Når du skal sove, kan en lukket soveværelsesdør redde dit liv
Når du skal sove, kan en lukket soveværelsesdør redde dit liv Foto: Getty Images

Derfor SKAL du huske at lukke døren før du går i seng

Brandforskning viser, at det kan have stor betydning for din sikkerhed, om du sover med åben eller lukket soveværelsesdør, hvis der opstår brand i dit hjem.

Når dig og din familie går i seng om aftenen, er det en rigtig god idé at lukke døren ind til soveværelset. En lukket dør kan nemlig redde dit liv! 

Det viser resultatet af 10 års forskning fra det amerikanske brandforskningsinstitut UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI). 

Undgå høje grader

Siden 2008 har brandforskningsinstituttet analyseret, hvordan åbne og lukkede døre har indflydelse på måden en brand spreder sig på i forskellige hjem.  

Og det viser sig, at en lukket soveværelsesdør kan betyde forskellen på liv og død. 

”Forskellen var så stor, at en person ville kunne overleve meget længere i et rum med en lukket dør" fortæller Stephen Kerber, direktør for UL FSRI i en pressemeddelse.

De soveværelser der havde lukkede døre under en brand i hjemmet, havde nemlig temperaturer på omkring 38 grader, mens temperaturen oversteg hele 500 grader i de rum, hvor dørene stod åbne.

Tænd rigtigt op i din brandeovn

Hold ilten ude

Når der opstår brand, vil den naturlige reaktion ofte være at åbne døren for at få røgen ud. Men når du åbner døren, lukker du også luft ind, og det er her problemerne opstår. 

Hvis du derimod holder dine døre og vinduer lukkede, får ilden ikke ilt til at brænde. Derfor vil det tage længere tid før den breder sig – og på den måde giver du både dig og din familie mere tid til at komme ud. 

Derfor råder brandforskningsinstituttet alle til at sove med soveværelsesdøren lukket. For hvis der først er opstået brand, er det ikke sikkert, at der er tid til at handle. 

”Hvis du er forælder med børn i hjemmet, og røgalarmen begynder, er det ikke sikkert, at du kan nå dine børns værelse på grund af røg. Hvis du lukker døren, før du går i seng – og derfor allerede har sørget for en sikkerhedsforanstaltning - så ved du, at dine børn kan overleve længere”, siger Stephen Kerner.

På baggrund af resultaterne har brandforskningsinstituttet lavet kampagnen ’Close Your Door’ - på dansk ’Luk din dør’ - der opfordrer alle, som er fanget i et rum under en brand, til at lukke så mange døre som muligt. 

 Med et hpfi-relæ kan du undgå, at din elektronik går i stykker

Undgå brand

Ifølge den danske beredskabsstyrelse skal du tjekke dit hus for brændfælder som gamle eller ulovlige elinstallationer for at undgå brand i dit hjem. Her kan du se, hvordan du bedst brandsikrer dit hus

Derudover skal du sørge for, at have mindst én røgalarm i dit hjem - og minimum én per etage, hvis du bor i et hjem med flere etager. Få flere gode råd om røgalarmer her.   

 

Kilde: UL firefighter Safety Research Institute, Beredskabsstyrelsen

 

 

 

 

 

 

 

1. november 2018
Mere om Sikkerhed

Flest skybrud i august: Sådan forebygger du oversvømmelser

Skybrudssæsonen i Danmark topper i august. Samtidigt bliver det kraftige nedbør voldsommere med årene, og det volder problemer for flere...

Derfor må du ikke forlade huset, når opvaskemaskinen er i gang

Vaskemaskinen, opvaskemaskinen og tørretumbleren er nogle af de elektriske apparater, der har størst risiko for at gå i brand i vores hjem....

Derfor bør du tjekke dit tag for asbest

På over en million danske huse ligger gamle eternittage med asbest, og nu advarer eksperter om, at tagpladerne kan være farlige for vores helbred. Det har de opdaget i Holland, hvor en ny lov skal sikre, at det giftige materiale bliver fjernet fra miljøet.

Så mange var udsat for indbrud i julen

Julen har endnu engang vist sig at være indbrudstyvenes højtid. Men alt tyder på, at boligejeres foranstaltninger mod tyveri virker. For...

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand

Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder...

Hedebølge: Så stor er brandfaren nær dit hjem

Hedebølger skaber alvorlig brandfare i store dele af landet. Se her, hvor stor risikoen er i dit lokalområde

Genialt trick: Sådan sikrer du dig mod indbrudstyve i hjemmet

Brændemærkning, etiketter med superlim eller højteknologisk, usynlig sporingsvæske. Midlet er mærkning, og mulighederne er mange, hvis du...

10 råd: Sådan beskytter du effektivt dit hjem mod skybrud og storm

Har du tjek på alle de ting, du bør have styr på, for at sikre dit hjem mod skybrud og storm? Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der...

Derfor bør du børnesikre dit hjem - og sådan gør du

Faldulykker, brandulykker, drukneulykker, skoldninger, forgiftninger, og kvælninger. Listen er lang. Læs her, hvordan du forebygger, at barnet kommer galt afsted, og skab en tryg legeplads for de små.

Overraskende: Derfor har Danmark kedelig indbrudsrekord

Danmark ligger fortsat i toppen af indbrudsstatistikkerne i Europa målt på indbrud pr. indbygger selvom antallet af indbrud faktisk er...

Sikkerhedsstyrelsen: Denne el-test kan redde dit liv!

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du to gang årligt foretager denne test – det kan nemlig redde dit liv.

Læs etiketten – for dine børns skyld

Det er sundt at tage børnene med i køkkenet, men helt almindelige husholdningsprodukter som vaskemiddel, afløbsrens og kalkfjerner kan ødelægge deres syn, ætse huden eller udvikle brand.

7 tegn på at dit hus får besøg af indbrudstyven

Tænker du nogensinde over, om dit hus afslører, at du ikke er hjemme? Se her en række ting, du bør tænke over, inden du forlader dit hjem.

Video: Verdens billigste livsforsikring

Kan du redde din familie, hvis uheldet er ude? En helt almindelig godkendt røgalarm koster ikke mange kroner, men den kan redde dit og...