Køkkenknive - korrekt opbevaring, rengøring og slibning

Køkken

Vil du have dine køkkenknive til at holde længe og altid være skarpe, så er her 5 tips til effektiv vedligeholdelse af skarpe knive.

Køkkenknive findes i alle mulige forskellige afskygninger.
Køkkenknive findes i alle mulige forskellige afskygninger. Foto: iStock

Rengøring, opbevaring og slibning af køkkenknive

Jo bedre en køkkenkniv er, jo mere bliver den brugt. Derfor er det godt at vide, hvordan man bedst vedligeholder og skåner sine køkkenknive, så de gode knive kan holde standarden. Her er derfor 5 tips til vedligeholdelse af skarpe køkkenknive.

1. Hold køkkenkniven skarp med hurtig afvaskning

Det bedste er at vaske dine knive af i hånden og tørre dem af straks efter brug. Syren fra grøntsager som tomater og citroner kan angribe bladet, ligesom salt og sæbe fra opvaskemaskinen kan ødelægge stålet, gøre bladet sløvt og tørre skafterne ud. Knivene har heller ikke godt af at ligge og tørre i et opvaskestativ.

2. Brug magnet eller knivblok

Når knivene er gjort rene, så placér dem helst på en magnet, du har siddende på væggen, eller i en god, stor, solid knivblok, der også er dekorativ og praktisk på køkkenbordet. Vær dog opmærksom på ikke at skrabe knivens skær mod magnetstriben. Det kan på sigt gøre bladet sløvt. 

3. Undgå at opbevare knive i skuffer

I en skuffe ligger køkkenknive og rasler rundt sammen med andre køkkenting af metal, og det slider rigtig meget på æggen. Der findes dog køkkensystemer, hvor der er plads til en knivblok. Har du sådan et system, er skuffen et fint sted til opbevaring. Nogle knivblokke fylder jo ret meget på køkkenbordet. Derfor kan det ofte være fristende at gemme køkkenkniven væk i en skuffe - i en knivblok. 

4. Hyppig brug af strygestål

Knive holder bedre, hvis du giver dem en god omgang med et strygestål efter brug. Det kan også være, før du begynder at lave mad. Denne næsten daglige slibning af køkkenknivene, vil reducere slidet på skæret og minimere risikoen, for at små ridser og hakker opstår på bladet.
  
Brug ikke en slibemaskine - det er ikke så nemt, og uden det rigtige håndelag bliver æggen hurtigt sløv igen. Derfor bør du få en fagmand til at slibe knivene op en gang imellem. 

5. Køkkenhygiejne med knive

For at undgå salmonella og andre former for bakterier er det praktisk at have forskellige spækbrætter til kød, fisk og grøntsager. Det er også en god idé at have forskellige køkkenknive, og at hele familien ved, hvilken kniv der skal bruges til hvad.
9. august 2017
Mere om Køkken

10 tips til at indrette et lille køkken

Køkken Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet ligne en rodebutik på ingen tid. Vi har samlet 10 gode tips til at indrette et lille køkken. 

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Køkken Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et...

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Køkken Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Køkken Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Køkken Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi...

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Køkken Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Køkken Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Køkken Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Køkken Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Det skal du gøre, hvis du kæmper med dårligt vandtryk

Køkken Tager det langt tid at fylde vandglasset og at gøre badekarret klar? Så har du sikkert et dårligt vandtryk i din bolig. Det er irriterende, men heldigvis kan der gøres noget ved det. 

Pladsmangel i køkkenskabene? Disse 9 ting skal ud

Køkken Vi kender det alle - man lader tingene hobe sig op i køkkenskabene, selvom der er hårdt brug for pladsen. Her er en række nemme tricks til...

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Køkken Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.

Smart køkkengrej til de luddovne

Køkken Nogle gange er det rart med en hjælpende hånd i køkkenet, når maden skal tilberedes. Og med disse 10 sjove køkkenredskaber behøver du næsten ikke selv at løfte en finger længere.

Få et opdateret køkken

Køkken Hvorfor ikke tage udgangspunkt i det gamle køkken og se, hvad der fungerer godt, og hvad der skal ændres, før beslutningen om nyt køkken?...

Inspiration til køkkenet i januar

Køkken Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.