Vejret har de senere år opført sig så mærkeligt, at det er en god idé at sikre dit hus mod vandmasserne.
Vejret har de senere år opført sig så mærkeligt, at det er en god idé at sikre dit hus mod vandmasserne. Foto: iStock

10 råd: Sådan beskytter du effektivt dit hjem mod skybrud og storm

Har du tjek på alle de ting, du bør have styr på, for at sikre dit hjem mod skybrud og storm? Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der beskytter både dit hus og din familie.

Beskyt huset mod skybrud og storm

Du kan aldrig vide, hvornår der kommer et skybrud, men vejret har de senere år opført sig så tilpas mærkeligt, at det er en god idé at sikre dit hus mod vandmasserne, før de kommer.

Få styr på regnvandet med en faskine.

Installer en højvandslukke

Det bedste, du kan gøre, er at få installeret et højvandslukke, som er en stump kloakrør med to klapper indbygget. Klapperne fungerer som en sluse, der åbner, når spildevandet løber ud af huset, og lukker, hvis kloakvandet presses ind udefra. Et højvandslukke placeres typisk så tæt som muligt på det gulvafløb, som det skal beskytte mod oversvømmelse.

Bolius’ fagekspert inden for klimasikring, Tue Patursson, understreger, at forsikringsselskaberne er opmærksomme på, om du har installeret højvandslukke – og at du skal have en autoriseret VVS-installatør til at foretage monteringen.

Som husejer står du med ansvaret

Som husejer har du i det hele taget ansvaret for at holde dine dræn og kloakker ved lige. Tjek i god tid, om kloakken er stoppet eller trænger til at blive renset.

“Tjek også taget for revner, rens dine tagrender og dine nedløb, og sørg for at rense regnvandsbrønden under nedløbet for snask, blade og grus,” tilråder han.

Se i god tid efter, hvordan terrænet rundt om huset ser ud – vandet skal gerne løbe væk fra huset. Kontrollér også huset og fundamentet for revner.

Når regnskyllet nærmer sig, skal du sørge for at lukke alle vinduer og dække ventilationsskakte og huller til med f.eks. sandsække eller vandsikringstape.

Løft så mange ting som muligt væk fra kældergulvet. Opbevar tingene på hylder, reoler eller plastbeholdere, der kan tåle vand – eller få dem helt op fra kælderen, så uerstattelige ting undgår vand.

“Forsikringen dækker jo ikke et brev fra bedstemor,” som Tue Patursson siger.

Undgå fugt i kælderen med disse gode råd.

Tjekliste: Sådan beskytter du dit hjem mod skybrud og storm

  1. Tjek huset for revner.
  2. Tjek, om tagstenene er gjort ordentligt fast til lægterne.
  3. Tjek tagbinderne.
  4. Tjek, om lægterne er gjort ordentligt fast ved gavle for opadrettet vindlast.
  5. Tjek, om gavltrekanterne er fastgjort.
  6. Tjek, om taget er lodret forankret.
  7. Tjek pladebeklædning eller vindtrækbånd. Er plade-beklædningen monteret direkte på spærene? Er vindtræk-båndene slappe?
  8. Fjern løse genstande uden for huset, f.eks. parasol, trampolin og havemøbler.
  9. Fjern knækkede eller visne grene, der endnu ikke er faldet ned. De kan være til fare for personer, bil eller hus.
  10. Luk porte, døre og vinduer.
13. september 2018
Mere om Sikkerhed

Efter rekordvåd vinter: Sådan undgår du oversvømmelser

De danske vintermåneders ekstreme nedbørsmængder har været hårde for mange husejere, der nu søger råd for at undgå fremtidige oversvømmelser. Få kloakekspertens tips til at undgå katastrofen i hjemmet.

Stor utryghed: Derfor sikrer vi hjemmene som aldrig før

Antallet af indbrud er faldet markant de seneste år. Alligevel køber danskerne avancerede alarmer som aldrig før. Det er der en rigtig god...

Pas på! Her opstår flest decemberbrande

Juledekorationer og nytårskrudt er hvert år skyld i et utal af brande, men nye tal viser, at noget helt andet er den største årsag til...

Sådan undgår du at blive snydt, når du køber julegaver på nettet

Mange danskere køber deres julegaver på nettet. Men der er mange falske webbutikker, der lokker med fristende tilbud, så tænk dig godt om, inden du trykker ’køb’. Her er fire gode råd til, hvordan du undgår at blive snydt.

Pas på! Livsfarligt julepynt tilbagekaldes

Har du købt dette julepynt i år, skal du straks returnere det hos din forhandler. Det kan nemlig sætte en brat stopper for julefreden.

Flest skybrud i august: Sådan forebygger du oversvømmelser

Skybrudssæsonen i Danmark topper i august. Samtidigt bliver det kraftige nedbør voldsommere med årene, og det volder problemer for flere...

Derfor må du ikke forlade huset, når opvaskemaskinen er i gang

Vaskemaskinen, opvaskemaskinen og tørretumbleren er nogle af de elektriske apparater, der har størst risiko for at gå i brand i vores hjem. Se, hvilke råd du bør følge, for at undgå brandulykker her. 

Derfor bør du tjekke dit tag for asbest

På over en million danske huse ligger gamle eternittage med asbest, og nu advarer eksperter om, at tagpladerne kan være farlige for vores...

Så mange var udsat for indbrud i julen

Julen har endnu engang vist sig at være indbrudstyvenes højtid. Men alt tyder på, at boligejeres foranstaltninger mod tyveri virker. For...

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand

Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder og bryder i brand. 

Hedebølge: Så stor er brandfaren nær dit hjem

Hedebølger skaber alvorlig brandfare i store dele af landet. Se her, hvor stor risikoen er i dit lokalområde

IKEA tilbagekalder farlig vare

IKEA beder alle kunder om at stoppe brugen af produktet TROLIGTVIS krus i alle farver, da produktet sandsynligvis udskiller kemikalier.

Beskyt dig selv mod bakterier og virus - sådan laver du din egen...

På grund af smittefaren ved udbruddet af coronavirus er det utrolig vigtigt at have en god håndhygiejne. Det kan du sørge for ved at spritte hænderne af med jævne mellemrum. Men i øjeblikket er det svært at få fat i håndsprit. Du får derfor en opskrift på, hvordan du laver din egen.

Genialt trick: Sådan sikrer du dig mod indbrudstyve i hjemmet

Brændemærkning, etiketter med superlim eller højteknologisk, usynlig sporingsvæske. Midlet er mærkning, og mulighederne er mange, hvis du...

Føl dig sikker i din bolig - Sådan undgår du indbrud

Det er en meget ubehagelig oplevelse at komme hjem til en bolig, hvor der har været indbrud. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for...