Er du også en af dem, som har brugt skuffen under ovnen helt forkert?

Køkken

Du hører muligvis til den skare af mennesker, som bruger skuffen under ovnen til opbevaring af pander, riste, muffinsforme og bagepapir. Men det, du muligvis ikke ved, er, at skuffen faktisk er designet til et helt andet formål.

Varmeskuffen - en teknologisk høkasse.
Varmeskuffen - en teknologisk høkasse. Foto: iStock

Skuffens oprindelige formål 

Ved ældre ovne er der typisk en skuffe under ovnen. Denne har du sandsynligvis altid brugt til opbevaring af pander og riste, men skuffen under ovnen havde faktisk oprindeligt et helt andet formål: skuffen var tænkt som en varmeskuffe, hvor du kunne holde din mad varm

Tilbage i el- og gasovnenens tidlige dage blev de for eksempel anvendt, hvis man skulle lave meget mad til mange gæster, og man gerne ville undgå, at maden blev kold, imens den resterende del af middagen blev tilberedt.

Varmeskuffens primære formål var nemlig at holde mad varm. Det kunne for eksempel også være, hvis man havde lavet noget mad og gerne vil vente med at spise den til lidt senere på dagen - så kunne man holde den tempereret nede i varmeskuffen. Den var således på mange måder en viderførelse af høkassen. 

Varmeskuffen i dag 

Varmeskuffen stammer fra en tid, der var lidt mindre bevidst om hygiejne end vores egen. Den har også rod i en tid, hvor ovnene var dårlige isoleret, end moderne ovne er i dag. 

I dag bruger de færreste den til at holde maden varm i, men det kan dog lade sig gøre. En ret i en Römertopf eller et andet ildfast fad med låg, kan sagtens stå dernede og holde på varmen, hvis varmeskuffen er ren og hygiejnisk. 

Husk også reglen, som siger, at det, som ikke kan gå i ovnen, heller ikke bør ligge i varmeskuffen. En kogebog i varmeskuffen kan i værste fald forårsage en brand, og plastik kan risikere at smelte i større eller mindre grad.

23. januar 2017
Mere om Køkken

10 tips til at indrette et lille køkken

Køkken Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet ligne en rodebutik på ingen tid. Vi har samlet 10 gode tips til at indrette et lille køkken. 

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Køkken Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et...

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Køkken Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Køkken Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Køkken Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi...

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Køkken Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Køkken Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Køkken Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Køkken Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Det skal du gøre, hvis du kæmper med dårligt vandtryk

Køkken Tager det langt tid at fylde vandglasset og at gøre badekarret klar? Så har du sikkert et dårligt vandtryk i din bolig. Det er irriterende, men heldigvis kan der gøres noget ved det. 

Pladsmangel i køkkenskabene? Disse 9 ting skal ud

Køkken Vi kender det alle - man lader tingene hobe sig op i køkkenskabene, selvom der er hårdt brug for pladsen. Her er en række nemme tricks til...

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Køkken Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.

Smart køkkengrej til de luddovne

Køkken Nogle gange er det rart med en hjælpende hånd i køkkenet, når maden skal tilberedes. Og med disse 10 sjove køkkenredskaber behøver du næsten ikke selv at løfte en finger længere.

Få et opdateret køkken

Køkken Hvorfor ikke tage udgangspunkt i det gamle køkken og se, hvad der fungerer godt, og hvad der skal ændres, før beslutningen om nyt køkken?...

Inspiration til køkkenet i januar

Køkken Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.