Vi fik det råd at tænke symmetrisk både af praktiske og æstetiske grunde. Den nye vask er således placeret lige under – og midt for – vinduet i stedet for i hjørnet som før.
Vi fik det råd at tænke symmetrisk både af praktiske og æstetiske grunde. Den nye vask er således placeret lige under – og midt for – vinduet i stedet for i hjørnet som før. Foto: Kristian Pohl

Halvfjerdser-køkkenet blev renoveret og gjort lyst og funktionelt

Den åbne pejs og terrassedøren er det bedste i Pauline Josephson og familiens ombyggede køkken. Halvfjerdser-køkkenet er blevet omdannet til et moderne og lyst køkken med mere plads. Læs om forvandlingen, og få Paulines gode råd.

Tre år til at lægge planer

 

Foto: Kristian Pohl
Køkkenet før det blev lyst og moderne.
Foto: Kristian Pohl

Halvfjerdser-køkkenet, som vi arvede fra de tidligere ejere, var helt sikkert funktionelt og havde tilmed en ganske smart serveringsluge ind til spisestuen. Men køkkenet var mørkt, trangt og råbte på renovering. Alligevel ventede vi tre år, inden vi gik igang . Så vi havde god tid til at tænke over, hvordan det skulle være.

En væg mindre gav mere plads

At fjerne væggen mellem køkkenet og spisestuen var ingen selvfølge. Vores hus er fra 20'erne, og der er en vis charme ved at bevare det med den planløsning, de valgte dengang. Men det blev alligevel løsningen, eftersom køkkenet er centrum for familiens aktiviteter. Med lektielæsning, legokonstruktioner og vennemiddage kan pladsen hurtigt blive trang.

Lyse elementer og nyt gulv

Effekten af det ekstra lys, vi fik fra tre vinduer i stedet for et, var enorm. For at tilføre yderligere lys valgte vi lyse elementer, hvide fliser og lysegrå vægge. Det gamle mørkegrønne linoleumsgulv måtte vige pladsen for et nyt hvidpigmenteret trægulv.

Røgkanal til åben pejsFoto: Kristian Pohl

I et månedsmagasin fandt vi et billede af en åben pejs i brysthøjde, som vi totalt faldt for og straks kopierede. Det lykkedes os at lokalisere en ledig røgkanal i bygningen ved hjælp af en skorstensfejer, og så kunne projektet gennemføres.
Lille vindue blev til terrassedør

Foto: Kristian Pohl
Pauline Josephsons, der er redaktionschef på Vi i villa i Sverige i sit nu dobbelt så store køkken.

Den gamle spisestue havde også et lille vindue fra 70’erne. Det fjernede vi og monterede i stedet en terrassedør. Netop døren og den åbne pejs er nok det bedste, vi gjorde under renoveringen. Levende ild efter arbejds- og skoledage lyser køkkenet op på selv den mest grå dag. Og muligheden for at træde direkte ud i haven og sætte sig i morgensolen føles indimellem som selve meningen med det at bo i hus.

Se, hvad Pauline er glad for og knap så glad for ved det nye køkken på næste side.
#br

De 3 gode ting ved køkkenet

 

Foto: Kristian Pohl
Den klassiske flise og skabe i traditionel stil blev valgt til køkkenet anno 2012.
Foto: Kristian Pohl
  • Den åbne pejs. Den spreder stemning. Også på en almindelig hverdag.
  • Terrassedøren. Fantastisk at kunne gå direkte fra køkkenet og ud i haven.
  • Mere plads. Når vi nu kunne lave køkkenet lidt større, er jeg glad for, at vi valgte et ekstra bredt komfur og en større vask.

De 3 værste ved køkkenet

  • Mikroovnen. Vi placerede mikroovnen højt oppe, så ungerne ikke kunne nå den. Nu de er blevet større og kan bruge den, er det blevet en bagdel. De må klatre op for at nå den. Ikke optimalt.
  • Belysningen. Lampen i loftet ved spisebordet giver for lidt lys. Men stearinlys er jo også hyggeligt.
  • Fejlopmålingen. Vi planlagde, at der skulle være et skab til skærebrætter og lign., men en fejlopmåling betød, at vi måtte droppe det.

Hvad ville du have gjort anderledes?

Jeg fortryder, at vi ikke prioriterede plads til et genbrugsskab. Det havde gjort underværker med en fast plads til tomme papkartoner, flasker og glas, som skal genbruges. Jeg ville også have installeret en affaldskværn. Det må blive næste gang.

17. august 2012
Mere om Køkken

10 tips til at indrette et lille køkken

Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet ligne en rodebutik på ingen tid. Vi har samlet 10 gode tips til at indrette et lille køkken. 

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et...

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi...

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Det skal du gøre, hvis du kæmper med dårligt vandtryk

Tager det langt tid at fylde vandglasset og at gøre badekarret klar? Så har du sikkert et dårligt vandtryk i din bolig. Det er irriterende, men heldigvis kan der gøres noget ved det. 

Pladsmangel i køkkenskabene? Disse 9 ting skal ud

Vi kender det alle - man lader tingene hobe sig op i køkkenskabene, selvom der er hårdt brug for pladsen. Her er en række nemme tricks til...

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.

Smart køkkengrej til de luddovne

Nogle gange er det rart med en hjælpende hånd i køkkenet, når maden skal tilberedes. Og med disse 10 sjove køkkenredskaber behøver du næsten ikke selv at løfte en finger længere.

Få et opdateret køkken

Hvorfor ikke tage udgangspunkt i det gamle køkken og se, hvad der fungerer godt, og hvad der skal ændres, før beslutningen om nyt køkken?...

Inspiration til køkkenet i januar

Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.