Testens syv kværne klarede sig stort set lige godt, da vi testede med peberblandingen.
Testens syv kværne klarede sig stort set lige godt, da vi testede med peberblandingen. Foto: Thea Jessen Kristenen

Test: Find den perfekte peberkværn

Friskkværnet peber er uundværlig i al mad – og det er til daglig irritation, hvis kværnen ikke er god. Vi har testet syv kværne, og der er flere gode blandt de udvalgte kværne – to er så gode, at de deler titlen som test-vinder, nemlig kværnen fra Zassenhaus og kværnen fra Cole & Mason.

Af: Thea Jessen Kristensen, 1109, 27. september 2011

Sådan testede vi

Hvilken peberkværn er bedst til at kværne både fint og groft? Dét spørgsmål har vi bedt en række producenter om at besvare ved at udvælge den af deres kværne, de mener, lever op til fem krav:

  • Nem at fylde op.
  • Kan kværne både sorte peberkorn og en peberblanding (grøn, rød, hvid og sort peber).
  • Kan indstilles til at kværne både fint og groft og kværner det ensartet.
  • Nem at betjene.
  • Ergonomisk at holde på.

Vi har ikke testet peberkværnenes slidstyrke og levetid.

Karakterskalaen

Der gives 1-5:
1. Skuffende
2. Tilfredsstillende
3. God
4. Meget god
5. Suveræn

Foto: WeberSuper nem opfyldning

Weber Style Peberkværn, (19 cm høj)
Pris: 249 kr.
Karakter: 4
Forhandler:
Bygge- og supermarkeder.
Kværn:
Keramisk af mærket CrushGrind – ligesom kværnen fra Rosendahl.
Justering af finhed:
I selve kværnmekanismen sidder et lille gråt “hjul”, som skal drejes. En pil viser hvilken vej, der giver en grovere eller en finere str. Der er ikke nogen markering af, hvor på skalaen, man er, så man kan komme til at løsne den så meget, at “hjulet” falder ud – og ned i maden. Det er et minus.
Betjening og opfyldning:
Super nem. Fx hives hele toppen blot af for at fylde op med peber.
Vurdering:
Der er rigtig mange gode ting at sige – men den svære og lidt drilske indstilling af finhed-grovhed trækker ned. Ender i toppen med fire ud af fem huse.

Foto: GenseKværnen er svær at dreje

Manhatten fra Gense (39 cm høj)
Pris: 499 kr.
Karakter: 1
Forhandler: Fås bl.a. i Magasin, Inspiration, Kop & Kande, Imerco.
Kværn:
Kulstofstål
Justering af finhed: Indstilles ved at løsne eller stramme knoppen i toppen. Ingen indikator på korn-størrelsen, og den kværner ujævnt ved den fineste størrelse.
Betjening og opfyldning:
Den lille knop, der er delvist skjult i toppen, skal skrues af. Der er ikke så meget plads til fingrene. Kræver rigtig mange kræfter at dreje rundt, når der skal kværnes.
Vurdering:
Helhedsindtrykket er præget af, at det er så svært at dreje kværnen – det er irriterende at skulle bruge så mange kræfter, også selv om det kun er kort tid, man kværner peber.Foto: Bodum

Larmer, så man tror at den er itu

Twin fra Bodum (11 cm højde)
Pris: 
300 kr.
Karakter:
1
Forhandler:
Fås bl.a. i Magasin og Inspiration.
Kværn:
Keramisk. Til både salt og peber – drejes med uret kværnes peber, drejes mod uret kværnes salt.
Justering af finhed: Kan lade sig gøre, men der er ingen form for indikator på finhed-grovhed, så det virker ikke, som om det er tiltænkt, at man skal skifte mellem groft og fint ofte. Det kværnede peber er ujævnt i str.
Betjening og opfyldning: Hele toppen skal løftes af, er lidt stram at løfte.
Vurdering: Der kan være meget lidt peber i ad gangen, så den skal fyldes ofte. Kværnen larmer – den laver klik-lyde og lyder, som om den hakker. Det får en til at spekulere på, om den er ved at gå i stykker. Det giver ikke et godt indtryk.

Foto: ZassenhausKværnen fungerer bare

– Den ene af de to test-vindere!
Hamburg fra Zassenhaus (18 cm høj)

Pris: 399 kr.
Karakter: 5
Forhandler:
Nærmeste forhandler oplyses af Hamonoya.
Kværn:
Zirkonium keramik
Justering af finhed: Er tydeligt markeret med tallene 1-6 i bunden. Drej tværpinden over på det tal/den finhed, du vil have. En pil markerer, hvilket tal, du har indstillet kværnen på.
Betjening og opfyldning:
Den er let at dreje, når der skal kværnes. Opfyldes med peber ved at løsne knoppen og løfte toppen af.
Vurdering:
Den fungerer bare! Der er ikke rigtig noget at sætte en finger på. Og knoppen i toppen løsner sig ikke, når du kværner. En rigtig god oplevelse. Deler pladsen som testvinder med kværnen fra Cole & Mason.

Foto: PeugeotKnoppen på kværnen løsner sig

Paris fra Peugeot (22,5 cm høj)
Pris: 399 kr.
Karakter: 4
Forhandler: Fås bl.a. i Kop & Kande og Inspiration.
Kværn: Rustfrit stål
Justering af finhed:
Tydeligt markeret med streger. I alt seks forskellige korn-størrelser. Justeres ved at dreje den nederste del af kværnen. Har testens fineste finhed.
Betjening og opfyldning:
Knoppen skal skrues af, så toppen kan løftes af. Det fungerer fint, indtil knoppen er sat på igen, og man begynder at kværne – knoppen bliver ved med at løsne sig i takt med, at man kværner. Det er træls at skulle stramme den hele tiden.
Vurdering:
Der er ingen tvivl om, at man har med godt kram at gøre. Det er bare ærgerligt og enormt irriterende, at knoppen konsekvent løsner sig i takt med, at man kværner. Karakteren lander i den bedste ende med fire huse.

 

Foto: Cole & Mason

Kværnen er effektiv og elegant

Den anden af de to test-vindere!
Windermere fra Cole & Mason (16,5 cm høj)
Pris: 430 kr.
Karakter: 5
Forhandler: Udvalgte Imerco-  og Kop & Kande-butikker. F&H oplyser nærmeste forhandler, tlf. 89 28 13 00.
Kværn: Keramisk
Justering af finhed: Er tydeligt markeret med grå prikker i forskellige størrelser. I alt seks forsk. korn-størrelser. Indstilles ved at dreje selve “mavebæltet” af metal – det er nemt.
Betjening og opfyldning: Hele toppen trækkes op med en let bevægelse og sættes lige så nemt tilbage på plads, når der skal fyldes peber i. Har en super god ergonomi og er nem at kværne med.
Vurdering:
Den er enkel at betjene og indstille. Den kværner effektivt og jævnt i kornstørrelsen. Den fungerer bare. Delt testvinder sammen med Zassenhaus.

Kværnen er svær at holde påFoto: Rosendahl

Grand Cru peberkværn fra Rosendahl (højde 20 cm)
Pris: 230 kr.
Karakter:
3
Forhandler:
Se nærmeste forhandler på rosendahl.dk
Kværn: Keramisk af mærket CrushGrind – ligesom Weber.
Justering af finhed:
I selve kværnmekanismen sidder et lille gråt “hjul”, som skal drejes. En pil viser hvilken vej, der giver en grovere eller en finere størrelse. Der er ikke nogen markering af, hvor på skalaen man er, så man kan komme til at løsne den så meget, at “hjulet” falder ud – og ned i maden. Det er et minus.
Betjening og opfyldning:
Kværnen sidder i toppen, som skal skrues af for, at du kan fylde op med peber.
Ergonomi:
Når du kværner, vender du bunden i vejret og drejer. Det betyder, at du ender med at holde på selve glasbunden, hvilket ikke er særlig behageligt.
Vurdering:
Ender midt i feltet med tre ud af fem huse.

Stor forskel på forskellige pebertyper

Vi har testet kværnene med både sorte peberkorn og med en peberblanding bestående af sorte, hvide, røde og grønne peberkorn. De forskellige farver peber smager forskelligt - fx har det hvide peber en mere intens smag sammenlignet med sort peber. Alle farver fås fra det “samme” pebertræ, men har efter høst gennemgået forskellig behandling. Fx har det grønne peber gennemgået frysetørring, hvilket gør det meget porøs - og dermed svært at kværne. Generelt er sorte og hvide peberkorn hårde, mens grønne er porøse, og de røde endnu mere porøse.

Brug en morter til det røde og grønne peber

Krydderikyndige anbefaler kværn til sort og hvid peber og en morter til rødt og grønt peber – og det er derfor ikke tegn på, at kværnen er dårlig, hvis du oplever, at de farvede peberkorn flager lidt, når du kværner dem. Generelt klarer testens otte kværne sig stort set lige godt, da vi testede dem med peberblandingen. Du kan købe de forskellige pebertyper hos Mill & Mortar

27. september 2011 Thea Jessen Kristensen, 1109
Mere om Køkken

Smart læsertip: Sådan renser du rustfrit stål

Rustfrit stål, der ikke skinder, er ikke noget, der pynter. Læs her hvordan du nemt renser dit rustfrie stål med ting, du tit finder i hjemmet.

Fiskars lancerer smukke og skarpe køkkenknive i titanium

Med deres nyeste knivserie mener kniv-producenten, at de har knækket koden til at holde titanium skarpt.

Smart køkkenserie har fokus på bæredygtighed

Drømmer du om en lettere og mere bæredygtig køkkenhverdag? Ny, intuitiv køkkenserie vil hjælpe dig med at lave mad til perfektion, og gør...

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et pænt køkkengulv – så hvad skal vi vælge? Vi har samlet 11 køkkengulve med hver deres fordele og ulemper.

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8...

De 5 bedste kaffemaskiner

Er morgenkaffen også dit lyspunkt i en ellers grå morgen? Eller vil du bare kunne lave en kaffe, der er ligeså lækker, som den fra din yndlings kaffe-pusher? Vi har her samlet de 5 bedste bud på en kaffemaskine.

5 fejl du IKKE må begå når du indretter dit køkken

Du vil sikkert gerne have et dejligt køkken, der kan være en samlingsplads for hele familien. Men når du skal planlægge dit drømmekøkken,...

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi...

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet. 

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.

Inspiration til køkkenet i januar

Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.