Vejret har de senere år opført sig så mærkeligt, at det er en god idé at sikre dit hus mod vandmasserne.
Vejret har de senere år opført sig så mærkeligt, at det er en god idé at sikre dit hus mod vandmasserne. Foto: iStock

10 råd: Sådan beskytter du effektivt dit hjem mod skybrud og storm

Har du tjek på alle de ting, du bør have styr på, for at sikre dit hjem mod skybrud og storm? Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der beskytter både dit hus og din familie.

Beskyt huset mod skybrud og storm

Du kan aldrig vide, hvornår der kommer et skybrud, men vejret har de senere år opført sig så tilpas mærkeligt, at det er en god idé at sikre dit hus mod vandmasserne, før de kommer.

Få styr på regnvandet med en faskine.

Installer en højvandslukke

Det bedste, du kan gøre, er at få installeret et højvandslukke, som er en stump kloakrør med to klapper indbygget. Klapperne fungerer som en sluse, der åbner, når spildevandet løber ud af huset, og lukker, hvis kloakvandet presses ind udefra. Et højvandslukke placeres typisk så tæt som muligt på det gulvafløb, som det skal beskytte mod oversvømmelse.

Bolius’ fagekspert inden for klimasikring, Tue Patursson, understreger, at forsikringsselskaberne er opmærksomme på, om du har installeret højvandslukke – og at du skal have en autoriseret VVS-installatør til at foretage monteringen.

Som husejer står du med ansvaret

Som husejer har du i det hele taget ansvaret for at holde dine dræn og kloakker ved lige. Tjek i god tid, om kloakken er stoppet eller trænger til at blive renset.

“Tjek også taget for revner, rens dine tagrender og dine nedløb, og sørg for at rense regnvandsbrønden under nedløbet for snask, blade og grus,” tilråder han.

Se i god tid efter, hvordan terrænet rundt om huset ser ud – vandet skal gerne løbe væk fra huset. Kontrollér også huset og fundamentet for revner.

Når regnskyllet nærmer sig, skal du sørge for at lukke alle vinduer og dække ventilationsskakte og huller til med f.eks. sandsække eller vandsikringstape.

Løft så mange ting som muligt væk fra kældergulvet. Opbevar tingene på hylder, reoler eller plastbeholdere, der kan tåle vand – eller få dem helt op fra kælderen, så uerstattelige ting undgår vand.

“Forsikringen dækker jo ikke et brev fra bedstemor,” som Tue Patursson siger.

Undgå fugt i kælderen med disse gode råd.

Tjekliste: Sådan beskytter du dit hjem mod skybrud og storm

  1. Tjek huset for revner.
  2. Tjek, om tagstenene er gjort ordentligt fast til lægterne.
  3. Tjek tagbinderne.
  4. Tjek, om lægterne er gjort ordentligt fast ved gavle for opadrettet vindlast.
  5. Tjek, om gavltrekanterne er fastgjort.
  6. Tjek, om taget er lodret forankret.
  7. Tjek pladebeklædning eller vindtrækbånd. Er plade-beklædningen monteret direkte på spærene? Er vindtræk-båndene slappe?
  8. Fjern løse genstande uden for huset, f.eks. parasol, trampolin og havemøbler.
  9. Fjern knækkede eller visne grene, der endnu ikke er faldet ned. De kan være til fare for personer, bil eller hus.
  10. Luk porte, døre og vinduer.
13. september 2018
Mere om Sikkerhed

Flest skybrud i august: Sådan forebygger du oversvømmelser

Skybrudssæsonen i Danmark topper i august. Samtidigt bliver det kraftige nedbør voldsommere med årene, og det volder problemer for flere husejere. Få ekspertens 5 råd til, hvordan du går huset efter inden skybruddet rammer - og undgår dyre vandskader - her. 

Derfor må du ikke forlade huset, når opvaskemaskinen er i gang

Vaskemaskinen, opvaskemaskinen og tørretumbleren er nogle af de elektriske apparater, der har størst risiko for at gå i brand i vores hjem....

Derfor bør du tjekke dit tag for asbest

På over en million danske huse ligger gamle eternittage med asbest, og nu advarer eksperter om, at tagpladerne kan være farlige for vores...

Så mange var udsat for indbrud i julen

Julen har endnu engang vist sig at være indbrudstyvenes højtid. Men alt tyder på, at boligejeres foranstaltninger mod tyveri virker. For tredje år i træk er antallet af indbrud i juledagene nemlig faldet. Læs hvordan du sikrer dig mod indbrud her.

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod støvsugere: Kan bryde i brand

Har du én af disse to støvsugere i dit hjem, skal du returnere produktet hos din forhandler - der er nemlig risiko for, at de overopheder...

Hedebølge: Så stor er brandfaren nær dit hjem

Hedebølger skaber alvorlig brandfare i store dele af landet. Se her, hvor stor risikoen er i dit lokalområde

Derfor bør du børnesikre dit hjem - og sådan gør du

Faldulykker, brandulykker, drukneulykker, skoldninger, forgiftninger, og kvælninger. Listen er lang. Læs her, hvordan du forebygger, at barnet kommer galt afsted, og skab en tryg legeplads for de små.

Overraskende: Derfor har Danmark kedelig indbrudsrekord

Danmark ligger fortsat i toppen af indbrudsstatistikkerne i Europa målt på indbrud pr. indbygger selvom antallet af indbrud faktisk er...

Derfor SKAL du huske at lukke døren før du går i seng

Brandforskning viser, at det kan have stor betydning for din sikkerhed, om du sover med åben eller lukket soveværelsesdør, hvis der opstår...

Sikkerhedsstyrelsen: Denne el-test kan redde dit liv!

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du to gang årligt foretager denne test – det kan nemlig redde dit liv.

El-installationer i hjemmet - hvad må du selv gøre?

Elektricitet er en alvorlig sag. Derfor er der mange, der holder sig tilbage med el-arbejdet i hjemmet. Så forsigtig er der dog ingen grund...

Læs etiketten – for dine børns skyld

Det er sundt at tage børnene med i køkkenet, men helt almindelige husholdningsprodukter som vaskemiddel, afløbsrens og kalkfjerner kan...

For store gasflasker kan få grillen til at eksplodere

Sikkerhedsstyrelsen advarer om faren ved at bruge for store gasflasker til grillen. I august eksploderede en flaske på grund af for højt tryk, da der var brugt en 10 kilos flaske til en grill beregnet til 5 kilos flasker.

7 tegn på at dit hus får besøg af indbrudstyven

Tænker du nogensinde over, om dit hus afslører, at du ikke er hjemme? Se her en række ting, du bør tænke over, inden du forlader dit hjem.

Video: Verdens billigste livsforsikring

Kan du redde din familie, hvis uheldet er ude? En helt almindelig godkendt røgalarm koster ikke mange kroner, men den kan redde dit og...