• Foto: Thomas Steen Sørensen
  Gitte Heidi Rasmussen har stor erfaring med brug af køkkenmaskiner og har været vores test-ekspert.

 • Foto: Thomas Steen Sørensen
  Gitte Heidi Rasmussen og idényts Thea Jessen Kristensen drøfter fordele og ulemper ved de enkelte...

 • Foto: Thomas Steen Sørensen
  Der skrives flittigt noter under testens forløb.

 • Foto: Thomas Steen Sørensen
  De minder om hinanden, men der er alligevel et par stykker, der skiller sig ud til den positive s...

Valget er et spørgsmål om behov og temperament

Der går to skillelinjer ned gennem testens elkedler: mellemstore (1,5-1,7 l) og små (1 l) og mellem elkedler uden og med indstilling af temperatur i et display/knapper med lys. Hvad du foretrækker, er et spørgsmål om behov og temperament – vil du kunne indstille vandet til kun at blive varmet op til 70 grader, eller vil du først have det op at koge og der efter lade det køle ned til 70?

Tænk over, hvad du skal bruge den til

Om du vil have en stor eller lille elkedel er som udgangspunkt et spørgsmål om dit behov – hvad bruger du oftest elkedlen til. En enkelt kop te? Eller koger du vandet til pasta i elkedlen, inden du sætter det over på komfuret i gryden?

Størrelse og vægt er afgørende

Samtidig er der heller ingen tvivl om, at størrelsen og vægten på kedlen betyder ekstremt meget for, hvor nem den er at løfte – fra vandhanen til kedlens base (hvor ledningen sidder), og når du skal hælde af kedlen. De kedler, der kan rumme 1,5 eller 1,7 liter, er nogle store skrumler, og du skal bruge begge hænder for at betjene dem. Og det er netop her forskellen mellem testens kedler for alvor bliver tydelig.

Alle el-kedler klarer de fleste test-kriterier

Alle elkedler klarer vores test-kriterier om ikke at dryppe, når du hælder, om forholdsvis kort kogetid (varierer 40 sek.) og om et nemt og aftageligt kalkfilter ganske godt. Men når det der imod handler om nem opfyldning og helhedsindtryk, er der tydelige forskelle på kedlerne.

Sådan testede vi

En villaejer bruger en elkedel i køkkenet flere gange om dagen – til te, kaffe og madlavning. Den gamle el-kedel er gået i stykker, og nu skal der købes en ny – men hvilken?

Vi har bedt en række producenter udvælge den af deres elkedler, der bedst lever op til følgende 4 ting:

 • Kort kogetid
 • Kalkfilter, der er nemt at sætte i og nemt at rengøre
 • Det er nemt at fylde den op med vand
 • Ikke dryppe, når du hælder af den

Kedlerne får karakterer på en skala fra 1-5, hvor 5 er bedst.

Kedlernes karakter beror på de 4 kriterier samt helhedsindtrykket. Vi har ikke testet kedlerne mht. slid og levetid. Vi har målt kedlernes kogetid ved 1 liter vand, så kogetiderne er sammenlignelige. Desuden er kedlerne afprøvet, hvor de er fyldt til deres maksimale grænse.

Foto: Philips

Philips HD4670 - langsom og tung

Pris: 599 kr.
Antal liter: 1,7
Vægt: 1217 g
Effekt: 2000-2400 W
Kogetid (1 l): 3 min. 40 sek
Kalkfilter: Ja
Påfyldning: Ok tud, men nemmest med åbent låg.
Karakter: 2

Vurdering: God indikator – både i kopper og i liter. Det virker, som om låget ikke slutter ordentlig tæt, men der er en gummiliste under låget. Den holder tæt, da vi koger 1 l, men ikke når den er fyldt til maks.: Låget hopper lidt op, og der bobler et par dråber kogende vand ud, der løber ned ad siden. Det er ikke betryggende. Den er testens langsommeste mht. kogetid (3 min. og 40 sek.), men det er stadig inden for rimelighedens grænser. Kedlen kan betjenes med én hånd – det er et plus. 

Braun WK 300 Onyx - Den billigste

Foto: BraunPris: 349 kr.
Antal liter: 1,7
Vægt: 930 g Effekt: 2200 W Kogetid (1 l): 3 min. 35 sek
Kalkfilter: Meget finmasket.
Påfyldning: Nem fordi tuden er stor.
Karakter: 3

Vurdering: Meget tung, når den fyldes til maks, fordi du ikke har vægten tæt inde på kroppen, men strakt frem under vandhanen. Savner en maks.-streg på måleindikatoren. Låget springer ikke så nemt op, når du trykker – læg kræfter i. Det er testens billigste el-kedel, den koster kun det halve af, hvad testens dyreste koster: Prisen trækker op i helhedsindtrykket og betyder, at Braun ender midt i feltet med en karakter på 3 huse.

Siemens heat up Intelligence TW86103 - Tung, men hurtig

Foto: Siemens

Pris: 699 kr.
Antal liter: 1,5
Vægt: 1140 g Effekt: 2000-2400 W
Kogetid (1 l): 3 min. 10 sek
Kalkfilter: Grovmasket.
Påfyldning: Ok via tud, men nemmere via åbent låg.
Temperatur: Du kan indstille den til at varme vandet til 70, 80, 90 eller 100 grader. Lyser rødt, så du kan se, hvad du har valgt.
Karakter: 3

Vurdering: Stort set identisk med Bosch elkedlen – i str., funktion, emballage og design. Den er meget tung selv med kun 1 l vand i. Bipper 1 gang ved start og slut. Hurtig til at koge 1 l. Men den er stor og tung, og du kan ikke betjene den med én hånd. Du kan dog støtte med hånd nr. to takket være, kedlen ikke bliver for varm udvendigt.

Foto: KrupsKrups Pittsburgh - Den hurtigste

Pris: 499 kr.
Antal liter: 1,5
Vægt: 880 g
Effekt: 2000-2400 W Kogetid (1 l): 3 min.
Kalkfilter: Ja
Påfyldning: Ok via tud.
Temperatur: Kan indstilles på et elektronisk display: vælg mellem 60, 70, 85 eller 100 grader. Displayet viser vandets temperatur og mål-indikatoren skifter farve i takt med, at temperaturen stiger.
Karakter: 4

Vurdering: Den er ganske fin at hælde af. Det er den nemmeste at betjene og bedste at holde på blandt testens store elkedler. Den er testens hurtigste til at koge 1 l vand. Men den er noget af et bippe-apparat: Den bipper højt, når den starter, og bipper flere gange ved slut.

Foto: KenwoodKenwood kMix, SJM021 - Testens vinder

Pris: 699 kr.
Antal liter: 1
Vægt: 850 g
Effekt: 2200 W
Kogetid (1 l): 3 min. 30 sek
Kalkfilter: Ja
Påfyldning: Nem
Karakter: 5

Vurdering: Eneste negative ting er prisen, men det overskygger ikke dens mange gode egenskaber. God at hælde af. Du får godt fat i den, fordi håndtaget er lavet af et behageligt materiale, der er rart at holde på. Kan betjenes med én hånd – både når du hælder, og når du åbner låget. Testens letteste kedel, hvilket betyder ekstremt meget for bruger-oplevelsen, ergonomien, påfyldingen, og når du flytter den fyldte kedel fra vandhane til basen. Suveræn vinder!

7. juni 2012 Thea J. Kristensen, 1207
Mere om Køkken

Smart læsertip: Sådan renser du rustfrit stål

Rustfrit stål, der ikke skinder, er ikke noget, der pynter. Læs her hvordan du nemt renser dit rustfrie stål med ting, du tit finder i hjemmet.

Fiskars lancerer smukke og skarpe køkkenknive i titanium

Med deres nyeste knivserie mener kniv-producenten, at de har knækket koden til at holde titanium skarpt.

10 tips til at indrette et lille køkken

Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet...

Smart køkkenserie har fokus på bæredygtighed

Drømmer du om en lettere og mere bæredygtig køkkenhverdag? Ny, intuitiv køkkenserie vil hjælpe dig med at lave mad til perfektion, og gør det samtidig nemt at reducere både madspild og energiforbrug. 

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et...

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

De 5 bedste kaffemaskiner

Er morgenkaffen også dit lyspunkt i en ellers grå morgen? Eller vil du bare kunne lave en kaffe, der er ligeså lækker, som den fra din...

5 fejl du IKKE må begå når du indretter dit køkken

Du vil sikkert gerne have et dejligt køkken, der kan være en samlingsplads for hele familien. Men når du skal planlægge dit drømmekøkken,...

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi giver dig 10 tips til et køkken uden rod.

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Inspiration til køkkenet i januar

Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.