Køkkenknive findes i alle mulige forskellige afskygninger.
Køkkenknive findes i alle mulige forskellige afskygninger. Foto: iStock

Køkkenknive - korrekt opbevaring, rengøring og slibning

Vil du have dine køkkenknive til at holde længe og altid være skarpe, så er her 5 tips til effektiv vedligeholdelse af skarpe knive.

Rengøring, opbevaring og slibning af køkkenknive

Jo bedre en køkkenkniv er, jo mere bliver den brugt. Derfor er det godt at vide, hvordan man bedst vedligeholder og skåner sine køkkenknive, så de gode knive kan holde standarden. Her er derfor 5 tips til vedligeholdelse af skarpe køkkenknive.

1. Hold køkkenkniven skarp med hurtig afvaskning

Det bedste er at vaske dine knive af i hånden og tørre dem af straks efter brug. Syren fra grøntsager som tomater og citroner kan angribe bladet, ligesom salt og sæbe fra opvaskemaskinen kan ødelægge stålet, gøre bladet sløvt og tørre skafterne ud. Knivene har heller ikke godt af at ligge og tørre i et opvaskestativ.

2. Brug magnet eller knivblok

Når knivene er gjort rene, så placér dem helst på en magnet, du har siddende på væggen, eller i en god, stor, solid knivblok, der også er dekorativ og praktisk på køkkenbordet. Vær dog opmærksom på ikke at skrabe knivens skær mod magnetstriben. Det kan på sigt gøre bladet sløvt. 

3. Undgå at opbevare knive i skuffer

I en skuffe ligger køkkenknive og rasler rundt sammen med andre køkkenting af metal, og det slider rigtig meget på æggen. Der findes dog køkkensystemer, hvor der er plads til en knivblok. Har du sådan et system, er skuffen et fint sted til opbevaring. Nogle knivblokke fylder jo ret meget på køkkenbordet. Derfor kan det ofte være fristende at gemme køkkenkniven væk i en skuffe - i en knivblok. 

4. Hyppig brug af strygestål

Knive holder bedre, hvis du giver dem en god omgang med et strygestål efter brug. Det kan også være, før du begynder at lave mad. Denne næsten daglige slibning af køkkenknivene, vil reducere slidet på skæret og minimere risikoen, for at små ridser og hakker opstår på bladet.
  
Brug ikke en slibemaskine - det er ikke så nemt, og uden det rigtige håndelag bliver æggen hurtigt sløv igen. Derfor bør du få en fagmand til at slibe knivene op en gang imellem. 

5. Køkkenhygiejne med knive

For at undgå salmonella og andre former for bakterier er det praktisk at have forskellige spækbrætter til kød, fisk og grøntsager. Det er også en god idé at have forskellige køkkenknive, og at hele familien ved, hvilken kniv der skal bruges til hvad.
9. august 2017
Mere om Køkken

Smart læsertip: Sådan renser du rustfrit stål

Rustfrit stål, der ikke skinder, er ikke noget, der pynter. Læs her hvordan du nemt renser dit rustfrie stål med ting, du tit finder i hjemmet.

Fiskars lancerer smukke og skarpe køkkenknive i titanium

Med deres nyeste knivserie mener kniv-producenten, at de har knækket koden til at holde titanium skarpt.

Smart køkkenserie har fokus på bæredygtighed

Drømmer du om en lettere og mere bæredygtig køkkenhverdag? Ny, intuitiv køkkenserie vil hjælpe dig med at lave mad til perfektion, og gør...

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et pænt køkkengulv – så hvad skal vi vælge? Vi har samlet 11 køkkengulve med hver deres fordele og ulemper.

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8...

De 5 bedste kaffemaskiner

Er morgenkaffen også dit lyspunkt i en ellers grå morgen? Eller vil du bare kunne lave en kaffe, der er ligeså lækker, som den fra din yndlings kaffe-pusher? Vi har her samlet de 5 bedste bud på en kaffemaskine.

5 fejl du IKKE må begå når du indretter dit køkken

Du vil sikkert gerne have et dejligt køkken, der kan være en samlingsplads for hele familien. Men når du skal planlægge dit drømmekøkken,...

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi...

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet. 

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.

Inspiration til køkkenet i januar

Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.