Med tre ændringer kan du gøre din bolig mere klimavenlig.
Med tre ændringer kan du gøre din bolig mere klimavenlig. Foto: Getty Images

Sådan reducerer du din boligs CO2-aftryk og sparer på varmeregningen

Flyrejser, kødindtag og et stort forbrug… Vi hører ofte om de store klimasyndere, som vi bør mindske brugen af, hvis vi sammen skal skabe en grønnere hverdag. Men faktisk kan du også hjælpe med at reducere klimaaftrykket ved ændre tre ting ved din bolig - og samtidig spare mange penge på varmeregningen. Se hvordan her. 

Klimadebatten har aldrig været mere omtalt, end den er i disse år. Vi hører ofte om, hvordan vi hver især kan være med til at gøre en forskel ved at skære ned på vores forbrug, spise mindre kød og spare på flyrejserne. Men selvom forbruget af både de røde bøffer og rejserne over Atlanten har en stor og alvorlig indvirkning på det samlede CO2-regnskab, kommer hele 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug faktisk fra vores boliger.

Tre ændringer, der gør en stor forskel

Derfor har Bo Halm Andersen, bygningssagkyndig og energirådgiver i EBAS, samlet tre ting, du kan ændre ved din bolig, så du både kan bidrage til at reducere den samlede CO2-udledning og samtidig skabe et bedre indeklima, der styrker helbredet og forebygger skader på boligen:

"Vi udleder årligt lige knap 6 ton CO2 per indbygger i Danmark, og det vil vi gerne være med til at ændre på," siger Bo Halm Andersen i en pressemeddelelse."Derfor har vi taget fat i ét af de områder, hvor man selv kan gøre en forskel, nemlig boligen. Der findes mange gode løsninger til at optimere på boligens energiforbrug og dermed CO2-udledning. Ofte ender man med at spare penge gennem optimeringerne, ligesom man skaber et bedre indeklima og forhindrer skader på boligen som eksempelvis kuldebroer," fortæller han.

Sådan reducerer du din boligs CO2-forbrug

1. Efterisoler din bolig

Er din bolig fra før 1980, hvor de første store stramninger af isoleringskravene blev indført, kan du med fordel overveje at efterisolere, da det sørger for at holde bedre på varmen og derfor også giver en væsentlig reduktion af CO2. Efterisoleringen gælder både loft, vægge og etageadskillelser, og kan blandt andet inkludere hulmursisolering eller en indvendig og udvendig efterisolering af husets ydervægge.

En forbedring fra ingen til fuld isolering i et 120 m2 stort hus kan derfor betyde en CO2-nedsættelse på op til 4.900 kilo om året og en betydelig reducering af varmeregningen. Til sammenligning udledes der 13,9 kilo CO2 per produceret kilo oksekød, hvor en gennemsnitlig dansker spiser omkring 14 kilo om året. Der er derfor en del klima-karma at indhente ved at isolere sin bolig ordentligt.

Udover den reducerede CO2-udledning og de sparede penge, sikrer en efterisolering også et bedre indeklima, hvilket kan have helbredsmæssige fordele for både din søvn og koncentrationsevne. Desuden kan efterisoleringen være med til at holde din bolig ved lige gennem en nedsat risiko for kuldebroer og skimmelsvamp.

2. Husk vinduerne

Ligesom der er mange penge at spare ved at isolere vægge og loft ordentligt, er det også vigtigt at huske vinduerne. Ellers risikerer de at fungere som en åben ventil, hvor op til 30 procent af varmen i et rum slipper ud.

Ofte følger vinduerne en energimærkningsordning, hvor A-mærkede vinduer er de mest effektive. Har din bolig ældre vinduer fra 1980’erne eller 1990’erne, og oplever du ofte, at det trækker ind, kan du derfor med stor fordel overveje at udskifte vinduerne. Du kan både skifte til moderne energirigtige A-mærkede modeller eller gå fra 2- til 3-lags glas og få lavenergiruder, da disse skaber et ekstra hulrum og derfor opnår en bedre isolering. Du vil både opleve en øjeblikkelig forbedring og samtidigt kunne se resultatet på den kommende varmeregning.

Udskiftes gamle termoruder med nye lavenergiruder, vil en almindelig husstand på omkring 120 m2 derfor kunne opleve en besparelse på varmeregningen på op til 20-25 procent om året, ligesom CO2-udledningen formindskes væsentligt, da man gennem de nye vinduer mindsker det samlede varmetab.

3. Varm energi-rigtigt op med radiatorerne

Nogle gange kan små ting også gøre en stor forskel, og det gælder blandt andet, når det kommer til at udnytte hjemmets radiatorer.

Ifølge Bo Halm Andersen er det nemlig langt fra alle, der udnytter deres radiatorer og dermed opvarmning korrekt - og det kan betyde, at varme går til spilde og udleder unødvendig CO2:

"Mange tror fejlagtigt, at det er en fordel kun at tænde for en enkelt radiator og lade den køre på fuld styrke, men i virkeligheden har det faktisk den modsatte effekt. Det er langt bedre og mere energivenligt at lade alle boligens radiatorer deles om opvarmningen, da det giver en mere ensartet varmefordeling og i sidste ende en mindre varmeregning," forklarer han.

Det betyder, at det eksempelvis er bedre med fire radiatorer, der varmer 25 procent hver, frem for én, der kører på 100 procent. Desuden er det vigtigt, at radiatorerne ikke blokeres af møbler eller tøj, der hænger til tørre, da varmen ikke kan komme ordentligt ud i rummet, og du derfor ender med at bruge flere penge på at opvarme det samme areal.

Sørg i stedet for, at der er frit mindst 20 centimenter ud fra radiatoren, og vær opmærksom på temperaturen. En tommelfingerregel siger, at for hver grad du skruer op, stiger den prismæssige udgift med cirka fem procent, og miljøet belastes med op til 250 kilo CO2 mere om året, hvilket svarer til en flyrejse tur-retur fra København til Berlin.

7. marts 2019
Mere om Huset

Det skal du vide om håndværkerfradrag

Finansloven for 2020 har sikret håndværkerfradraget. Og det er ved at være tid, hvis du skal nå at indberette dit fradrag for 2019 til Skat. Her er alt, du skal vide om håndværkerfradraget.

Kvinder er mere klimabevidste end mænd

Til gengæld er mænd mere tilbøjelige til at læse og forstå Energirapporten i en bolighandel. Sådan lyder nogle af konklusionerne i landsdækk...

Gevinst for danske sommerhusejere

En tur i sommerhuset er blevet et populært alternativ til udenlandsrejser, når ferietiden er over os. Det kan ses på antallet af sommerhuse...

Sådan forebygger du skader på dit hus i stormvejr

Et kraftigt lavtryk bevæger sig lige nu op igennem Nordsøen. Det giver en overgang kraftig vind fra sydvest, og det kan visse steder medføre risiko for forhøjet vandstand.

Guide: 5 tips til at gøre boligen klar til salg

Din bolig skal sælges, og du vil gerne øge dine chancer for at få den solgt. Her får du 5 tips til, hvordan du gør boligen salgsklar, uden...

Her gav boligsælgere størst nedslag i prisen i 2019

Den generelt store efterspørgsel på huse i 2019 gjorde det sværere for køberne at forhandle sig frem til et nedslag i prisen. Flere steder...

Der er overraskende mange penge i dine gamle byggematerialer

Er du i færd med at skrotte bunken af gamle byggematerialer, der ligget i haven eller skuret i flere år, så læs lige med her først. Mange byggematerialer er nemlig utroligt dyre at købe fra ny, og derfor er de også mange penge værd i brugt tilstand. Og så er det godt for klimaet at genbruge materialerne.

Her er de største fejl du kan begå med brandalarmer

Vintermånederne er højsæson for brande i hjemmet. Det får salget af brandalarmer til at slå rekord år for år. Men brugen af brandalarmer er...

Derfor kan du glæde dig over at være boligejer lige nu

December måned er for mange familier lig med hyggelige juletraditioner såsom julemad og konfekt, som især børnene holder af. Men i år er...

7 ting du aldrig må støvsuge op - pas på støvsugeren

Alle, der har prøvet at stå med en ukampdygtig støvsuger ved, hvor uundværlig den er i husholdningen. Netop derfor har vi samlet 7 ting, du helst skal holde dig fra, hvis din støvsuger skal have et langt og lykkeligt liv.

Ann-Sofie: Her finder jeg unikt vintage keramik

Keramik er populær i boligindretningen lige nu, og Ann-Sofie er den heldige ejer af masser af unikt vintage keramik. Se en del af hendes...

Damprenser til fliser, tekstiler og vinduer

En damprenser gør rent i dyben - uden brug af kemikalier. Brug damprenseren til at rengøre bl.a. fliser, klinker, vægge, ovn, tekstiler og...

Ann-Sofie: Sådan får jeg plads til mine krea-ting

Ann-Sofie og Rolf har købt et stort hus, men alligevel betyder det meget - især for hende - at opbevare ting med affektionsværdi rigtigt. Fx skrinet, hun fik på et børnehjem i Nepal. 

Når villalivet gør ondt

Chefredaktør på idényt, Anna-Lise Aaen, og hendes mand havde forladt huset for at tage på ferie. Men da de kom hjem opdagede de hurtigt, at...

Bestil gratis opmåling af døre, vinduer eller trapper

Her kan du bestille et gratis konsulentbesøg og få lavet en opmåling af døre, vinduer eller trappe, som er tilpasset 100 % til dit hus samt...