Køkkenets vægge skal kunne holde til meget

Væggene bag køkkenbordet skal kunne holde til lidt af hvert, fedtsprøjt, sæbevand og flødeskum. Pletterne må helst ikke blive suget ind eller sidde fast. Derfor skal væggene være glatte, rengøringsvenlige og slidstærke.
Af: Redaktionen, 19. juni 2011

Væggen bag komfuret er mest udsat, og her er der i de fleste køkkener sat en særlig stærk beklædning op. Men området omkring køkkenvasken bør også beskyttes.

Beskyt væggen bag komfuret med en plade
Bag komfuret er den gængse løsning en plade af rustfrit stål. Den fås i mange faconer lige fra firkantet til buet. Pladen limes direkte på væggen, der bør være helt glat, så der ikke opstår åbninger i kanten, som ikke kan gøres rene. Pladen kan også være i aluminium, messing eller kobber, der dog nemmere ridses.

Sæt glas på væggen – og brug den som opslagstavle
En anden løsning er hærdet glas. Vælger du gennemsigtigt glas, er der frit slag for, hvad du sætter bag ved glasset: postkort, plakater eller børnetegninger. Glasset kan også være malet på bagsiden, det kan være sandblæst – eller du kan vælge sikkerhedsglas med tråd i, der giver en spændende virkning.Glasset kan opsættes med spejlbeslag, eller der kan simpelt hen bores huller i pladen, så den kan skrues fast. Hvis du vil undgå, at der løber vand ned mellem væg og glas, kan du lægge en silikonefuge.

Fliser er nemme at holde rene
Fliser er en rengøringsvenlig løsning, der har den fordel, at de er muret fast til væggen, så der ikke er sprækker og revner i kanten. Glaserede fliser er lettest at vaske. Men jo mere åbne de er i porerne, jo sværere er de at holde rene. Mosaikker er en spændende mulighed, hvis man vil have mønstre og effekter.

Metal på den keramiske flise
En anden slags flise er kommet på markedet. Den forener metalpladen med fliserne. En keramisk flise, belagt med metal, enten rustfrit stål, messing eller kobber, giver en meget stærk og rengøringsvenlig væg. Den kan fx opsættes bag komfuret, omkranset af hvide fliser. 

Malede vægge og en flisekant
På væggene bag køkkenbordet og køkkenvasken kan du selvfølgelig vælge samme løsning som bag komfuret. Men væggene her er – trods alt – mindre udsatte, så her er også andre gode muligheder. Eventuelt kan du lave en 15-20 cm kant af glas, metal eller fliser op fra køkkenbordet og så male resten.

0-5: Helmat maling. Meget lidt vaskbar.Vælger du at male væggen, er det her særligt vigtigt, at underlaget under malingen er stærkt og glat. Har du betonvægge med sandspartel eller pudsede vægge, er det en god idé at forstærke væggen med glasfilt, der, i modsætning til glasvæv, giver en helt glat overflade. Glasvæv kan dog også bruges, skønt den ujævne overflade er sværere at vaske ren.

Vægge malet med glans er nemmere at holde rene
Malingen fra resten af væggene i køkkenet vil normalt være for mat og dermed vanskelig at rengøre. Men du kan købe samme farvenuance i en malingskvalitet, der har mere glans og dermed er nemmere at gøre ren. Mens en almindelig vægmaling normalt vil have et glanstal på mellem 1 og 5, kan du vælge glans 25 til området bag køkkenbordet. 

Pas på ujævnheder, når du maler med blank maling
Men husk, at jo blankere malingen er, jo mere afslører den ujævnheder. Plader med plastlaminat kan også give en god, stærk væg. Det er vandtæt og nemt at rengøre, og det fås i mange farver.

Tip til rengøring
De fleste typer overflader rengøres ganske enkelt med vand og universalrengøringsmiddel. Pas på med syreholdige midler til fliser. Og undgå også generelt skuremidler og ståluld på metal: En skuresvamp klarer det meste. Polér med vaskeskind eller køkkenrulle.

Vælg den rigtige glans på maling

  • 5-10: Mat maling. Kun lidt vaskbar.
  • 10-30: Halvmat. Relativt vaskbar.
  • 30-60: Halvblank. Glansfuld overflade, der er meget vaskbar.
  • 60-90: Blank. Lakoverflade, hvor 80-90 nærmest er skinnende.
  • 25 er et godt valg til køkkenvægge. Den er ikke så blank, at den stikker ud fra resten af væggene, og den er både robust og vaskbar. Vælg ren akrylmaling, der er fugtafvisende.


Af Lise Mortensen Høy, 503

19. juni 2011 Redaktionen
Mere om Køkken

Smart læsertip: Sådan renser du rustfrit stål

Rustfrit stål, der ikke skinder, er ikke noget, der pynter. Læs her hvordan du nemt renser dit rustfrie stål med ting, du tit finder i hjemmet.

Fiskars lancerer smukke og skarpe køkkenknive i titanium

Med deres nyeste knivserie mener kniv-producenten, at de har knækket koden til at holde titanium skarpt.

10 tips til at indrette et lille køkken

Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet...

Smart køkkenserie har fokus på bæredygtighed

Drømmer du om en lettere og mere bæredygtig køkkenhverdag? Ny, intuitiv køkkenserie vil hjælpe dig med at lave mad til perfektion, og gør det samtidig nemt at reducere både madspild og energiforbrug. 

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et...

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

De 5 bedste kaffemaskiner

Er morgenkaffen også dit lyspunkt i en ellers grå morgen? Eller vil du bare kunne lave en kaffe, der er ligeså lækker, som den fra din...

5 fejl du IKKE må begå når du indretter dit køkken

Du vil sikkert gerne have et dejligt køkken, der kan være en samlingsplads for hele familien. Men når du skal planlægge dit drømmekøkken,...

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi giver dig 10 tips til et køkken uden rod.

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Inspiration til køkkenet i januar

Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.