Et moderne køkken skal opfylde krav om både funktionalitet og design.
Et moderne køkken skal opfylde krav om både funktionalitet og design. Foto: Dorthe Plechinger, Svane & Invita

Få et opdateret køkken

Hvorfor ikke tage udgangspunkt i det gamle køkken og se, hvad der fungerer godt, og hvad der skal ændres, før beslutningen om nyt køkken? Det har den familie, som vi har besøgt, gjort, og her kan du se forvandlingen. Du kan også få gode råd til, hvad du skal overveje, hvis dit køkken skal renoveres.

Af: Dorthe Plechinger, 0615, 8. september 2015

Hun ønskede sig en smuk og funktionel emhætte, han ønskede sig et vinkøleskab – men begge ønskede først og fremmest et lyst, åbent og moderne køkken, der fungerede bedre og mere sammenhængende og var bygget af gode, gedigne og smukke materialer. Alle ønsker er nu opfyldt i deres renoverede køkken, der tager udgangspunkt i det gamle og i erfaringerne med, hvad der virkede og ikke virkede her.

Væk med madlugten

Hvidevarerne har fået en helt nybygget og aflang ramme – endda med plads til et vinkøleskab. Og emhætten? Den troner nu nærmest skulpturelt i rummet, er bygget af krydsfiner i ’størrelse stor’ og sprøjtelakeret: Når køkkenet er så åbent, skal madlugten kunne fjernes effektivt.


Sjovt nok følger familien med deres opdatering af køkkenet mindst fem af de nye tendenser, vi ser på køkkenfronten lige nu, ifølge de køkkeneksperter, vi har talt med. 

Skal køkkenet renoveres - overvej disse ting

Skal I også i gang med en opdatering af jeres køkken, er her nogle råd til, hvordan I kan tage fat. Få overblik over kravene til køkkenet og lav en liste:


 • Hvad du eller I er specielt glade for i det nuværende køkken?

 • Hvad du eller I gerne vil have lavet om?

 • Om der er hvidevarer, som I vil genbruge i jeres nye køkken?

 • Hvilke køkkenmaskiner, der skal stå fremme – og hvor meget plads der skal være til det?

 • Hvor mange, der skal kunne arbejde i køkkenet samtidigt?

 • Om der skal være spiseplads og i givet fald til hvor mange?

 • Om der er andre særlige detaljer, du eller I har brug for?

 • Om der er ting, I skal have andre til at lave.

Nye køkkentendenser

 • Gå efter de bæredygtige og naturlige materialer. Fx robust træ, fordi det holder og udtrykker solidt håndværk og langtidsholdbarhed. Men også tynde og slidstærke bordplader af homogenlaminat, corian, komposit og lava er i høj kurs. 

 • Kombiner gerne materialer og farver, fordi det giver et mere dynamisk udtryk.

 • Gå efter farver, der udtrykker ’bæredygtigheden’. Det vil bl.a. sige lerfarve, kakao- og/eller terakottafarve.

 • Tænk mere glød, farve og personlighed ind i køkkenet i både overflader, fliser og gulve. For eksempel er et ældre materiale som linoleum i nye versioner igen stærkt efterspurgt.

 • Vurder, om nogle ting skal genbruges. Skal der fx helt nye låger, eller kan de gamle slibes ned og sprøjtelakeres i en ny farve? 
 • 
Tænk i mere optimal indretning – fx ’2-i-1’-løsninger, fx skabe til opbevaring, der også kan bruges som en ekstra bordplade. Eller tænk i ’gemte’ skabe, der intet fylder, men kan rumme det hele.

 • Gå efter ’møbellooket’ i køkkenet, fx åbne reoler med brugsting.

 • Overvej, om I har lyst til at have nogle åbne skuffer, der kan mikses ind i et bestående køkken, og som giver frit udsyn til jeres farverige og spændende grøntsager, olivenolier, særlige marmelader og lignende. 

 • Overvej også, om I har brug for nye smarte opbevaringsløsninger, der passer til den nye elektronik. Fx skuffer, der kan gemme mobilerne væk og har indbyggede opladere, skinner til iPad’ens display, så du kan læse dagens opskrift, hvor du kokkererer, eller en skjult stikboks til alle køkkenmaskinerne, der kan tages frem ved brug.
 • Husk også, at køkkenet desuden meget gerne må afspejle hvem, der bor i hjemmet, og hvad de kan lide.

8. september 2015 Dorthe Plechinger, 0615
Mere om Køkken

Smart læsertip: Sådan renser du rustfrit stål

Rustfrit stål, der ikke skinder, er ikke noget, der pynter. Læs her hvordan du nemt renser dit rustfrie stål med ting, du tit finder i hjemmet.

Fiskars lancerer smukke og skarpe køkkenknive i titanium

Med deres nyeste knivserie mener kniv-producenten, at de har knækket koden til at holde titanium skarpt.

10 tips til at indrette et lille køkken

Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet...

Smart køkkenserie har fokus på bæredygtighed

Drømmer du om en lettere og mere bæredygtig køkkenhverdag? Ny, intuitiv køkkenserie vil hjælpe dig med at lave mad til perfektion, og gør det samtidig nemt at reducere både madspild og energiforbrug. 

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et...

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

De 5 bedste kaffemaskiner

Er morgenkaffen også dit lyspunkt i en ellers grå morgen? Eller vil du bare kunne lave en kaffe, der er ligeså lækker, som den fra din...

5 fejl du IKKE må begå når du indretter dit køkken

Du vil sikkert gerne have et dejligt køkken, der kan være en samlingsplads for hele familien. Men når du skal planlægge dit drømmekøkken,...

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi giver dig 10 tips til et køkken uden rod.

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Inspiration til køkkenet i januar

Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.