Fine vanddråber på køkkenbordet er et godt tegn.
Fine vanddråber på køkkenbordet er et godt tegn. Foto: Woco

Trænger dit køkkenbord til en gang olie? Tag dråbetesten!

Vedligeholdelse af træbordpladen i køkkenet er ingen kunst, når først du har lært at bruge dråbetesten. Se vores guide til træbehandling og vedligholdelse af bordpladen.

Af: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, 5. april 2017

Hvornår skal bordpladen overfladebehandles?

Har du en køkkenbordplade i træ, så ved du, at den har behov for pleje en gang i mellem, så træet ikke slår revner og sprækker. Spekulerer du af og til på, om det snart er på tide at give bordpladen noget omsorg? Så har du her en meget enkel metode til at finde ud af, om tiden er inde. 

- "Bare tag dråbetesten!". Sådan lyder opfordringen fra Tom Eidsether fra den norske virsomhed Osmo. 

- "Dryp lidt vand ud over bordpladen. Hvis du kan se, at vanddråberne flyder ud og trækker ind i træværket, så er det på tide at gå i gang med vedligholdelsen. Lægger dråberne sig derimod i perler oven på træoverfladen, så kan det godt vente lidt endnu," forklarer han. 

En enkel affære

Hvis du kan se, at bordpladen trænger til en behandling, så er det bare om at sættte i gang. Det er nemlig en smal sag.

Først rengør du godt og grundigt med et rengøringsmiddel beregnet til træoverflader. Brug et middel som er er anbefalet til overfladebehndling. Derefter lader du bordpladen stå og tørre. 

- "Gør gerne bordpladsen ren, inden du lægger dig til at sove. Når du står op næste morgen, er den klar til næste gang olie", siger Arnstein Dalum Frøyse fra Skattekammeret Gulv & Interiør, som forhandler WOCA træplejeprodukter.

Læs mere om træbehandling af bordplader, ubehandlet træ og skærebrætter her

Træbehandling med hærdende olie

Når træværket er rent og tørt, stryger du en nyt lag overfladebehandling på. Arbejd olien godt ind i træværket med en luvfri klud eller påfør den med en pensel. Fremgangsmåden afhænger af hvilken olie, der bruges.

Med nogle hærdende olier behøver du bare at pensle et tyndt lag på, efter pladen er rengjort og tør. Som finish kan pladen poleres efter med noget fint sandpapir, hvis du vel at mærke ønsker en glattere overflade. Bordpladen behøver herefter ikke at tørre af før brug. 

Behandling med naturolier med sikkativ

Med andre hærdende olier og naturolier, som er tilsat sikkativ, skal du lade olien trække lidt ind i træet, efter den er blevet påført. Herefter skal du tørre overskudsolien af. 

- "I dette tilfælde er det vigtigt, at du tørrer overskudsolien af, mens fladen endnu er fugtig. Ellers vil den hærde i overfladen, og det kan give et skjoldet resultat, forklarer Audun Klauseie fra træbehandlingsfirmaet Alanor.

Følg altid producentens anvisninger. Hvis du har brug for flere behandlinger, skal du lade bordpladen tørre i det anviste antal timer mellem hver behandling. 

Lav dråbetesten igen, når træfladen er helt tør for at tjekke, om du har påført tilstrækkelig med olie. Når du er færdig, skal du lade bordpladen tørre så længe, brugsanvisningen foreskriver. 

5. april 2017 Mari Andersen Rosenberg/ifi.no
Mere om Køkken

Smart læsertip: Sådan renser du rustfrit stål

Rustfrit stål, der ikke skinder, er ikke noget, der pynter. Læs her hvordan du nemt renser dit rustfrie stål med ting, du tit finder i hjemmet.

Fiskars lancerer smukke og skarpe køkkenknive i titanium

Med deres nyeste knivserie mener kniv-producenten, at de har knækket koden til at holde titanium skarpt.

10 tips til at indrette et lille køkken

Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet...

Smart køkkenserie har fokus på bæredygtighed

Drømmer du om en lettere og mere bæredygtig køkkenhverdag? Ny, intuitiv køkkenserie vil hjælpe dig med at lave mad til perfektion, og gør det samtidig nemt at reducere både madspild og energiforbrug. 

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et...

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

De 5 bedste kaffemaskiner

Er morgenkaffen også dit lyspunkt i en ellers grå morgen? Eller vil du bare kunne lave en kaffe, der er ligeså lækker, som den fra din...

5 fejl du IKKE må begå når du indretter dit køkken

Du vil sikkert gerne have et dejligt køkken, der kan være en samlingsplads for hele familien. Men når du skal planlægge dit drømmekøkken,...

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi giver dig 10 tips til et køkken uden rod.

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Inspiration til køkkenet i januar

Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.