Når du støvsuger, hvirvler du støv op i luften. Det er derfor en god idé at lufte ud, mens du støvsuger.
Når du støvsuger, hvirvler du støv op i luften. Det er derfor en god idé at lufte ud, mens du støvsuger. Foto: iStockphoto

Vælg den rette støvsuger

Måske forestiller du dig, at når en ny støvsuger har en effektiv motor på mange watt, så suger den også bedre. Men det er ikke til at regne med. Få her gode råd til, hvordan du vælger en ny støvsuger, der er effektiv.


Effektiv sugeevne
Sugeevnen afhænger af en kombination af, hvor meget vakuum og luftgennemstrømning, der er i støvsugeren. Det vil sige, hvor god den er til at løsne støvet, og hvor effektivt støvet bliver transporteret fra mundstykket og ned i støvsugerposen.

Tjek om mundstykket slutter tæt
  Foto: Miele
  En effektiv støvsuger gavner indeklimaet. Her er rød sag fra Miele.

Der kan gå meget sugekraft tabt i et dårligt mundstykke og utætte samlinger. Du bør derfor være ekstra opmærksom på, om mundstykket slutter tæt til det materiale, du skal støvsuge. Her vil der være stor forskel på, om du primært skal støvsuge planker eller gulvtæpper.

Pas på de fine støvpartikler
En støvsuger virker ved, at maskinen suger luft ind og blæser den ud igen. Det er derfor vigtigt, at det støv, der suges med op, bliver inde i støvsugeren. Støvsugerposen holder på det meste, men der er en del finere partikler, som kan passere igennem posen.
For at undgå, at de fine partikler bliver blæst ud igen, er støvsugerne udstyret med et udblæsningsfilter.

Vælg et HEPA-filter, hvis du har støvallergi
Filtrets evne til at tilbageholde støvpartikler måles i µm (my). Jo lavere µm-værdi, jo tættere filter. Hvis du har støv­allergi, bliver det ofte anbefalet at vælge en støvsuger med et såkaldt HEPA-filter.

Undgå fyldt pose
Uanset hvilket filter din støvsuger har, så er det også vigtigt, at støvsugerposen ikke er overfyldt. Jo mere fyldt posen er, jo dårligere bliver sugeevnen. Men vær opmærksom på, at det ikke er posen, men poserummet i selve støvsugeren, der er afgørende for, hvor meget støv man kan fylde i. Du kan også få poseløse støvsugere.
Ved en nylig test i Forbruger­rådets magasin Tænk, havde de poseløse modeller dog generelt lidt ringere sugeevne end de bedste med pose.

Se på næste side
de tekniske specifikationer, som er rare at kende til, hvis du skal købe ny støvsuger.#br

  Foto: Dyson
Dyson har gjort op med det traditionelle udseende.

Fire ting, som er gode at vide:
Når du køber en ny støvsuger, er der nogle tekniske specifikationer, som kan guide dig:
  • Vakuum (kPa)
  • Airflow/Luftstrøm (l/s)
  • Motoreffekt (watt)
  • Sugeevne (watt)

Vakuum står for undertryk, og det er undertrykket, der hiver op og løsner støv og dyrehår fra underlaget. Når du skal vælge en effektiv støv­suger til hjemmet, så skal den typisk have et vakuum på mellem 20 og 30 kPa (kilopascal).

Airflow/luftstrøm
Når støvet er blevet løsnet fra underlaget, skal det transporteres ned i støvsugerposen. Dette måles i liter per sekund (l/s). Jo større airflow, jo bedre evne til at transportere støv. Normalt vil airflow ligge mellem 30 og 40 l/s.

Motoreffekt siger noget om, hvor stærk støvsugerens motor er. Det kan have betydning for, hvor stort energiforbruget er, og for hvor holdbar motoren er. Det siger dog ikke noget om støvsugerens evne til at gøre rent.

Sugeevnen bestemmes af en kombination af vakuum og airflow, samt hvor godt mundstykke og dele er sat sammen på støvsugeren. Der er ikke nogen standardiseret måde at måle effektiviteten af suget.

Måling sker uden mundstykke
Men de fleste producenter måler sugeevne ud fra EU’s IEC 312 standard. Her måles suget for enden af røret og angives i watt. Målingen sker dog uden mundstykke på røret, så resultatet kan kun give et fingerpeg og ikke et nøjagtigt billede af støvsugerens sugeevne.

2. april 2009
Mere om Nyt til hus/ Nyt til have

Nyheder til huset og haven

I weekenden var idényt på boligmessen Formland, for at se alle efterårets nyheder til huset og haven. Her får du et sneak peek.

Nyt til hus og have - marts 2015

Se en masse spændende nyheder til huset og haven og lad dig inspirere.

Alt det nye til hus og have

Netop nu er årets nyheder til hus og have på vej ud til butikkerne. Nyhederne præsenteres blandt andet på årets største boligmesse, Formland...

Nyheder til hus og have i november

Se en masse spændende nyheder til huset og haven. Find bl.a. en smart multihakker, en humoristisk børnekniv og en chokoladesmelter.

Nyheder til hus og have i oktober

Lad dig inspirere af de 17 nyheder vi har fundet til boligen og haven i oktober måned. Der er mulighed for at få overblik i skufferne,...

Nyt til hus og have i september

I vores bedste nyheder i denne måned finder du skridsikker vinyl og soft close-skuffer til badeværelset. Du kan også skræmme hvepsene væk...

Nyheder til hus og have - august 2014

Se masser af nyheder til boligen og haven. Du kan fx hænge en smuk kobberlampe over bordet, sove i lækkert sengetøj, købe glasplader til terrassen eller en lydsvag emhætte til køkkenet. 

Nyt til hus og have sommer 2014

Iblandt vores favoritter til hus og have i juni finder du bl.a. en flot liggestol i 30'er-stil, en robot der gør grillen ren for dig, et...

Vores bedste nyheder til hus og have - maj 2014

Bliv inspireret til nye køb til hus og have. I maj kan du bl.a. få nye vægfarver til boligen, jord specielt til krydderurter, nye havemøbler...

Nyt til hus og have april 2014

I april kan du købe flot brugskunst til borddækningen i form af Ursula-kanden fra Kähler. Du kan også lægge et laminatgulv, som ligner træ til forveksling. Se flere nyheder til huset og haven her.

Nyt til hus og have i marts

I marts kan du nemt lave sund grøntsags-spaghetti til kødsovsen, bruge en nærmest lydløs motorsav, så du ikke generer naboerne eller få...

Nyt til hus og have i november

Det fornægter sig ikke, at julen står for døren iblandt de nye ting til hus og have. Se fx det forgyldte juletræ i H.C. Andersens papirklip....

Vandhane giver plads til gryderne

Få plads til de store pander og gryder i køkkenvasken.

Trådløs opladning til mobilen

Mobil opladning når du er på farten.

Luksus toilet med automatisk rengøring

Brusestråle sikrer rengøring ved skyl.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.