmest gøre det svært for tyven at bryde ind i dit hjem, men også gøre tyvens flugt så besværlig som muligt. Din hoveddør skal selvfølgelig sikres, og det gerne med to låse, der er placeret med mindst 40 cm mellemrum, hvilket gør døren langt sværere at bryde op, end hvis der kun er en enkelt lås.

To låse signalerer også, at her er der et højt sikkerhedsniveau, hvilket kan være afskrækkende for indbrudstyve.

Tyven foretrækker ofte andre døre

Men der er andre veje ind i dit hus, som indbrudstyven ofte foretrækker frem for hoveddøren. Terrassedøren er jo oftest placeret omme i haven, og er derfor både en yndet indgang og en flugtmulighed for indbrudstyven. Det samme gælder en evt. kælderdør ud til det fri, hvor tyven kan arbejde uset og dermed i fred og ro.

For begge døre gælder det, at de bør forsynes med en god sikker lås, som også kan låses indefra. Det afskærer tyven fra at kunne bruge døren som en flugtvej.

Lås på vinduerne

Vinduer bruges også flittigt af indbrudstyve som både indgang og flugtvej, så særligt udsatte vinduer, der ligger godt skjult fra vejen kan også med fordel forsynes med lås, der kan låses med nøgle.

Et elektronisk låsesystem, hvor alle vinduer og terrassedøre kan låse med et tryk på en knap, sikrer, at du ikke glemmer at låse nogen steder, når du går ud. 

Bore- og dirkefrie låse

Foto: Per Handberg
Øverst den gammelkendte nøgle til fem-stift -låsen, der ikke bør sidde i nogen hoveddør i dag. Den mere sikre nederst er fra 1980’erne, men er også overhalet af langt mere sikre systemer.

 

I mange år var en lås synonym med den klassiske fem- stift-lås, der skulle åbnes med nøglen med det runde hoved, men den anbefales nu kun til at aflåse skabe, der ikke indeholder noget af særlig værdi. Igennem årene er låsesystemerne udviklet voldsomt og især i disse år dukker nye muligheder frem på markedet.

Nutidens låsecylindre er både bore-  og dirkefri, og ved de sikreste af dem,  kræver det et sikkerhedskort for at få  kopieret en nøgle.

Elektroniske låsesystemer

Hvor elektroniske låsesystemer før var forbeholdt erhvervslivet, så er flere og flere private begyndt at sige farvel til nøglerne og gået over til elektroniske fjernbetjeninger, kodelåse eller låsesystemer, der kan styres via smartphones.

Blandt de nyeste muligheder er fx, at du kan låse eller åbne alle husets låse med et enkelt tryk, tildele håndværkere en engangsnøgle via mobiltelefon og bestemme, hvem der kan låse op hvornår.

Lige nu er markedet i rivende udvikling, og der kommer jævnligt nye løsninger på markedet. 

Se her, hvordan du selv kan montere en elektronisk kodelås på terrassedøren.

4 gode råd mod indbrud 

Ud over forsvarlige låse er der en række andre praktiske foranstaltninger, du kan foretage for at mindske indbrudstyvens lyst til at bryde ind hos dig.

  1. Sørg for at have et bevægelsesfølsomt udelys, som tænder, når nogen nærmer sig boligen, og indendørs lys koblet til et tænd/sluk-ur kan få det til at se ud, som om der er nogen hjemme om aftenen. 
  2. Er du fx væk i længere tid, så allier dig med naboerne, så de kan hjælpe med at få din bolig til at se beboelig ud.
  3. Det kan være at fylde affald i jeres skraldespand, tømme postkassen, bruge jeres tørrestativ og parkere deres bil i jeres indkørsel. 
  4. Er der bevoksning, som indbrudstyven kan skjule sig bag, mens de arbejder, så overvej at beskære det, så udsynet fra vejen eller naboerne bliver bedre.

Gode låse-tips om sikkerhed

Har du lås på de indvendige døre, skal du kun låse dem, hvis du har en alarm installeret. En alarm forkorter den tid, indbrudstyven har til rådighed, og så forhindrer låsede døre,
tyven i at komme rundt i alle rum. 

Har du ikke alarm, kan tyven i ro og fred bryde dørene op, hvad enten de er låst eller ej.

Husk, at når der er mennesker i huset, skal det altid være muligt at kunne komme ud af et rum mere end et sted i tilfælde af fx brand. 

Udover døren skal der også være en redningsåbning i form af fx et vindue, en lem eller en anden dør, og den skal være nem at åbne. 

Så er vinduet i soveværelset forsynet med en lås, skal den være låst op, eller nøglen skal sidde i, når der er nogen hjemme.

Se mere om redningsåbninger her

19. november 2014 Per Handberg, 1409
Mere om Sikkerhed

Brandalarmer tilbagekaldt: Virker ikke ved brand

Blandt andet COOP forhandler en af de alarmer, som Sikkerhedsstyrelsen advarer om. Også en brandtryks-alarm fra en af verdens førende producenter er blevet tilbagekaldt.

Håndsprit tilbagekaldt: Kan være kræftfremkaldende

Miljøstyrelsen tilbagekalder en række hånddesinfektionsprodukter, der indeholder det potentielt kræftfremkaldende stof PHMB. Se her hvilke...

Efter rekordvåd vinter: Sådan undgår du oversvømmelser

De danske vintermåneders ekstreme nedbørsmængder har været hårde for mange husejere, der nu søger råd for at undgå fremtidige oversvømmelser...

Pas på! Her opstår flest decemberbrande

Juledekorationer og nytårskrudt er hvert år skyld i et utal af brande, men nye tal viser, at noget helt andet er den største årsag til...

Sådan undgår du at blive snydt, når du køber julegaver på nettet

Mange danskere køber deres julegaver på nettet. Men der er mange falske webbutikker, der lokker med fristende tilbud, så tænk dig godt om,...

Pas på! Livsfarligt julepynt tilbagekaldes

Har du købt dette julepynt i år, skal du straks returnere det hos din forhandler. Det kan nemlig sætte en brat stopper for julefreden.

Flest skybrud i august: Sådan forebygger du oversvømmelser

Skybrudssæsonen i Danmark topper i august. Samtidigt bliver det kraftige nedbør voldsommere med årene, og det volder problemer for flere...

Derfor må du ikke forlade huset, når opvaskemaskinen er i gang

Vaskemaskinen, opvaskemaskinen og tørretumbleren er nogle af de elektriske apparater, der har størst risiko for at gå i brand i vores hjem....

Derfor bør du tjekke dit tag for asbest

På over en million danske huse ligger gamle eternittage med asbest, og nu advarer eksperter om, at tagpladerne kan være farlige for vores helbred. Det har de opdaget i Holland, hvor en ny lov skal sikre, at det giftige materiale bliver fjernet fra miljøet.

Så mange var udsat for indbrud i julen

Julen har endnu engang vist sig at være indbrudstyvenes højtid. Men alt tyder på, at boligejeres foranstaltninger mod tyveri virker. For...

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand

Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder...

Hedebølge: Så stor er brandfaren nær dit hjem

Hedebølger skaber alvorlig brandfare i store dele af landet. Se her, hvor stor risikoen er i dit lokalområde

IKEA tilbagekalder farlig vare

IKEA beder alle kunder om at stoppe brugen af produktet TROLIGTVIS krus i alle farver, da produktet sandsynligvis udskiller kemikalier.

Antallet af indbrud stiger igen: Sådan sikrer du dig i juledagene

Juledagene forbindes typisk med hygge og afslapning. Det er dog en god ide at sikre huset mod indbrud, så du ikke får dig en uventet julegav...