Varmeskuffen - en teknologisk høkasse.
Varmeskuffen - en teknologisk høkasse. Foto: iStock

Er du også en af dem, som har brugt skuffen under ovnen helt forkert?

Du hører muligvis til den skare af mennesker, som bruger skuffen under ovnen til opbevaring af pander, riste, muffinsforme og bagepapir. Men det, du muligvis ikke ved, er, at skuffen faktisk er designet til et helt andet formål.

Af: Mette Gottlieb Pedersen, 23. januar 2017

Skuffens oprindelige formål 

Ved ældre ovne er der typisk en skuffe under ovnen. Denne har du sandsynligvis altid brugt til opbevaring af pander og riste, men skuffen under ovnen havde faktisk oprindeligt et helt andet formål: skuffen var tænkt som en varmeskuffe, hvor du kunne holde din mad varm

Tilbage i el- og gasovnenens tidlige dage blev de for eksempel anvendt, hvis man skulle lave meget mad til mange gæster, og man gerne ville undgå, at maden blev kold, imens den resterende del af middagen blev tilberedt.

Varmeskuffens primære formål var nemlig at holde mad varm. Det kunne for eksempel også være, hvis man havde lavet noget mad og gerne vil vente med at spise den til lidt senere på dagen - så kunne man holde den tempereret nede i varmeskuffen. Den var således på mange måder en viderførelse af høkassen. 

Varmeskuffen i dag 

Varmeskuffen stammer fra en tid, der var lidt mindre bevidst om hygiejne end vores egen. Den har også rod i en tid, hvor ovnene var dårlige isoleret, end moderne ovne er i dag. 

I dag bruger de færreste den til at holde maden varm i, men det kan dog lade sig gøre. En ret i en Römertopf eller et andet ildfast fad med låg, kan sagtens stå dernede og holde på varmen, hvis varmeskuffen er ren og hygiejnisk. 

Husk også reglen, som siger, at det, som ikke kan gå i ovnen, heller ikke bør ligge i varmeskuffen. En kogebog i varmeskuffen kan i værste fald forårsage en brand, og plastik kan risikere at smelte i større eller mindre grad.

23. januar 2017 Mette Gottlieb Pedersen
Mere om Køkken

Smart læsertip: Sådan renser du rustfrit stål

Rustfrit stål, der ikke skinder, er ikke noget, der pynter. Læs her hvordan du nemt renser dit rustfrie stål med ting, du tit finder i hjemmet.

Fiskars lancerer smukke og skarpe køkkenknive i titanium

Med deres nyeste knivserie mener kniv-producenten, at de har knækket koden til at holde titanium skarpt.

10 tips til at indrette et lille køkken

Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet...

Smart køkkenserie har fokus på bæredygtighed

Drømmer du om en lettere og mere bæredygtig køkkenhverdag? Ny, intuitiv køkkenserie vil hjælpe dig med at lave mad til perfektion, og gør det samtidig nemt at reducere både madspild og energiforbrug. 

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et...

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

De 5 bedste kaffemaskiner

Er morgenkaffen også dit lyspunkt i en ellers grå morgen? Eller vil du bare kunne lave en kaffe, der er ligeså lækker, som den fra din...

5 fejl du IKKE må begå når du indretter dit køkken

Du vil sikkert gerne have et dejligt køkken, der kan være en samlingsplads for hele familien. Men når du skal planlægge dit drømmekøkken,...

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi giver dig 10 tips til et køkken uden rod.

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Inspiration til køkkenet i januar

Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.