Foto: Dansikring installation

Få besked, hvis uheldet er ude

Ny teknologi passer på dit hus - også når du ikke er hjemme. Tag med rundt i boligen, og vurder, om de nye alarmer er noget for dig.


Der er rigtig mange nye, tekniske muligheder for at få besked, hvis der er noget galt i dit hus. Og det er jo meget praktisk, for det kan være svært at opdage fx et sprunget vandrør i tide, hvis skaden sker under jorden. Du kan også sætte den nye elektronik til at overvåge din fryser, så du ved, hvor højt temperaturen har været oppe ved en strømafbrydelse, og du kan overvåge dit vand- og elforbrug, så du får besked, hvis det løber løbsk.

I dag er en alarm ikke længere blot en hyletone, der jo kræver, at nogen er hjemme og hører den. Installerer du en moderne alarmboks, kan du indstille den til at sende en sms til din mobiltelefon, så du omgående får besked, hvis noget er galt derhjemme - og hvad der er galt!

Alarmer
skal tale samme elektroniske sprog
Hvis du ønsker at installere flere forskellige alarmer i dit hus, er det en god idé at anskaffe nogle, der så at sige taler samme elektroniske sprog. Så behøver du nemlig ikke at have en hel væg med blinkende bokse og systemer, men du kan nøjes med én central boks, hvor du tilkobler alle husets alarmer.

De fleste nye alarmsystemer byder på interaktive muligheder. Systemet kan tilkobles husets elsystem, og det giver mulighed for, at du fx kan sende en sms og få tændt varmen i sommerhuset, få koblet tyverialarmen fra, når vinduespudseren kommer, eller systemet kan benyttes som tænd/sluk-ur, når familien er på ferie.

 
Forhandler: Vandvagt, tlf. 97 92 28 28Stort vandforbrug
En vandvagt overvåger forbruget af vand. Du indstiller et beregnet antal liter, og når det mål overskrides, fordi børnene har glemt at lukke for vandet, eller der er brud på et vandrør, luk- ker vandvagten for vandet, så du undgår både vandskade og betaling af den store vandregning. Vandvagten kan også overvåge fjernvarmesystemet og suppleres med en lille føler, der tjekker, om der er vand/fugt i et rum. Vandvagten bør installeres af en VVS-installatør. Den kan desuden tilsluttes lydalarm og sende sms.

Forhandler, Vandvagt Aps, tlf. 97 92 28 28Afslør strømslugerne
Den nye teknologi giver dig mulighed for at overvåge dit elforbrug og afsløre strømslugerne. En lille måleenhed kan tilsluttes din el-måler (af en el-installatør) og måler det aktuelle forbrug af strøm i huset. Det medfølgende - trådløse - display kan placeres i fx køkkenet, hvor du kan holde øje med dit forbrug. Displayet angiver nemlig det aktuelle el-forbrug i ampere, kW og kroner pr. time.

Prøv også at tage den med rundt i huset og se, hvor meget forbruget går ned, når du fx slukker alle standbylamperne ved computeren, slukker fjernsynet på kontakten eller slukker fryseren et øjeblik. Når du skal på ferie, kan du også lige tjekke, om forbruget er for højt til et ubeboet hus, og endelig kan du indstille måleren til at give alarm, hvis forbruget bliver højere, end du ønsker det. Som en ekstra ting viser displayet temperatur og luftfugtighed i dit hus.

Sikkerhed ved strømsvigt Forhandler, UPS Butikken, tlf. 56 16 18 40
Springer du også ud af sengen og hiver stikket ud af din computer, når det tordner? Så er løsningen måske en lille boks, der på fagsprog hedder en UPS.
Boksen sætter du imellem stikkontakten og din computer; og den stopper ganske enkelt overspændinger fra lyn, der slår ned i ledningsnettet. Boksen indeholder desuden et batteri, som din computer kan få strøm fra, hvis strømmen svigter. Så kan computeren lukke pænt og ordentligt ned, og du mister ikke det, du sidder og arbejder med. UPS-boksen kan også benyttes til andet af husets dyre elektronik. Ved nyinstallation kan den integreres i elsystemet, så du har nogle "sikre" stikkontakter rundt om i huset.
UPS-boksens sikring mod strømafbrydelser kan også benyttes til pillefyr, hvor det er vigtigt, at cirkulationspumpen fortsætter med at transportere varmen væk fra kedlen, der ellers kan blive overophedet. Her skal du vælge en UPS med ekstra stort batteri, der kan klare flere timers drift af pumpen.
Fotos: Sensor: Dansikring Direct. Alarm: Scanpix
Hold tyvene borte
En tyverialarm består grundlæggende af rumfølere, der er sat op i udvalgte rum i huset. Når alarmen er slået til, og noget bevæger sig i rummet, starter en sirene. Nogle alarmsystemer er ikke tilknyttet et alarmselskab, og i mange tilfælde er den høje sirene nok til at skræmme tyven væk.


Forhandler: Dansikring Direct, tlf. 80 20 50 50

Nøglebrikken er børnenes kode til alarmen

Er systemet tilknyttet en kontrolcentral, sender de en vægter ud til dit hus, når alarmen går, og de kontakter herefter dig og orienterer eventuelt også politiet.
Tyverialarmer bør altid tilpasses det enkelte hus, så der tages højde for husets indretning og fx børn, der kommer hjem fra skole. Nogle rumfølere tillader husdyr op til en vis størrelse at være i rummet, uden at det medfører alarm, mens andre har indbygget kamera, der, i det øjeblik alarmen aktiveres, tager en række billeder, der overføres direkte til kontrolcentralen, der straks kan se, hvad der har aktiveret alarmen. Er det fx ubudne gæster eller måske blot et gardin, der har aktiveret føleren?

Forhandler: Whirlpool, tlf. 44 88 02 22Høj temperatur
I køkkenet kan du med den nye teknologi få at vide, om maden har været for varm? En "black out"-alarm bygget ind i køleskab eller fryser vil vise, om der har været strømafbrydelse og også den højeste temperatur, madvarerne har været udsat for.
Hvis temperaturen kommer op over det niveau, du har indstillet - fx fordi døren ikke er lukket - vil det desuden give alarm ved at bippe og blinke.
23. oktober 2006
Mere om Sikkerhed

Så mange var udsat for indbrud i julen

Julen har endnu engang vist sig at være indbrudstyvenes højtid. Men alt tyder på, at boligejeres foranstaltninger mod tyveri virker. For tredje år i træk er antallet af indbrud i juledagene nemlig faldet. Læs hvordan du sikrer dig mod indbrud her.

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand

Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder...

10 råd: Sådan beskytter du effektivt dit hjem mod skybrud og storm

Har du tjek på alle de ting, du bør have styr på, for at sikre dit hjem mod skybrud og storm? Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der...

Derfor bør du børnesikre dit hjem - og sådan gør du

Faldulykker, brandulykker, drukneulykker, skoldninger, forgiftninger, og kvælninger. Listen er lang. Læs her, hvordan du forebygger, at barnet kommer galt afsted, og skab en tryg legeplads for de små.

Derfor SKAL du huske at lukke døren før du går i seng

Brandforskning viser, at det kan have stor betydning for din sikkerhed, om du sover med åben eller lukket soveværelsesdør, hvis der opstår...

Sikkerhedsstyrelsen: Denne el-test kan redde dit liv!

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du to gang årligt foretager denne test – det kan nemlig redde dit liv.

El-installationer i hjemmet - hvad må du selv gøre?

Elektricitet er en alvorlig sag. Derfor er der mange, der holder sig tilbage med el-arbejdet i hjemmet. Så forsigtig er der dog ingen grund til at være. Der er nemlig mange ting i hjemmet, som private både gerne må og kan sætte op og reparere.

Behjælpeligt trick: Derfor skal du fra nu af lægge en mønt i fryser...

Et genialt trick bliver delt af flere hundrede personer på Facebook. En god idé til dig, der skal ud og rejse i ferien.

Sådan undgår du skader med knuste vinduer

Op mod 1.000 danskere kommer hvert år til skade på grund af knust vinduesglas eller andet bygningsglas i hjemmet. Der er dog måder, du kan...

Nu kan du også sikre din bolig med DNA-spray

Vil du sikre din værdigenstande mod tyveri, så er DNA-spray det allernyeste. Læs her, hvordan det fungerer.

Undersøgelse: Vi vil være gode naboer

Vi er positive, når vi vurderer naboskabet, hvor vi bor. Næste skridt er at iværksætte egentlig NABOHJÆLP – det perfekte redskab, hvis vi...

Læs etiketten – for dine børns skyld

Det er sundt at tage børnene med i køkkenet, men helt almindelige husholdningsprodukter som vaskemiddel, afløbsrens og kalkfjerner kan...

For store gasflasker kan få grillen til at eksplodere

Sikkerhedsstyrelsen advarer om faren ved at bruge for store gasflasker til grillen. I august eksploderede en flaske på grund af for højt tryk, da der var brugt en 10 kilos flaske til en grill beregnet til 5 kilos flasker.

7 tegn på at dit hus får besøg af indbrudstyven

Tænker du nogensinde over, om dit hus afslører, at du ikke er hjemme? Se her en række ting, du bør tænke over, inden du forlader dit hjem.

Video: Verdens billigste livsforsikring

Kan du redde din familie, hvis uheldet er ude? En helt almindelig godkendt røgalarm koster ikke mange kroner, men den kan redde dit og...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.