Et velfungerende køkken bliver hurtigt hjertet i dit hjem. Her mødes familien til måltider, snak, leg og hygge.
Et velfungerende køkken bliver hurtigt hjertet i dit hjem. Her mødes familien til måltider, snak, leg og hygge. Foto: Vordingborg Køkkenet

Få det køkken, du trives bedst i

Når du skal have nyt køkken, er det vigtigt, at du gør dig de rigtige overvejelser. Du skal fx tænke over, hvad køkkenet skal bruges til udover madlavning, hvor de forskellige elementer skal placeres og om der skal være god mulighed for at snakke sammen under madlavningen. Vi giver dig praktiske råd og tips.

 

Hvordan skal køkkenet
bruges?

Foto: Vordingborg Koekkenet
En arbejdsplads i køkkenet er luksus, som både børn og voksne vil sætte pris på.

Ud over at være en arbejdsplads er køkkenet ofte husets hjerte, hvor familien spiser, børnene laver lektier, og gæsterne kommer ud og hyggesnakker. Det kan lade sig gøre at dække alle behov, men du skal træffe nogle valg undervejs.

Tænk på arbejdsflowet

Masser af bordplads vil glæde dig dagligt under madlavningen. Sørg for mindst 100 cm og gerne mere og gerne flere steder. Det er praktisk, hvis du har god bordplads mellem vask og komfur, så forløbet fra rensning af råvarerne til det færdige måltid kan foregå i ét flow. Opvaskemaskinen bør også placeres i forbindelse med vask og skraldespand, da det er her, du skraber og skyller madrester af.

Indret køkkenet funktionelt med arbejdstrekanten

Du kan bruge arbejdstrekanten til at vurdere, om dit køkken er indrettet funktionelt i forhold til arbejdsflow. Den samlede afstand i trekanten mellem vask, komfur og køleskab bør være mellem 360 cm og 660 cm. På den måde har du god bordplads samtidig med, at der er korte afstande mellem arbejdsstationerne.

Sådan placeres
spisepladsen

Foto: Vordingborg
Computeren er blevet populær at have i køkkenet, så tænk på rigelig bordplads, når du indretter dig.

Placer spisebordet lidt væk fra ganglinjerne i køkkenet, så den, der laver mad, ikke bliver forstyrret. Tommelfingereglen er, at der bør være mindst 110-120 cm mellem spisebordet og arbejdspladsen og mindst 80 cm mellem spisebord og væg.

Overvej, om du vil have spisestuemøbler, der matcher elementerne eller om de netop skal "stikke ud" visuelt og markere forskellen på arbejdsplads og spiseplads.

Spiseplads i det lille køkken

Hvis pladsen i dit køkken er trang, kan du alligevel ofte finde plads til et lille bord. De fleste køkkenfirmaer har moduler, hvor du kan forlænge bordpladen, så du med et par høje stole kan kombinere arbejdsbord og spiseplads med plads til benene.

Bordplader - vælg den rigtige til dit køkken

Samtale under madlavning

Mange holder af at kunne føre en samtale, mens de arbejder i køkkenet, men det glemmes ofte, når køkkenet tegnes. Vægter du samtalen, så sørg for, at du har mulighed for at have fronten eller siden til de siddepladser, hvor dine gæster typisk vil placere sig. Det kan for eksempel være ved at have et arbejdsbord eller en kogeø placeret mellem køkkensektion og spisesektion.

Trends og materialer

Foto: Vordingborg
De helt hvide køkkener har fået kamp af de miksede. Her er skabene valgt i forskellige materialer. Det giver mere personlighed.

Nemme overflader og praktiske funktioner er i høj kurs i køkkenet hos de fleste. Det er de små detaljer, der giver det personlige udtryk.

Det er stadig de lyse og praktiske hvide køkkener, der dominerer i Danmark. De sidste år har der været en tendens til, at mange ønsker, at naturen er nærværende, og derfor inviterer træ ind i køkkenet, så det bliver en kombination af materialer.

Ved at kombinere træ og de traditionelle hvide laminat-elementer er det også lettere at give køkkenet et personligt udtryk. Vælg fx overskabe i træ og underskabe i hvid. Eller brug detaljer som tykke dørgreb i træ på de lyse skabe.

Indret køkkenet, så det er praktisk i det daglige

Praktiske funktioner

Det funktionelle og praktiske vægtes højt, for der bliver stadig lavet mad i de fleste danske køkkener. Ud over at materialerne skal være lette at holde, kan du pifte dit køkken op med funktioner og gadgets, der gør det hele lidt nemmere og mere personligt.

Vælg fx skabe med front-udtræk, som er nemme at vedligeholde på overfladen, men som har praktiske indvendige skuffer. Eller pift køkkenskabene op med fjernbetjent farvet LED-lys, som er lige så nemt at tilslutte som en almindelig bordlampe.

Langtidsholdbart eller udskifteligt?

Generelt kan det betale sig at tænke i langtidsholdbare materialer, da et køkken er dyrt at udskifte. Er du typen, der kan lide forandringer, er det en fordel at vælge en bordplade af højtrykslaminat, som findes i mange forskellige variationer. Den er let at udskifte, uden at det koster en formue.

Rådgivning hos køkkenfirmaerne

Søg gerne rådgivning hos køkkenfirmaerne. Uanset om du vil have køkkenet leveret og opsat – eller du selv vil tage del i processen, så er den rigtige rådgivning guld værd. Køkkenfirmaerne er vant til at spørge ind til netop dine behov, så du får overvejet vaner, du måske ikke havde tænkt på.

Gode links

Designa

Invita

Vordingborg køkkener

Aubo

5. september 2013
Mere om Køkken

Smart læsertip: Sådan renser du rustfrit stål

Rustfrit stål, der ikke skinder, er ikke noget, der pynter. Læs her hvordan du nemt renser dit rustfrie stål med ting, du tit finder i hjemmet.

Fiskars lancerer smukke og skarpe køkkenknive i titanium

Med deres nyeste knivserie mener kniv-producenten, at de har knækket koden til at holde titanium skarpt.

Smart køkkenserie har fokus på bæredygtighed

Drømmer du om en lettere og mere bæredygtig køkkenhverdag? Ny, intuitiv køkkenserie vil hjælpe dig med at lave mad til perfektion, og gør...

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et pænt køkkengulv – så hvad skal vi vælge? Vi har samlet 11 køkkengulve med hver deres fordele og ulemper.

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8...

De 5 bedste kaffemaskiner

Er morgenkaffen også dit lyspunkt i en ellers grå morgen? Eller vil du bare kunne lave en kaffe, der er ligeså lækker, som den fra din yndlings kaffe-pusher? Vi har her samlet de 5 bedste bud på en kaffemaskine.

5 fejl du IKKE må begå når du indretter dit køkken

Du vil sikkert gerne have et dejligt køkken, der kan være en samlingsplads for hele familien. Men når du skal planlægge dit drømmekøkken,...

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi...

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet. 

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.

Inspiration til køkkenet i januar

Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.