Hold køkkenbordpladen ren

Hygiejne i køkkenet afhænger lige så meget af gode vaner som bordpladematerialer. Men valget af materiale betyder også noget for bakterier og hygiejne. Læs om de forskellige træsorter her.


Læg ikke kød og grøntsager direkte på bordet

God køkkenhygiejne handler først og fremmest om ikke at blande bakterier fra råt kød og jordbakterier fra rå grøntsager. Læg hverken kød eller rå grøntsager direkte på køkkenbordet, men brug altid et skærebræt, som du kan rense med varmt vand og opvaskemiddel direkte efter brug. Hvis du spilder kødsaft eller andet, så tør det op med køkkenrulle.

Tør bordet af med vand og opvaskemiddel

Efter madlavningen bør du tørre dit bord af med en ren karklud opvredet i rent varmt vand og opvaskemiddel. Det dræber de fleste bakterier. Bordplader har forskellige hygiejniske egenskaber alt efter, hvad de er lavet af.

De forskellige materialetyper

Træ: De træsorter, der typisk bruges til køkkenborde, har antibakterielle egenskaber. Det betyder, at bakterier har svært ved at overleve på træet over tid. Til gengæld kan der opsamles snavs i de samlinger, som et køkkenbord af træ kan have.

Corian, granit, komposit og stål: Disse materialer har lukkede overflader og derfor vil eventuelle bakterier blive på overfladen og altså ikke trænge ind. Til gengæld undgår du samlinger, fordi disse materialer kan støbes/svejses i den form du måtte ønske (granit dog undtaget).

Laminat: Laminat er et plastikprodukt og har en lukket overflade. Ved en køkkenbordsløsning med laminat vil der ofte være samlinger, som kan optage fugt og snavs.

Læs også: Maling af laminat – kan det lade sig gøre?

Beton: Beton har åbne porer og får derfor let misfarvninger efter fedt og syre, fordi det trænger ned i materialet. Du kan delvist lukke overfladen ved at behandle med olie. Eftersom beton kan støbes i alle former, kan du undgå samlinger.

Mest læste artikler