Foto: iStock

Må man koge det samme vand to gange?

Har du også hørt, at du ikke må koge det samme vand to gange? Og er du nu bekymret, fordi det har du da gjort masser af gange? Tvivl ej, flere forskere maner det til jorden, og kalder det en myte.

Af: Mette Gottlieb Pedersen, 24. februar 2017

Koger du vandet to gange?

Der findes mange historier, myter og påstande om alt og intet – de florerer rundt på de sociale medier og når derfor ud til en masse mennesker på rekord tid. Nogle påstande kan gøre folk bekymret for deres ve og vel, fordi det er jo absolut sådan de har vasket deres hår, renset deres grøntsager og kogt deres vand hele deres liv. Den sidste bider vi mærke i.

På nuværende tidspunkt går snakken nemlig på, om man må koge det samme vand to gange. Påstanden lyder, at det er farligt at genkoge sit vand i elkedlen.

Myten aflives ...

Er du en af de mange, som nu bekymrer sig, fordi du har da altid genkogt dit vand og ikke været bleg for at tage den ekstra kop kaffe? Du skal ikke være bange. Ifølge videnskab.dk er det IKKE farligt at genkoge sit vand. Og det er flere forskere helt enige om.

Myten påstår, at indholdet af ilt ændrer sig, når vandet koges på anden omgang – og det skulle frigive de skadelige stoffer arsenik, fluorid og nitrat i vandet. Hvis du synes at en klokke ringer når du høre ordet arsenik, er det højst sandsynligvis fordi du har hørt det i forbindelse med rottegift. Arsenik er nemlig førhen blevet brugt til at forgifte rotter.

Derfor er det ikke svært at tro, at folk er blevet bekymret over denne påstand. Fordi hvem har lyst til at hælde vand med arsenik ned i svælget? Men nu er det således, at myten ikke holder skik, og ligeledes gør påstanden om, at arsenik bliver frigivet i vandet heller.

Videnskab.dk skriver, at det er rigtigt nok, at indholdet af ilt ændrer sig i vandet. Men det eneste der sker, er simpelthen at luften som først var opløst i vandet blot er kogt ud. Derfor er der heller ikke samme syden og boblen anden gang vi koger vandet.

"Kalken flyttes ud af vandet"

En forsker har til videnskab.dk sagt: ”Det mest alvorlige, der sker, når du koger vand, er, at du flytter kalken ud af vandet. Det kalder man, at kalken 'fælder ud', og det betyder, at den sætter sig i nogle faste forbindelser i kedlen. Det er derfor, man skal huske at afkalke sin elkedel.”

Vi kan derfor højt og tydeligt slå fast, at det ikke er farligt at genkoge sit vand flere gange. Myten er blevet manet til jorden af flere forskere, og der sker ikke noget som helst ved at drikke genkogt vand af flere omgange lyder det fra videnskab.dk.

Kilde: Videnskab.dk

24. februar 2017 Mette Gottlieb Pedersen
Mere om Køkken

Smart læsertip: Sådan renser du rustfrit stål

Rustfrit stål, der ikke skinder, er ikke noget, der pynter. Læs her hvordan du nemt renser dit rustfrie stål med ting, du tit finder i hjemmet.

Fiskars lancerer smukke og skarpe køkkenknive i titanium

Med deres nyeste knivserie mener kniv-producenten, at de har knækket koden til at holde titanium skarpt.

10 tips til at indrette et lille køkken

Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet...

Smart køkkenserie har fokus på bæredygtighed

Drømmer du om en lettere og mere bæredygtig køkkenhverdag? Ny, intuitiv køkkenserie vil hjælpe dig med at lave mad til perfektion, og gør det samtidig nemt at reducere både madspild og energiforbrug. 

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et...

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

De 5 bedste kaffemaskiner

Er morgenkaffen også dit lyspunkt i en ellers grå morgen? Eller vil du bare kunne lave en kaffe, der er ligeså lækker, som den fra din...

5 fejl du IKKE må begå når du indretter dit køkken

Du vil sikkert gerne have et dejligt køkken, der kan være en samlingsplads for hele familien. Men når du skal planlægge dit drømmekøkken,...

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi giver dig 10 tips til et køkken uden rod.

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Inspiration til køkkenet i januar

Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.