Når mad er på tilbud, er det oftest i større mængder.
Når mad er på tilbud, er det oftest i større mængder. Foto: iStock

Undgå madspild og tænk dig om, når du køber ind

Supermarkedet lokker: “Køb 3 pakker og betal for 2. Megapakke til minipris. Køb det hele for det halve”. De gode tilbud handler tit om at købe stort ind. Og det er fint, så længe det handler om vaskepulver og dåsetomater, men ofte ender det med overkøb og madspild.

Pas især på let fordærvelige madvarer

Bliv bedre til at styre dine indkøb, så du ikke køber for meget og ender med at smide mad ud. Især når det drejer sig om let fordærvelige fødevarer som kød, pålæg og mejeriprodukter, kan det være problematisk.

Vi smider masser af madvarer væk

Danskerne smider 10 procent af deres madvarer ud. Ofte fordi vi har overkøbt og slet ikke kan nå at spise maden, før den bliver for gammel. At smide mad ud er spild af penge. 

Undgå madspild når du skal købe kød 

En god og sund tommelfingerregel er at beregne ca. 100-150 g hele stykker kød per voksen person til et hovedmåltid. Hvad enten det drejer sig om okse- eller svinekød, fjerkræ eller fisk. Hvis kødet er hakket, vil de fleste have tendens til at spise lidt mere. 

Omregning af basisvarer

Kartofler, pasta og ris er basisvarer, der er mere holdbare. Madspild her handler mere om, at man får tilberedt for meget, når man laver mad. Beregn ca. 250 g kartofler per voksen person (ca. 3 styk). Med pasta og ris skal du beregne ca. 100 g i tør tilstand pr. person.

300 g frugt og 300 g grønt om dagen

Grøntsager kan være svære at vurdere. Anbefalingerne for det daglige indtag siger ca. 300 g frugt og 300 g grønt. Til et aftensmåltid kan det derfor være fint at få mindst 200 g grøntsager. Det svarer i rå grøntsager til en dyb tallerken med top. Men er grøntsagerne tilberedte, svinder de ind, og så fylder de faktisk kun halvdelen. 

Samme fordeling af maden til børn

Børneportioner skal selvfølgelig være mindre. Igen er der stor forskel på mængderne alt efter alder og appetit. Men det kan være fint at tage udgangspunkt i samme fordeling af madvarerne som i voksenportionerne og så beregne lidt mindre.

Opbevar maden, så det ikke bliver dårligt

Er du faldet for fristelsen til storindkøb, eller var du nødt til at købe en hel familiepakke koteletter, selvom du bor alene, så sørg for at opbevare maden på en måde, så den ikke bliver dårlig. Hele stykker kød kan holde sig et par dage i køleskab. Har du ikke lyst til samme slags kød flere dage i træk, så sørg for at fryse det ned med det samme.

Det spiser en voksen

  • 100-150 g kød (svarer til to store frikadeller eller 1 ½ hakkebøf)
  • 200 g grøntsager (rå)
  • 200 g brød (ca. ½-1 skive groft brød)
  • 100-120 g ris/pasta (tør) - eller 200-250 g kartofler (ca. 3 mellemstore)

4 praktiske indkøbstips

1. Tjek holdbarheden

  • Gør det til en vane at tjekke holdbarheden allerede i butikken. Så kan du nemmere overskue, om det er sandsynligt, at du når at spise maden, inden den bliver dårlig.

2. Holdbarheden efter emballagen er brudt

  • Ofte kan kødpålæg kun holde 4-5 dage, efter du har brudt emballagen, så lad være med at åbne for mange forskellige pakker ad gangen.

3. Få slagteren til at pakke kødet ind

  • En del supermarkeder pakker selv deres kød. Kan du ikke finde en pakke i køledisken, der passer til dit behov, kan du få slagteren til at pakke én, der passer.

4. Lav en ugeplan 

  • Lav en ugeplan over familiens måltider. Det gør det lettere at beregne, og du kommer ikke så nemt til at foretage impulskøb.

 

14. marts 2017
Mere om Køkken

10 tips til at indrette et lille køkken

Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet ligne en rodebutik på ingen tid. Vi har samlet 10 gode tips til at indrette et lille køkken. 

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et...

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi...

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Det skal du gøre, hvis du kæmper med dårligt vandtryk

Tager det langt tid at fylde vandglasset og at gøre badekarret klar? Så har du sikkert et dårligt vandtryk i din bolig. Det er irriterende, men heldigvis kan der gøres noget ved det. 

Pladsmangel i køkkenskabene? Disse 9 ting skal ud

Vi kender det alle - man lader tingene hobe sig op i køkkenskabene, selvom der er hårdt brug for pladsen. Her er en række nemme tricks til...

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.

Smart køkkengrej til de luddovne

Nogle gange er det rart med en hjælpende hånd i køkkenet, når maden skal tilberedes. Og med disse 10 sjove køkkenredskaber behøver du næsten ikke selv at løfte en finger længere.

Få et opdateret køkken

Hvorfor ikke tage udgangspunkt i det gamle køkken og se, hvad der fungerer godt, og hvad der skal ændres, før beslutningen om nyt køkken?...

Inspiration til køkkenet i januar

Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.