Dronningens regeringsjubilæum: Margretheskålens historie

Margretheskålen er et dansk designikon med mere end 25 millioner solgte eksemplarer på verdensplan. Efter 25 år på hollandske hænder er produktionen af den kendte skål nu rykket tilbage til Danmark.

Få designobjekter er så udbredte i de danske hjem som Margretheskålen.

Den er solgt i flere end 25 millioner eksemplarer verden over og er blevet så ikonisk, at den har været afbilledet på frimærker og er en del af den permanente designsamling på Museum of Modern Arts i New York.

Hvornår blev Margretheskålen opfundet?

Den verdensberømte køkkenklassiker blev designet i 1950. Men den blev først for alvor populær, da den i 1954 blev opkaldt efter den daværende prinsesse Margrethe, som året før var blevet udnævnt til tronfølger.  

Margretheskålen er skabt af den anerkendte danske designer Jacob Jensen, der også er kendt for sine designs for blandt andre B&O.  

Han arbejdede dengang på Sigvard Bernadotte og Acton Bjørns tegnestue, og derved forbindelsen til Dronning Margrethe:

Sigvard Bernadotte var bror til Dronning Ingrid, altså prinsesse Margrethes onkel, og fik derfor lov til at opkalde skålen efter hende.  

Margretheskålen i brug i køkkenet med flødeskum og æg
Margretheskålen har de seneste 70 år været fast inventar i mange danske køkkener. Foto: Rosti.

Hvad er Margretheskålen lavet af?

Margretheskålen er lavet af hård melaminplast og er et af de første plastikprodukter i Danmark. Den første udgave, prototypen, var malet rød, og designet har været det samme igennem alle årene undtagen én ting:

I 1968 fik skålen den gummiring i bunden, som forhindrer den i at skride på køkkenbordet, når man rører eller pisker i den.

Hvem laver Margretheskålen?

Skålen er en del af mærket Rosti, der i 1993 blev solgt til hollandske Mepal. Men efter mere end et kvart århundrede på udenlandske hænder er Margretheskålen atter kommet hjem til Danmark.

Det skete i 2019, da Viborg-virksomheden F&H of Scandinavia købte Rosti.

– For os er det kæmpestort. Det er en mangeårig drøm, der går i opfyldelse, og dertil kommer så også, at det er vores største investering indtil nu, sagde Knud Lomborg, adm. direktør hos F&H of Scandinavia, i den forbindelse til den regionale TV-station TV Midtvest.

Samling af små Margretheskålen som æggebægre
Margretheskålen fås i et væld af farver og størrelser – her som små æggebægre. Foto: Rosti.

Hvad er Margretheskål leg?

Margretheskålens popularitet understreges af, at den har fået en leg opkaldt efter sig: Margretheskål legen.  

I legen bliver man delt op i hold, der skal lægge sedler med navne på kendt personer i skålen. Hvert hold får så på skift et minut til at gætte så mange kendte som muligt – en deltager fra hvert hold trækker sedlerne og skal beskrive personerne, selvfølgelig uden at nævne deres navn eller dele af det. Det hold, der gætter flest kendte, vinder.  

Mest læste artikler