Må man koge det samme vand to gange?

Køkken

Har du også hørt, at du ikke må koge det samme vand to gange? Og er du nu bekymret, fordi det har du da gjort masser af gange? Tvivl ej, flere forskere maner det til jorden, og kalder det en myte.

Foto: iStock

Koger du vandet to gange?

Der findes mange historier, myter og påstande om alt og intet – de florerer rundt på de sociale medier og når derfor ud til en masse mennesker på rekord tid. Nogle påstande kan gøre folk bekymret for deres ve og vel, fordi det er jo absolut sådan de har vasket deres hår, renset deres grøntsager og kogt deres vand hele deres liv. Den sidste bider vi mærke i.

På nuværende tidspunkt går snakken nemlig på, om man må koge det samme vand to gange. Påstanden lyder, at det er farligt at genkoge sit vand i elkedlen.

Myten aflives ...

Er du en af de mange, som nu bekymrer sig, fordi du har da altid genkogt dit vand og ikke været bleg for at tage den ekstra kop kaffe? Du skal ikke være bange. Ifølge videnskab.dk er det IKKE farligt at genkoge sit vand. Og det er flere forskere helt enige om.

Myten påstår, at indholdet af ilt ændrer sig, når vandet koges på anden omgang – og det skulle frigive de skadelige stoffer arsenik, fluorid og nitrat i vandet. Hvis du synes at en klokke ringer når du høre ordet arsenik, er det højst sandsynligvis fordi du har hørt det i forbindelse med rottegift. Arsenik er nemlig førhen blevet brugt til at forgifte rotter.

Derfor er det ikke svært at tro, at folk er blevet bekymret over denne påstand. Fordi hvem har lyst til at hælde vand med arsenik ned i svælget? Men nu er det således, at myten ikke holder skik, og ligeledes gør påstanden om, at arsenik bliver frigivet i vandet heller.

Videnskab.dk skriver, at det er rigtigt nok, at indholdet af ilt ændrer sig i vandet. Men det eneste der sker, er simpelthen at luften som først var opløst i vandet blot er kogt ud. Derfor er der heller ikke samme syden og boblen anden gang vi koger vandet.

"Kalken flyttes ud af vandet"

En forsker har til videnskab.dk sagt: ”Det mest alvorlige, der sker, når du koger vand, er, at du flytter kalken ud af vandet. Det kalder man, at kalken 'fælder ud', og det betyder, at den sætter sig i nogle faste forbindelser i kedlen. Det er derfor, man skal huske at afkalke sin elkedel.”

Vi kan derfor højt og tydeligt slå fast, at det ikke er farligt at genkoge sit vand flere gange. Myten er blevet manet til jorden af flere forskere, og der sker ikke noget som helst ved at drikke genkogt vand af flere omgange lyder det fra videnskab.dk.

Kilde: Videnskab.dk

24. februar 2017
Mere om Køkken

10 tips til at indrette et lille køkken

Køkken Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet ligne en rodebutik på ingen tid. Vi har samlet 10 gode tips til at indrette et lille køkken. 

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Køkken Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et...

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Køkken Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Køkken Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Køkken Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi...

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Køkken Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Køkken Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Køkken Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Køkken Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Det skal du gøre, hvis du kæmper med dårligt vandtryk

Køkken Tager det langt tid at fylde vandglasset og at gøre badekarret klar? Så har du sikkert et dårligt vandtryk i din bolig. Det er irriterende, men heldigvis kan der gøres noget ved det. 

Pladsmangel i køkkenskabene? Disse 9 ting skal ud

Køkken Vi kender det alle - man lader tingene hobe sig op i køkkenskabene, selvom der er hårdt brug for pladsen. Her er en række nemme tricks til...

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Køkken Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.

Smart køkkengrej til de luddovne

Køkken Nogle gange er det rart med en hjælpende hånd i køkkenet, når maden skal tilberedes. Og med disse 10 sjove køkkenredskaber behøver du næsten ikke selv at løfte en finger længere.

Få et opdateret køkken

Køkken Hvorfor ikke tage udgangspunkt i det gamle køkken og se, hvad der fungerer godt, og hvad der skal ændres, før beslutningen om nyt køkken?...

Inspiration til køkkenet i januar

Køkken Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.