Det er ikke ligegyldigt, hvilken ske du bruger.
Det er ikke ligegyldigt, hvilken ske du bruger. Foto: GettyImages

Kan en grydeske virkelig forhindre en gryde i at koge over?

Det kan den, hvis du skal tro et gammelt husmoderråd. Men har det hold i virkeligheden? Få svaret her. 

Du har helt sikkert hørt det før. Selvom det måske ikke lyder logisk, er det nemlig et gammelt husmoderråd at lægge en grydeske over pasta- eller kartoffelgryden i stedet for et låg. Simpelthen for at forhindre vandet i at koge over, mens maden bliver tilberedt.

Men kan en grydeske virkelig forhindre en gryde i at koge over? Det spørgsmål har Videnskab.dk sat sig for at svare på. Derfor har de talt med ekspert i væskemekanik og lektor ved Ingeniørhøjskolen i Aarhus Bo Gervand, der fortæller, at der faktisk godt kan være noget om snakken. 

Der findes en forklaring 

Når en gryde med eksempelvis pasta koger, opstår der nemlig bobler på vandets overflade. Inde i hver lille boble er der damp, og luften - som er hovedkomponenten af damp - isolerer rigtigt godt.

- Jo flere bobler der kommer, des mere isolerer 'skummet', som boblerne danner, og det kan nærmest virke som et låg på vandet. Men grydeskeen på kanten forhindrer skumlåget i at vokse, ved at få boblerne til at springe, når de støder på skeen. Isoleringen forsvinder, når boblerne springer, og det sænker varmen i gryden og dermed risikoen for, at den koger over, fortæller Bo Gervand. 

Han understreger dog, at hans forklaring ikke bygger på videnskabelige forsøg, men kun er et kvalificeret gæt. Alligevel er han ikke den eneste, der mener, at det gamle husmoderråd har hold i virkeligheden.

Forhindrer skeen gryden i at koge over? 

Videnskab.dk har nemlig også talt med Joachim Mathiesen, der er lektor i biokompleksitet ved Niels Bohr Instituttet, og hans bud på et svar minder meget om Bo Gervangs.

Han mener dog, at man skal være påpasselig med at overdrive grydeskeens effekt, da den måske kan udsætte, at gryden koger over, men ikke forhindre produktionen af bobler. 

- Det er lidt det samme, som hvis du eksempelvis stikker en finger ned i en balje med sæbebobler. I begyndelsen vil det få sæbeboblerne til at briste, men efterhånden bliver din finger dækket af sæbe, og din fingers overflade vil ikke længere få så mange bobler til at briste, siger han.

Træskeen gør tricket 

Vil du selv forsøge dig med det gamle husmoderråd i køkkenet, er det dog ikke ligegyldigt, hvilken ske du bruger.

Ifølge de to eksperter er det nemlig kun en træske, der kan gøre tricket. 

Fordi en træske absorberer vand, vil dens overflade være hydrofil. Det skaber en forøget spænding i boblerne, så når de berører skeen, vil de nemmere briste, og det dæmper overkogningen. Det samme vil ikke ske med en plasticske, der i modsætning til træskeen er lavet af et hydrofobt materiale.

6. november 2019
Mere om Køkken

Smart læsertip: Sådan renser du rustfrit stål

Rustfrit stål, der ikke skinder, er ikke noget, der pynter. Læs her hvordan du nemt renser dit rustfrie stål med ting, du tit finder i hjemmet.

Fiskars lancerer smukke og skarpe køkkenknive i titanium

Med deres nyeste knivserie mener kniv-producenten, at de har knækket koden til at holde titanium skarpt.

Smart køkkenserie har fokus på bæredygtighed

Drømmer du om en lettere og mere bæredygtig køkkenhverdag? Ny, intuitiv køkkenserie vil hjælpe dig med at lave mad til perfektion, og gør...

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et pænt køkkengulv – så hvad skal vi vælge? Vi har samlet 11 køkkengulve med hver deres fordele og ulemper.

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8...

Genial bananfluefælde

Bananfluerne er en plage for mange, og er svære at komme af med, fordi de formere sig så hurtigt. Få her et nemt tip til, hvordan du fanger de små skadedyr. 

5 fejl du IKKE må begå når du indretter dit køkken

Du vil sikkert gerne have et dejligt køkken, der kan være en samlingsplads for hele familien. Men når du skal planlægge dit drømmekøkken,...

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi...

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet. 

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.

Inspiration til køkkenet i januar

Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.