Når du skal sove, kan en lukket soveværelsesdør redde dit liv
Når du skal sove, kan en lukket soveværelsesdør redde dit liv Foto: Getty Images

Derfor SKAL du huske at lukke døren før du går i seng

Brandforskning viser, at det kan have stor betydning for din sikkerhed, om du sover med åben eller lukket soveværelsesdør, hvis der opstår brand i dit hjem.

Når dig og din familie går i seng om aftenen, er det en rigtig god idé at lukke døren ind til soveværelset. En lukket dør kan nemlig redde dit liv! 

Det viser resultatet af 10 års forskning fra det amerikanske brandforskningsinstitut UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI). 

Undgå høje grader

Siden 2008 har brandforskningsinstituttet analyseret, hvordan åbne og lukkede døre har indflydelse på måden en brand spreder sig på i forskellige hjem.  

Og det viser sig, at en lukket soveværelsesdør kan betyde forskellen på liv og død. 

”Forskellen var så stor, at en person ville kunne overleve meget længere i et rum med en lukket dør" fortæller Stephen Kerber, direktør for UL FSRI i en pressemeddelse.

De soveværelser der havde lukkede døre under en brand i hjemmet, havde nemlig temperaturer på omkring 38 grader, mens temperaturen oversteg hele 500 grader i de rum, hvor dørene stod åbne.

Tænd rigtigt op i din brandeovn

Hold ilten ude

Når der opstår brand, vil den naturlige reaktion ofte være at åbne døren for at få røgen ud. Men når du åbner døren, lukker du også luft ind, og det er her problemerne opstår. 

Hvis du derimod holder dine døre og vinduer lukkede, får ilden ikke ilt til at brænde. Derfor vil det tage længere tid før den breder sig – og på den måde giver du både dig og din familie mere tid til at komme ud. 

Derfor råder brandforskningsinstituttet alle til at sove med soveværelsesdøren lukket. For hvis der først er opstået brand, er det ikke sikkert, at der er tid til at handle. 

”Hvis du er forælder med børn i hjemmet, og røgalarmen begynder, er det ikke sikkert, at du kan nå dine børns værelse på grund af røg. Hvis du lukker døren, før du går i seng – og derfor allerede har sørget for en sikkerhedsforanstaltning - så ved du, at dine børn kan overleve længere”, siger Stephen Kerner.

På baggrund af resultaterne har brandforskningsinstituttet lavet kampagnen ’Close Your Door’ - på dansk ’Luk din dør’ - der opfordrer alle, som er fanget i et rum under en brand, til at lukke så mange døre som muligt. 

 Med et hpfi-relæ kan du undgå, at din elektronik går i stykker

Undgå brand

Ifølge den danske beredskabsstyrelse skal du tjekke dit hus for brændfælder som gamle eller ulovlige elinstallationer for at undgå brand i dit hjem. Her kan du se, hvordan du bedst brandsikrer dit hus

Derudover skal du sørge for, at have mindst én røgalarm i dit hjem - og minimum én per etage, hvis du bor i et hjem med flere etager. Få flere gode råd om røgalarmer her.   

 

Kilde: UL firefighter Safety Research Institute, Beredskabsstyrelsen

 

 

 

 

 

 

 

1. november 2018
Mere om Sikkerhed

Pas på! Her opstår flest decemberbrande

Juledekorationer og nytårskrudt er hvert år skyld i et utal af brande, men nye tal viser, at noget helt andet er den største årsag til...

Sådan undgår du at blive snydt, når du køber julegaver på nettet

Mange danskere køber deres julegaver på nettet. Men der er mange falske webbutikker, der lokker med fristende tilbud, så tænk dig godt om,...

Pas på! Livsfarligt julepynt tilbagekaldes

Har du købt dette julepynt i år, skal du straks returnere det hos din forhandler. Det kan nemlig sætte en brat stopper for julefreden.

Flest skybrud i august: Sådan forebygger du oversvømmelser

Skybrudssæsonen i Danmark topper i august. Samtidigt bliver det kraftige nedbør voldsommere med årene, og det volder problemer for flere...

Derfor må du ikke forlade huset, når opvaskemaskinen er i gang

Vaskemaskinen, opvaskemaskinen og tørretumbleren er nogle af de elektriske apparater, der har størst risiko for at gå i brand i vores hjem....

Derfor bør du tjekke dit tag for asbest

På over en million danske huse ligger gamle eternittage med asbest, og nu advarer eksperter om, at tagpladerne kan være farlige for vores helbred. Det har de opdaget i Holland, hvor en ny lov skal sikre, at det giftige materiale bliver fjernet fra miljøet.

Så mange var udsat for indbrud i julen

Julen har endnu engang vist sig at være indbrudstyvenes højtid. Men alt tyder på, at boligejeres foranstaltninger mod tyveri virker. For...

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand

Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder...

Hedebølge: Så stor er brandfaren nær dit hjem

Hedebølger skaber alvorlig brandfare i store dele af landet. Se her, hvor stor risikoen er i dit lokalområde

IKEA tilbagekalder farlig vare

IKEA beder alle kunder om at stoppe brugen af produktet TROLIGTVIS krus i alle farver, da produktet sandsynligvis udskiller kemikalier.

Genialt trick: Sådan sikrer du dig mod indbrudstyve i hjemmet

Brændemærkning, etiketter med superlim eller højteknologisk, usynlig sporingsvæske. Midlet er mærkning, og mulighederne er mange, hvis du...

10 råd: Sådan beskytter du effektivt dit hjem mod skybrud og storm

Har du tjek på alle de ting, du bør have styr på, for at sikre dit hjem mod skybrud og storm? Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der beskytter både dit hus og din familie.

Sådan undgår du indbrud i juletiden

Jul og nytår topper listen over tyvenes travleste perioder. Få tre gode råd til at holde tyvene ude her. 

Derfor bør du børnesikre dit hjem - og sådan gør du

Faldulykker, brandulykker, drukneulykker, skoldninger, forgiftninger, og kvælninger. Listen er lang. Læs her, hvordan du forebygger, at...