Derfor SKAL du huske at lukke døren før du går i seng

Sikkerhed

Brandforskning viser, at det kan have stor betydning for din sikkerhed, om du sover med åben eller lukket soveværelsesdør, hvis der opstår brand i dit hjem.

Når du skal sove, kan en lukket soveværelsesdør redde dit liv
Når du skal sove, kan en lukket soveværelsesdør redde dit liv Foto: Getty Images

Når dig og din familie går i seng om aftenen, er det en rigtig god idé at lukke døren ind til soveværelset. En lukket dør kan nemlig redde dit liv! 

Det viser resultatet af 10 års forskning fra det amerikanske brandforskningsinstitut UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI). 

Undgå høje grader

Siden 2008 har brandforskningsinstituttet analyseret, hvordan åbne og lukkede døre har indflydelse på måden en brand spreder sig på i forskellige hjem.  

Og det viser sig, at en lukket soveværelsesdør kan betyde forskellen på liv og død. 

”Forskellen var så stor, at en person ville kunne overleve meget længere i et rum med en lukket dør" fortæller Stephen Kerber, direktør for UL FSRI i en pressemeddelse.

De soveværelser der havde lukkede døre under en brand i hjemmet, havde nemlig temperaturer på omkring 38 grader, mens temperaturen oversteg hele 500 grader i de rum, hvor dørene stod åbne.

Tænd rigtigt op i din brandeovn

Hold ilten ude

Når der opstår brand, vil den naturlige reaktion ofte være at åbne døren for at få røgen ud. Men når du åbner døren, lukker du også luft ind, og det er her problemerne opstår. 

Hvis du derimod holder dine døre og vinduer lukkede, får ilden ikke ilt til at brænde. Derfor vil det tage længere tid før den breder sig – og på den måde giver du både dig og din familie mere tid til at komme ud. 

Derfor råder brandforskningsinstituttet alle til at sove med soveværelsesdøren lukket. For hvis der først er opstået brand, er det ikke sikkert, at der er tid til at handle. 

”Hvis du er forælder med børn i hjemmet, og røgalarmen begynder, er det ikke sikkert, at du kan nå dine børns værelse på grund af røg. Hvis du lukker døren, før du går i seng – og derfor allerede har sørget for en sikkerhedsforanstaltning - så ved du, at dine børn kan overleve længere”, siger Stephen Kerner.

På baggrund af resultaterne har brandforskningsinstituttet lavet kampagnen ’Close Your Door’ - på dansk ’Luk din dør’ - der opfordrer alle, som er fanget i et rum under en brand, til at lukke så mange døre som muligt. 

 Med et hpfi-relæ kan du undgå, at din elektronik går i stykker

Undgå brand

Ifølge den danske beredskabsstyrelse skal du tjekke dit hus for brændfælder som gamle eller ulovlige elinstallationer for at undgå brand i dit hjem. Her kan du se, hvordan du bedst brandsikrer dit hus

Derudover skal du sørge for, at have mindst én røgalarm i dit hjem - og minimum én per etage, hvis du bor i et hjem med flere etager. Få flere gode råd om røgalarmer her.   

 

Kilde: UL firefighter Safety Research Institute, Beredskabsstyrelsen

 

 

 

 

 

 

 

1. november 2018
Mere om Sikkerhed

10 råd: Sådan beskytter du effektivt dit hjem mod skybrud og storm

Sikkerhed Har du tjek på alle de ting, du bør have styr på, for at sikre dit hjem mod skybrud og storm? Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der beskytter både dit hus og din familie.

Derfor bør du børnesikre dit hjem - og sådan gør du

Sikkerhed Faldulykker, brandulykker, drukneulykker, skoldninger, forgiftninger, og kvælninger. Listen er lang. Læs her, hvordan du forebygger, at...

Få håndværkerfradrag for at tyverisikre dit hus

Sikkerhed Med det nye permanente håndværkerfradrag for 2018 og frem er det blevet muligt at få fradrag, når du sikrer dit hjem imod ubudne gæster.

Sikkerhedsstyrelsen: Denne el-test kan redde dit liv!

Sikkerhed Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du to gang årligt foretager denne test – det kan nemlig redde dit liv.

El-installationer i hjemmet - hvad må du selv gøre?

Sikkerhed Elektricitet er en alvorlig sag. Derfor er der mange, der holder sig tilbage med el-arbejdet i hjemmet. Så forsigtig er der dog ingen grund...

Behjælpeligt trick: Derfor skal du fra nu af lægge en mønt i fryser...

Sikkerhed Et genialt trick bliver delt af flere hundrede personer på Facebook. En god idé til dig, der skal ud og rejse i ferien.

Sådan undgår du skader med knuste vinduer

Sikkerhed Op mod 1.000 danskere kommer hvert år til skade på grund af knust vinduesglas eller andet bygningsglas i hjemmet. Der er dog måder, du kan sikre dit hjem på - få et hurtigt overblik med denne guide.

Nu kan du også sikre din bolig med DNA-spray

Sikkerhed Vil du sikre din værdigenstande mod tyveri, så er DNA-spray det allernyeste. Læs her, hvordan det fungerer.

Så galt kunne det gå i haven, hvis der ingen regler var

Sikkerhed Træk i slideren på billedet inde i artiklen og se, hvorfor det giver mening med standardiseringer af regler for haveredskaber og legeredskab...

Nu kan du se, hvor mange indbrud, der er i din kommune

Sikkerhed Med et enkelt klik kan du nu se det præcise antal indbrud i din kommune, og hvor den befinder sig på tyvenes hitliste. Statistikken afslører også, at antallet af indbrud i private hjem er dramatisk faldende for tiden. 

Undersøgelse: Vi vil være gode naboer

Sikkerhed Vi er positive, når vi vurderer naboskabet, hvor vi bor. Næste skridt er at iværksætte egentlig NABOHJÆLP – det perfekte redskab, hvis vi...

Læs etiketten – for dine børns skyld

Sikkerhed Det er sundt at tage børnene med i køkkenet, men helt almindelige husholdningsprodukter som vaskemiddel, afløbsrens og kalkfjerner kan...

For store gasflasker kan få grillen til at eksplodere

Sikkerhed Sikkerhedsstyrelsen advarer om faren ved at bruge for store gasflasker til grillen. I august eksploderede en flaske på grund af for højt tryk, da der var brugt en 10 kilos flaske til en grill beregnet til 5 kilos flasker.

7 tegn på at dit hus får besøg af indbrudstyven

Sikkerhed Tænker du nogensinde over, om dit hus afslører, at du ikke er hjemme? Se her en række ting, du bør tænke over, inden du forlader dit hjem.

Video: Verdens billigste livsforsikring

Sikkerhed Kan du redde din familie, hvis uheldet er ude? En helt almindelig godkendt røgalarm koster ikke mange kroner, men den kan redde dit og...