Kan en grydeske virkelig forhindre en gryde i at koge over?

Det kan den, hvis du skal tro et gammelt husmoderråd. Men har det hold i virkeligheden? Få svaret her. 

Du har helt sikkert hørt det før. Selvom det måske ikke lyder logisk, er det nemlig et gammelt husmoderråd at lægge en grydeske over pasta- eller kartoffelgryden i stedet for et låg. Simpelthen for at forhindre vandet i at koge over, mens maden bliver tilberedt.

Men kan en grydeske virkelig forhindre en gryde i at koge over? Det spørgsmål har Videnskab.dk sat sig for at svare på. Derfor har de talt med ekspert i væskemekanik og lektor ved Ingeniørhøjskolen i Aarhus Bo Gervand, der fortæller, at der faktisk godt kan være noget om snakken. 

Der findes en forklaring 

Når en gryde med eksempelvis pasta koger, opstår der nemlig bobler på vandets overflade. Inde i hver lille boble er der damp, og luften – som er hovedkomponenten af damp – isolerer rigtigt godt.

– Jo flere bobler der kommer, des mere isolerer ‘skummet’, som boblerne danner, og det kan nærmest virke som et låg på vandet. Men grydeskeen på kanten forhindrer skumlåget i at vokse, ved at få boblerne til at springe, når de støder på skeen. Isoleringen forsvinder, når boblerne springer, og det sænker varmen i gryden og dermed risikoen for, at den koger over, fortæller Bo Gervand. 

Han understreger dog, at hans forklaring ikke bygger på videnskabelige forsøg, men kun er et kvalificeret gæt. Alligevel er han ikke den eneste, der mener, at det gamle husmoderråd har hold i virkeligheden.

Forhindrer skeen gryden i at koge over? 

Videnskab.dk har nemlig også talt med Joachim Mathiesen, der er lektor i biokompleksitet ved Niels Bohr Instituttet, og hans bud på et svar minder meget om Bo Gervangs.

Han mener dog, at man skal være påpasselig med at overdrive grydeskeens effekt, da den måske kan udsætte, at gryden koger over, men ikke forhindre produktionen af bobler. 

– Det er lidt det samme, som hvis du eksempelvis stikker en finger ned i en balje med sæbebobler. I begyndelsen vil det få sæbeboblerne til at briste, men efterhånden bliver din finger dækket af sæbe, og din fingers overflade vil ikke længere få så mange bobler til at briste, siger han.

Træskeen gør tricket 

Vil du selv forsøge dig med det gamle husmoderråd i køkkenet, er det dog ikke ligegyldigt, hvilken ske du bruger.

Ifølge de to eksperter er det nemlig kun en træske, der kan gøre tricket. 

Fordi en træske absorberer vand, vil dens overflade være hydrofil. Det skaber en forøget spænding i boblerne, så når de berører skeen, vil de nemmere briste, og det dæmper overkogningen. Det samme vil ikke ske med en plasticske, der i modsætning til træskeen er lavet af et hydrofobt materiale.

Mest læste artikler