Skræl dine bananer og frys dem ned i en pose. Så kan du altid tage dem op af fryseren og bruge dem til en smoothie.
Skræl dine bananer og frys dem ned i en pose. Så kan du altid tage dem op af fryseren og bruge dem til en smoothie. Foto: Gettyimages

Spar penge ved at bruge din fryser smart

Da kan spare både forberedelsestid på din madlavning og mange penge, hvis du bruger din fryser praktisk og smart.

Af: Amanda Vejle , 10. oktober 2018

Madvarer, der kan fryses ned

Med nedfrysningen af fødevarer kommer der også en del spørgsmål. Hvad kan holde til at blive frosset ned, og hvad kan ikke? Nogle fødevarer holder sig ikke lige så lækre efter en tur i fryseren, mens andre nogle gange kan blive bedre af det.

 

 

Mad du sagtens kan fryse ned

Bacon

Du kan både fryse bacon ned rå og tilberedt. Hvis du fryser bacon ned, kan du hurtigt tage det op og bruge det i en ret eller som topping på evt. en bagt kartoffel.

Bananer

Et rigtigt lækkert tip er at fryse dine overmodne bananer ned. Når bananer bliver overmodne og får brune pletter på skallen, er tendensen at man bare smider dem ud. Skræl dine bananer og frys dem ned i en pose. Når de er helt frosne, kan du blende dem til en lækker 100% bananis (tilsæt intet andet end bananerne) eller bruge dem i en smoothie.

Bær

Blåbær, jordbær, hinbær og brombær. Hvis du har bær i overskud, enten fra et køb eller fra haven, så skynd dig at find en plads i fryseren. Bær kan sagtens fryses ned og er perfekte at putte frosne i kager, smoothies eller andet bagværk.

Rasp

Du kan lave din egen rasp og fryse den ned, så behøver du aldrig købe rasp igen.

  1. Du kan bruge rester af brød eller vælge noget til formålet.

  2. Sørg for at opbevare brødet tørt i en beholder uden låg. Hvis brødet står for fugtigt, mugner det. Du kan også tørre brødet på en bageplade i ovnen på 150 grader.

  3. Når brødet er helt tørt, blender du det i blenderen til det har den helt rigtige konsistens.

  4. Så er din rasp klar til at blive frosset ned.  

Smør

Når der er tilbud på dit foretrukne mærke af smør, er der ikke noget i vejen med at købe rigeligt, fordi smør kan faktisk let fryses ned.

Kager

Bag kagen til gæsterne dagen inden og frys den ned. På den måde er den klar til, at blive taget op et par timer inden gæsterne kommer, så du kan nå at pynte den inden den skal serveres. På den måde spare du meget tid i køkkenet, og får mere tid sammen med dine gæster.

Gryderetter

Til de travle aftener eller de aftener, hvor du ikke orker at lave mad, er det fantastisk at have en hel ret klar i fryseren. Du kan nemlig sagtens lave en hel gryderet og fryse den ned.

Citronskal

Hvis du bager en kage, hvor du eksempelvis skal bruge skallen fra en halv citron, står du ofte med en del til overs. Derfor er det godt at vide, at du sagtens kan fryse skallen ned. Hvad enten det er skallen af en citron, en lime eller en appelsin. Riv resten af skallen og frys det ned.

Bouillon

Hver gang du tilbereder en steg eller en kylling, kan du med fordel gemme knoglerne og skrovet og koge en lækker bouillon på det.

Granola eller müsli

Frys din müslo så du kan tage op efter behov og drysse på din yoghurt eller en dessert.

Vindruer

Hvis du endnu ikke har prøvet at fryse vinduer ned, så skynd dig at gøre det – du ved ikke hvad du går glip af. Det er en lækker eftermiddagssnack, og de er perfekte som alternative isterninger i drinks.

Krydderurter

Der er mange forskellige måder at fryse krydderurter på. Du kan både fryse dem ned i bundter, så du kan tage et bundt op ad gangen. Du burde dog også forsøge dig med isterningebakken, hvis du ikke har prøvet det endnu.

Hak dine krydderurter og fyld dem i isterningebakken efter eget valg. Du kan enten holde dem hver for sig, eller blande dine yndlingskrydderurter. Fyld lidt vand i og frys dem ned. Så har du din egen lille terning af krydderurter klar til at tilsætte den ret, du er ved at lave.

Syltetøj, marmelade og gelé

Hvis du har en masse syltetøj i overskud eller laver hjemmelavet marmelade, er det altid nemmere at lave en stor portion. Det er der dog intet problem i, for du kan sagtens fryse det ned og tage det op efter behov.

Kød

Alt råt kan blive frosset ned, bare så længe det er pakket ordentligt.

Mælk

Den er god nok. Du kan sagtens fryse mælk ned. Så når mælk er på tilbud er det bare med at fylde indkøbsvognen op.

Ubagt brød

Der er intet lettere end at slå en dej op til et lækkert brød og derefter fryse det ned, så det er klar til bagning, når du engang har brug for det. Pak det tæt sammen i film, og placér det i fryseren.

Brød

Det er ofte svært at få spist en hel pakke sandwich brød før det mugner, især hvis det bliver brugt til madpakkerne. Derfor er det en god idé at fryse det ned. Det er nemt lige at tage et brød op om aftenen og så er det klar til dagen efter.  

Pastasovs

Det er ærgerligt at smide en lækker pastasovs ud efter aftensmaden, hvis der er en del i overskud. Frys sovsen ned og brug den som supplement næste gang du skal lave pasta.

Tærter

Bagte tærter holder sig rigtig godt i fryseren. Både desserttærte og aftensmadstærter.

Pizza dej

Det er så nemt at slå dejen op til et par lækre pizzaer, når du har tid til det, så det ikke er det der tager tid, når de skal laves til aftensmaden. Det mindsker arbejdstiden i køkkenet og det er nemt lige at hive en klump dej frem, hvis I beslutter jer for pizza en aften.

Revet ost

Det er altid billigere at købe en blok ost end skiveskåret ost. Du kan derfor med fordel købe en blok ost, skære eller rive den selv og fryse små poser ned.

Grøntsager

Du kan næsten fryse alle grøntsager, der ikke har et højt vandindhold ned. Zucchini, squash, majs, spinat, gulerødder. 

Mad, der ikke egner sig til at fryse ned

Mayonaise

Når mayonaise har været frosset ned, vil det ved optøningen skille og stivne.

Ris

Ris har en tendens til at blive smuldrende og grødet efter at være frosset ned.

Ost

De oste, der ikke egner sig til at blive frosset ned, er dem med højt vandindhold og derfor er bløde. Eksempelvis ricotta, hytteost og flødeost.

Grøntsager

De grøntsager, der har et højt vandindhold, egner sig ikke til at blive frosset ned. Agurk, salat og tomater bliver eksempelvis dårlige af, at være frosset ned. 

Udvid listen ved at gøre dig dine egne erfaringer, dette er blot til inspiration. Få mere ud af dine indkøb, og overvej at lægge maden i fryseren frem for i skraldespaden. 

Kilde: creativesavingsblog.com

10. oktober 2018 Amanda Vejle
Mere om Køkken

Smart læsertip: Sådan renser du rustfrit stål

Rustfrit stål, der ikke skinder, er ikke noget, der pynter. Læs her hvordan du nemt renser dit rustfrie stål med ting, du tit finder i hjemmet.

Fiskars lancerer smukke og skarpe køkkenknive i titanium

Med deres nyeste knivserie mener kniv-producenten, at de har knækket koden til at holde titanium skarpt.

10 tips til at indrette et lille køkken

Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet...

Smart køkkenserie har fokus på bæredygtighed

Drømmer du om en lettere og mere bæredygtig køkkenhverdag? Ny, intuitiv køkkenserie vil hjælpe dig med at lave mad til perfektion, og gør det samtidig nemt at reducere både madspild og energiforbrug. 

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et...

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

De 5 bedste kaffemaskiner

Er morgenkaffen også dit lyspunkt i en ellers grå morgen? Eller vil du bare kunne lave en kaffe, der er ligeså lækker, som den fra din...

5 fejl du IKKE må begå når du indretter dit køkken

Du vil sikkert gerne have et dejligt køkken, der kan være en samlingsplads for hele familien. Men når du skal planlægge dit drømmekøkken,...

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi giver dig 10 tips til et køkken uden rod.

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Inspiration til køkkenet i januar

Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.