Efter rekordvåd vinter: Sådan undgår du oversvømmelser
De danske vintermåneders ekstreme nedbørsmængder har været hårde for mange husejere, der nu søger råd for at undgå fremtidige oversvømmelser. Få kloakekspertens tips til at undgå katastrofen i hjemmet.
Ovenpå den rekordvåde vinter søger mange husejere svar på, hvordan de bedst garderer sig mod tilsvarende eller endnu større vandmængder, som utvivlsomt vil ramme os i fremtiden. Ifølge rapporten Fremtidige klimaforandringer i Danmark kan vi forvente, at de hidtil kraftigste nedbørshændelser blegner i forhold til fremtidens vandmængder. Tendensen mærkes tydeligt hos Nordens største udbyder af kloakservice, Norva24.
– Gennem de seneste år har flere og flere husejere fået alvorlige problemer som følge af den kraftige nedbør, og mange vil vide, hvordan de kan være bedre forberedte i fremtiden. Det er umuligt at løse alle kommende problemer med store vandmængder, men det er bestemt værd, at være opmærksom på, hvad man selv kan gøre, for at forhindre en mindre katastrofe, siger Leif Ejlertsen der er driftschef hos Norva24.i en presemeddelelse.
Undgå oversvømmelser
Leif Ejlertsen giver her sine fem bedste råd til, hvordan du bedst forbereder dig i og omkring boligen på det endnu kraftigere nedbør, vi roligt kan forvente os i fremtiden.
-
Tjek dine tagbrønde
Vær opmærksom på, at dine tagbrønde ikke er tilstoppede. Nedløbsrøret fra tagrenden ender i en nedløbs- eller sandfangsbrønd, der ikke må være fuld af slam, snavs og pløre i bunden. I udgangspunktet bør brøndene blive renset en gang om året.
-
Gå tagrenderne efter
Rens jævnligt dine tagrender. Hvis tagrenderne er stoppede til med mos, blade eller andet nedfald fra havens træer, risikerer du, at vandet flyder over, og det kan give skader på både fundament og husmur.
-
Spul dine dræn
Hvis du har kælder, eller dit hus er placeret relativt lavt i forhold til terrænet, bør du være ekstra opmærksom på, at drænrør rundt om huset ikke stopper til. I udgangspunktet skal drænledninger spules cirka hvert tredje år – ellers risikerer du, at vandet samler sig ved huset i stedet for at trække effektivt ned i jorden.
-
Pas på trærødder
Træers rødder søger naturligt efter vand i jorden, og hvis de forvilder sig ind i et kloakrør, kan det let resultere i et stoppet rør. Se derfor efter, om du har træer med store rødder stående tæt på et kloakrør eller nær en brønd. Er du i tvivl om kloakkens tilstand, kan du få foretaget en tv-inspektion, der giver et overblik.
-
Få tjekket højtvandslukket
Har du kælder, har du sandsynligvis også installeret et højtvandslukke, som sikrer, at vand fra kloakken ikke løber baglæns op gennem dit afløb. Højtvandslukket skal serviceres en til to gange om året, og bemærk, at der ved fælleskloakering er større risiko for, at rester af vaskepulver og fedtstof samler sig og blokerer hele eller dele af kloakrøret.
Brandalarmer tilbagekaldt: Virker ikke ved brand
Blandt andet COOP forhandler en af de alarmer, som Sikkerhedsstyrelsen advarer om. Også en brandtryks-alarm fra en af verdens førende producenter er blevet tilbagekaldt.
Håndsprit tilbagekaldt: Kan være kræftfremkaldende
Miljøstyrelsen tilbagekalder en række hånddesinfektionsprodukter, der indeholder det potentielt kræftfremkaldende stof PHMB. Se her hvilke...
Stor utryghed: Derfor sikrer vi hjemmene som aldrig før
Antallet af indbrud er faldet markant de seneste år. Alligevel køber danskerne avancerede alarmer som aldrig før. Det er der en rigtig god...
Pas på! Her opstår flest decemberbrande
Juledekorationer og nytårskrudt er hvert år skyld i et utal af brande, men nye tal viser, at noget helt andet er den største årsag til brande i danske hjem - og december er årets mest kritiske måned.
Sådan undgår du at blive snydt, når du køber julegaver på nettet
Mange danskere køber deres julegaver på nettet. Men der er mange falske webbutikker, der lokker med fristende tilbud, så tænk dig godt om,...
Pas på! Livsfarligt julepynt tilbagekaldes
Har du købt dette julepynt i år, skal du straks returnere det hos din forhandler. Det kan nemlig sætte en brat stopper for julefreden.
Flest skybrud i august: Sådan forebygger du oversvømmelser
Skybrudssæsonen i Danmark topper i august. Samtidigt bliver det kraftige nedbør voldsommere med årene, og det volder problemer for flere husejere. Få ekspertens 5 råd til, hvordan du går huset efter inden skybruddet rammer - og undgår dyre vandskader - her.
Derfor må du ikke forlade huset, når opvaskemaskinen er i gang
Vaskemaskinen, opvaskemaskinen og tørretumbleren er nogle af de elektriske apparater, der har størst risiko for at gå i brand i vores hjem....
Derfor bør du tjekke dit tag for asbest
På over en million danske huse ligger gamle eternittage med asbest, og nu advarer eksperter om, at tagpladerne kan være farlige for vores...
Så mange var udsat for indbrud i julen
Julen har endnu engang vist sig at være indbrudstyvenes højtid. Men alt tyder på, at boligejeres foranstaltninger mod tyveri virker. For tredje år i træk er antallet af indbrud i juledagene nemlig faldet. Læs hvordan du sikrer dig mod indbrud her.
Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand
Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder...
Hedebølge: Så stor er brandfaren nær dit hjem
Hedebølger skaber alvorlig brandfare i store dele af landet. Se her, hvor stor risikoen er i dit lokalområde
IKEA tilbagekalder farlig vare
IKEA beder alle kunder om at stoppe brugen af produktet TROLIGTVIS krus i alle farver, da produktet sandsynligvis udskiller kemikalier.
Antallet af indbrud stiger igen: Sådan sikrer du dig i juledagene
Juledagene forbindes typisk med hygge og afslapning. Det er dog en god ide at sikre huset mod indbrud, så du ikke får dig en uventet julegav...
Legetøj tilbagekaldt: Kan sidde fast i halsen
Legetøjsforhandler har måtte tilbagekalde et stykke legetøj, da det kan være til fare for barnet, som bruger det.