Indtil 1986 har det været almindeligt at benytte materialer med asbest i Danmark.
Indtil 1986 har det været almindeligt at benytte materialer med asbest i Danmark. Foto: GettyImages

Derfor bør du tjekke dit tag for asbest

På over en million danske huse ligger gamle eternittage med asbest, og nu advarer eksperter om, at tagpladerne kan være farlige for vores helbred. Det har de opdaget i Holland, hvor en ny lov skal sikre, at det giftige materiale bliver fjernet fra miljøet.

Ved du, hvilket tag der ligger på dit hus? Det kan være en god idé at undersøge, for ifølge eksperter har op med hver tredje danske bygning tagplader med asbest. I alt findes der mindst en million tage med asbest i Danmark, og nu anbefaler flere eksperter på området ifølge DR Nyheder, at de giftige tage bliver fjernet. De kan nemlig være farlige for vores helbred.

Gamle asbesttage

Asbest har tidligere været brugt til byggematerialer, og indtil 1986 har det været almindeligt at bygge danske boliger med de giftige materialer. De asbestholdige materialer er hverken farlige eller sundhedsskadelige, hvis de ikke bliver beskadiget, men tidens tand begynder at skabe problemer.

I dag er de danske eternittage med asbest nemlig mindst 30 år gamle, og i takt med at tagene bliver ældre, bliver de mere slidte. Det medfører, at de på et tidspunkt begynder at drysse med asbestfibre, som hvirvler rundt i luften omkring os - og det kan være særdeles farligt, fortæller Lars Gunnarsen, professor ved Statens Byggeforskningsinstitut.

- De ældre tage frigiver flere fibre, som tiden går, og de tage som holder sig tætte og ikke af andre årsager bliver skiftet, vil i nogen grad være en tikkende bombe under folkesundheden, som bliver værre og værre, siger han.

Kræftfremkaldende tage

I 2017 fik hele 160 personer aggressive kræftsygdomme relateret til asbest. Til sammenligning omkom 175 personer i trafikken i 2018. Selvom størstedelen af de asbestrelaterede kræftsygdomme rammer mennesker, der gennem mange år har arbejdet med det giftige materiale uden tilstrækkelig beskyttelse, kan kræftsygdommen, lungehindekræft, opstå ved selv mindre udsættelser for asbest.

Få fibre er nok til sygdomme

Faktisk skal vi kun indånde få fibre, før vi risikerer at blive ramt af den sjældne kræftform. Derfor giver asbestfibre i luften en risiko for at få asbestrelaterede kræftsygdomme, og det fastslås, at omkring 20 personer årligt får lungehindekræft på grund af det omgivende miljø. Her mener eksperter, at synderen er de gamle eternittagplader med asbest.

Holland forbyder abesttagene

I Holland arbejder man allerede på en lov, som skal sikre, at alle eksisterende tage med asbest er fjernet i 2024 på grund af sundhedsfare. Her dør omkring 1000 personer hvert år af asbestrelaterede kræftsygdomme, og derfor ønsker man miljøet renset for det giftige stof.

Det estimeres at landet har omkring 120 millioner kvadratmeter asbesttage, og at det vil koste i omegnen af 6,5 milliarder kroner at fjerne dem alle.

Fakta om asbest

  • Asbest er en samlet betegnelse for en type mineraler, der forekommer naturligt som fiberbundter.

  • Asbest er et byggemateriale, der blandt andet er blevet brugt til eternittage og isoleringsmateriale.

  • Det er i dag forbudt at fremstille, importere og anvende asbest.

  • Det er dog tilladt at udføre nedrivningsarbejde, reparation og vedligeholdelse af bygninger, tog og skibe, hvor der er anvendt asbestholdigt materiale. Der findes klare regler for, hvordan man skal arbejde med asbest i dag.

  • Asbestrelaterede sygdomme er sjældne i dag, men kan stadig opstå, da sygdommene ofte først viser sig 20-30 år efter, at man har arbejdet med asbest.

  • Hvis man kun lejlighedsvis har været i kontakt med asbest, kan man have en let øget risiko for kræft i lungehinden, men ikke for lungekræft eller lungeasbestose.

  • Asbest blev forbudt at anvende inden døre i 1986. Selvom asbest er totalforbudt i dag, er huse med asbest stadig fuldt lovlige, da asbest var et lovligt materiale på opførelsestidspunktet.

16. maj 2019
Mere om Sikkerhed

Flest skybrud i august: Sådan forebygger du oversvømmelser

Skybrudssæsonen i Danmark topper i august. Samtidigt bliver det kraftige nedbør voldsommere med årene, og det volder problemer for flere husejere. Få ekspertens 5 råd til, hvordan du går huset efter inden skybruddet rammer - og undgår dyre vandskader - her. 

Derfor må du ikke forlade huset, når opvaskemaskinen er i gang

Vaskemaskinen, opvaskemaskinen og tørretumbleren er nogle af de elektriske apparater, der har størst risiko for at gå i brand i vores hjem....

Så mange var udsat for indbrud i julen

Julen har endnu engang vist sig at være indbrudstyvenes højtid. Men alt tyder på, at boligejeres foranstaltninger mod tyveri virker. For...

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand

Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder og bryder i brand. 

Hedebølge: Så stor er brandfaren nær dit hjem

Hedebølger skaber alvorlig brandfare i store dele af landet. Se her, hvor stor risikoen er i dit lokalområde

Genialt trick: Sådan sikrer du dig mod indbrudstyve i hjemmet

Brændemærkning, etiketter med superlim eller højteknologisk, usynlig sporingsvæske. Midlet er mærkning, og mulighederne er mange, hvis du...

10 råd: Sådan beskytter du effektivt dit hjem mod skybrud og storm

Har du tjek på alle de ting, du bør have styr på, for at sikre dit hjem mod skybrud og storm? Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der beskytter både dit hus og din familie.

Derfor bør du børnesikre dit hjem - og sådan gør du

Faldulykker, brandulykker, drukneulykker, skoldninger, forgiftninger, og kvælninger. Listen er lang. Læs her, hvordan du forebygger, at...

Overraskende: Derfor har Danmark kedelig indbrudsrekord

Danmark ligger fortsat i toppen af indbrudsstatistikkerne i Europa målt på indbrud pr. indbygger selvom antallet af indbrud faktisk er...

Derfor SKAL du huske at lukke døren før du går i seng

Brandforskning viser, at det kan have stor betydning for din sikkerhed, om du sover med åben eller lukket soveværelsesdør, hvis der opstår brand i dit hjem.

Sikkerhedsstyrelsen: Denne el-test kan redde dit liv!

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du to gang årligt foretager denne test – det kan nemlig redde dit liv.

Læs etiketten – for dine børns skyld

Det er sundt at tage børnene med i køkkenet, men helt almindelige husholdningsprodukter som vaskemiddel, afløbsrens og kalkfjerner kan...

For store gasflasker kan få grillen til at eksplodere

Sikkerhedsstyrelsen advarer om faren ved at bruge for store gasflasker til grillen. I august eksploderede en flaske på grund af for højt tryk, da der var brugt en 10 kilos flaske til en grill beregnet til 5 kilos flasker.

7 tegn på at dit hus får besøg af indbrudstyven

Tænker du nogensinde over, om dit hus afslører, at du ikke er hjemme? Se her en række ting, du bør tænke over, inden du forlader dit hjem.

Video: Verdens billigste livsforsikring

Kan du redde din familie, hvis uheldet er ude? En helt almindelig godkendt røgalarm koster ikke mange kroner, men den kan redde dit og...