Nye materialer betyder, at du kan få  et køkkenbord, der passer til netop dine behov.
Nye materialer betyder, at du kan få et køkkenbord, der passer til netop dine behov.

Få en ny bordplade i dit køkken

Bordpladen i køkkenet er den arbejdsplads, der bruges mest. Når det gamle køkkenbord er slidt, eller du synes køkkenet trænger til en ansigtsløftning, kan du skifte bordpladen ud. Med en ny af slagsen giver du hele køkkenet et løft for en relativt lille investering. Få tips til projektet og forskellige materialer her.

Af: Maria Backman, 1303, 3. april 2013

 

Overvej, hvad du skal bruge

Overvej først, om den nye plade skal være præcis som den gamle. Måske vil du gerne indbygge en spiseplads eller have en køkkenø. Tjek også, om den gamle plade er limet eller skruet på skabselementerne. Er den limet, er den sværere at udskifte uden at beskadige skabene.

Tænk nøje over materialet

Materialevalget er vigtigt. En plade af træ med integreret vask er ikke at anbefale til en familie med børn. Her vil pladen ofte blive våd med risiko for rande og misfarvning. På træ skal spildt vand tørres af med det samme.

En træplade skal plejes

Massiv og stavlimet træ fås i forskellige trætyper og tykkelser. Jo tykkere plade, jo mere kan den tåle at blive slebet ned, hvis misfarvninger opstår. Husk også, at en træplade løbende skal plejes med olie for at holde sig pæn.

Bordplade af laminat

Laminat er holdbart, findes i flere tykkelser og i mange mønstre og farver. Men med tiden slides overfladen. Pletter KAN være svære at fjerne og ridser svære at skjule. Kantlisterne kan miste grebet.

Komposit kan få ridser og misfarvninger

Bordplader af komposit er tilpasningsvenlige også i køkkener med specialmål. Bordpladen kan fx fortsætte op ad væggen. Ulempen er, at pladen kan få ridser, og en vask i komposit kan blive misfarvet af fx kaffe.

Læs om rustfrit stål, beton, glas, granit, mamor og rengøring
#br

Bordplade i rustfrit stål eller beton

Ridser er også noget, du må leve med, hvis du vælger en bordplade i rustfrit stål, skønt en sådan ellers er meget brugervenlig. Et andet meget slidstærkt materiale er en bordplade af beton. Den kan dog være følsom over for syrer af forskellig art.

Glas er let at holde rent

En bordplade af glas med eksempelvis farvet folie under glasset er let at holde ren. Holdbarheden er høj, men den kan ikke passes ind i et hvilket som helst køkken.

Granit og marmor/kalksten

Granit er slagfast og ikke modtageligt over for ridser. Materialet klarer høj varme og fås i mange farver og mønstre. Pas dog på pletter efter te og vin. Marmor/kalksten bør behandles med speciel sæbe, hvis materialet skal bruges i køkkenet. De er følsomme over for stænk af syre eller surt. Kalksten tåler ikke salt.

Tænk over rengøringen

Når du vælger din nye bordplade, skal du også tænke på dagligdagen. En sort bordplade er flot og præsentabel, men den kræver også daglig overtørring eller rengøring for at se flot ud. En laminatplade i et mønster er både nem at holde og rengøre.

Hjælp til projektet og hvor meget det koster
#br

Få hjælp fra en tømrer

Skal du ikke have en plade med integreret vask eller spiseplads, kan de fleste selv udskifte en bordplade. Men er du i tvivl, er pengene til en tømrer givet godt ud.

Så meget koster det

En bordplade i laminat med målene 200 x 62, ca. 4 cm tyk kan fås til ca. 500 kr. Massivt træ er en dyrere løsning. Plader i komposit er som udgangspunkt lidt billigere end natursten, glas er som regel dyrere. Spørg i en køkkenforretning eller tag en surftur på nettet.

Få pladen færdigmonteret

Ønsker du en bordplade i specielle mål med integreret vask eller spiseplads, skal du nøje overveje, om du magter selv at udskifte den. At få den færdigmonteret er en dyrere løsning, men de penge kan være godt givet ud på den lange bane.

Valget af materialet er vigtigt

Hvis du har for vane at lade opvasken tørre af sig selv på bordet, eller du ikke er meget omhyggelig med at få tørret væske op, kan en bordplade i træ let blive grim at se på. Marmor er smukt, men det kræver både omtanke og løbende pleje. I det hele taget er valget af materiale vigtigt. Spørg dig godt for, inden du beslutter dig.

3. april 2013 Maria Backman, 1303
Mere om Køkken

Smart læsertip: Sådan renser du rustfrit stål

Rustfrit stål, der ikke skinder, er ikke noget, der pynter. Læs her hvordan du nemt renser dit rustfrie stål med ting, du tit finder i hjemmet.

Fiskars lancerer smukke og skarpe køkkenknive i titanium

Med deres nyeste knivserie mener kniv-producenten, at de har knækket koden til at holde titanium skarpt.

10 tips til at indrette et lille køkken

Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet...

Smart køkkenserie har fokus på bæredygtighed

Drømmer du om en lettere og mere bæredygtig køkkenhverdag? Ny, intuitiv køkkenserie vil hjælpe dig med at lave mad til perfektion, og gør det samtidig nemt at reducere både madspild og energiforbrug. 

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et...

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

De 5 bedste kaffemaskiner

Er morgenkaffen også dit lyspunkt i en ellers grå morgen? Eller vil du bare kunne lave en kaffe, der er ligeså lækker, som den fra din...

5 fejl du IKKE må begå når du indretter dit køkken

Du vil sikkert gerne have et dejligt køkken, der kan være en samlingsplads for hele familien. Men når du skal planlægge dit drømmekøkken,...

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi giver dig 10 tips til et køkken uden rod.

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Inspiration til køkkenet i januar

Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.