10 råd: Sådan beskytter du effektivt dit hjem mod skybrud og storm

Sikkerhed

Har du tjek på alle de ting, du bør have styr på, for at sikre dit hjem mod skybrud og storm? Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der beskytter både dit hus og din familie.

Vejret har de senere år opført sig så mærkeligt, at det er en god idé at sikre dit hus mod vandmasserne.
Vejret har de senere år opført sig så mærkeligt, at det er en god idé at sikre dit hus mod vandmasserne. Foto: iStock

Beskyt huset mod skybrud og storm

Du kan aldrig vide, hvornår der kommer et skybrud, men vejret har de senere år opført sig så tilpas mærkeligt, at det er en god idé at sikre dit hus mod vandmasserne, før de kommer.

Få styr på regnvandet med en faskine.

Installer en højvandslukke

Det bedste, du kan gøre, er at få installeret et højvandslukke, som er en stump kloakrør med to klapper indbygget. Klapperne fungerer som en sluse, der åbner, når spildevandet løber ud af huset, og lukker, hvis kloakvandet presses ind udefra. Et højvandslukke placeres typisk så tæt som muligt på det gulvafløb, som det skal beskytte mod oversvømmelse.

Bolius’ fagekspert inden for klimasikring, Tue Patursson, understreger, at forsikringsselskaberne er opmærksomme på, om du har installeret højvandslukke – og at du skal have en autoriseret VVS-installatør til at foretage monteringen.

Som husejer står du med ansvaret

Som husejer har du i det hele taget ansvaret for at holde dine dræn og kloakker ved lige. Tjek i god tid, om kloakken er stoppet eller trænger til at blive renset.

“Tjek også taget for revner, rens dine tagrender og dine nedløb, og sørg for at rense regnvandsbrønden under nedløbet for snask, blade og grus,” tilråder han.

Se i god tid efter, hvordan terrænet rundt om huset ser ud – vandet skal gerne løbe væk fra huset. Kontrollér også huset og fundamentet for revner.

Når regnskyllet nærmer sig, skal du sørge for at lukke alle vinduer og dække ventilationsskakte og huller til med f.eks. sandsække eller vandsikringstape.

Løft så mange ting som muligt væk fra kældergulvet. Opbevar tingene på hylder, reoler eller plastbeholdere, der kan tåle vand – eller få dem helt op fra kælderen, så uerstattelige ting undgår vand.

“Forsikringen dækker jo ikke et brev fra bedstemor,” som Tue Patursson siger.

Undgå fugt i kælderen med disse gode råd.

Tjekliste: Sådan beskytter du dit hjem mod skybrud og storm

  1. Tjek huset for revner.
  2. Tjek, om tagstenene er gjort ordentligt fast til lægterne.
  3. Tjek tagbinderne.
  4. Tjek, om lægterne er gjort ordentligt fast ved gavle for opadrettet vindlast.
  5. Tjek, om gavltrekanterne er fastgjort.
  6. Tjek, om taget er lodret forankret.
  7. Tjek pladebeklædning eller vindtrækbånd. Er plade-beklædningen monteret direkte på spærene? Er vindtræk-båndene slappe?
  8. Fjern løse genstande uden for huset, f.eks. parasol, trampolin og havemøbler.
  9. Fjern knækkede eller visne grene, der endnu ikke er faldet ned. De kan være til fare for personer, bil eller hus.
  10. Luk porte, døre og vinduer.
13. september 2018
Mere om Sikkerhed

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand

Sikkerhed Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder og bryder i brand. 

Derfor bør du børnesikre dit hjem - og sådan gør du

Sikkerhed Faldulykker, brandulykker, drukneulykker, skoldninger, forgiftninger, og kvælninger. Listen er lang. Læs her, hvordan du forebygger, at...

Få håndværkerfradrag for at tyverisikre dit hus

Sikkerhed Med det nye permanente håndværkerfradrag for 2018 og frem er det blevet muligt at få fradrag, når du sikrer dit hjem imod ubudne gæster.

Derfor SKAL du huske at lukke døren før du går i seng

Sikkerhed Brandforskning viser, at det kan have stor betydning for din sikkerhed, om du sover med åben eller lukket soveværelsesdør, hvis der opstår brand i dit hjem.

Sikkerhedsstyrelsen: Denne el-test kan redde dit liv!

Sikkerhed Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du to gang årligt foretager denne test – det kan nemlig redde dit liv.

El-installationer i hjemmet - hvad må du selv gøre?

Sikkerhed Elektricitet er en alvorlig sag. Derfor er der mange, der holder sig tilbage med el-arbejdet i hjemmet. Så forsigtig er der dog ingen grund...

Behjælpeligt trick: Derfor skal du fra nu af lægge en mønt i fryser...

Sikkerhed Et genialt trick bliver delt af flere hundrede personer på Facebook. En god idé til dig, der skal ud og rejse i ferien.

Sådan undgår du skader med knuste vinduer

Sikkerhed Op mod 1.000 danskere kommer hvert år til skade på grund af knust vinduesglas eller andet bygningsglas i hjemmet. Der er dog måder, du kan...

Nu kan du også sikre din bolig med DNA-spray

Sikkerhed Vil du sikre din værdigenstande mod tyveri, så er DNA-spray det allernyeste. Læs her, hvordan det fungerer.

Så galt kunne det gå i haven, hvis der ingen regler var

Sikkerhed Træk i slideren på billedet inde i artiklen og se, hvorfor det giver mening med standardiseringer af regler for haveredskaber og legeredskaber og for andre hverdagsting i haven.

Undersøgelse: Vi vil være gode naboer

Sikkerhed Vi er positive, når vi vurderer naboskabet, hvor vi bor. Næste skridt er at iværksætte egentlig NABOHJÆLP – det perfekte redskab, hvis vi...

Læs etiketten – for dine børns skyld

Sikkerhed Det er sundt at tage børnene med i køkkenet, men helt almindelige husholdningsprodukter som vaskemiddel, afløbsrens og kalkfjerner kan...

For store gasflasker kan få grillen til at eksplodere

Sikkerhed Sikkerhedsstyrelsen advarer om faren ved at bruge for store gasflasker til grillen. I august eksploderede en flaske på grund af for højt tryk, da der var brugt en 10 kilos flaske til en grill beregnet til 5 kilos flasker.

7 tegn på at dit hus får besøg af indbrudstyven

Sikkerhed Tænker du nogensinde over, om dit hus afslører, at du ikke er hjemme? Se her en række ting, du bør tænke over, inden du forlader dit hjem.

Video: Verdens billigste livsforsikring

Sikkerhed Kan du redde din familie, hvis uheldet er ude? En helt almindelig godkendt røgalarm koster ikke mange kroner, men den kan redde dit og...