Foto: iStock

6 typiske madlavningsfejl - og hvordan du fixer dem

Selv kokke laver banale fejl i køkkenet, så fortvivl ikke, hvis du står med en meget slatten, overkogt grøntsag. Vi har redningen her.

Vi kender det alle - man har lyst til at smide med gryderne, fordi madlavningen er kokset. Men tag en dyb indånding - og læs disse 6 råd:

6 redningsaktioner, når madlavningen går galt

1. Problemet: Grøntsagerne er overkogte

Det er svært at vide, hvornår grøntsager, for eksempel broccoli er færdigkogt. Det gælder om at finde præcis det tidspunkt, hvor farven stadig er skarp og frisk. Men når det går galt, er der intet kedeligere end en slatten, overkogt grøntsag.

Redningen: Koldt vand i en fart

Når en grøntsag er overkogt og ligner babymad, kan du måske stadig nå at redde den. Læg den omgående i iskoldt vand – det vil stoppe kogeprocessen, og grøntsagerne bevarer den sidste sprødhed.
Er resultatet helt smattet, er der stadig mulighden for at purere grøntsagen og lave en sund suppe.

2. Problemet: For meget krydderi

Ja, man lærer det aldrig helt – cayennepeber og chili kan overdrives med selv meget små mængder, og pludselig står man med ild i ganen under prøvesmagningen.

Redningen: Sødt eller yoghurt

Det afhænger naturligvis af retten, hvordan du frelser dine smagsløg fra for meget krydderi. Men mange sammenkogte retter kan fixes med lidt sødt, syltetøj eller tørret frugt. Det søde opvejer til en vis grad det stærke krydderi.
Hvis du er ved at tilberede noget mere cremet, for eksemepel indisk mad med kokosmælk, kan yoghurt gøre forskellen.

3. Problem: Klistrede ris

Man kan blive for doven og ikke overholde vejledningen på rispakken, og så kommer der nemt for meget vand i. Resultat: Smattet og smagsløs ris.

Redningen: En anelse koldt vand

Medmindre det er gået helt galt, og du er nødt til at kalde retten risotto, kan koldt vand også hjælpe her. Det adskiller riskornene, som er klæbet sammen.

4. Problem: Slatten pasta

Alle kan koge pasta, ja, men det går galt for selv den bedste. Og overkogt pasta er en slatten omgang.

Redning: Rist pastaen på panden

Varm en stor pande og sautér pastaen i olivenolie et par minutter. Men husk – lad det ikke stege længe, pastaen skal kun have strukturen tilbage.

5. Problem: Bitter salat

Du vil være ekstra sund og laver eksempelvis en rå grøntkålssalat, men ender med at have et bittert rod.

Redningen: Citronsaft og nødder

Bitterheden kan ikke fjernes helt, men lidt citronsaft er en genial måde at balancere det bitre med. Desuden er nødder perfekte til at modarbejde bitterhed, især de meget fede som for eksempel valnødder og pekannødder.

6. Problem: Kagen sidder fast i formen

Det er en af de mest frusterende madfejl – at den kage, du har gjort dig så umage med pludselig ikke vil slippe formen.

Redningen: Tålmodighed og varmt vand

Lad være med at gå i panik og begynde at rive og flå i den stakkels kage. Vent, til kagen har kølet en anelse mere, eller placér formen i varmt vand, så fedtet løsner sig mere fra formen. 

Kilder: The Food University mv.

9. december 2015
Mere om Køkken

Smart læsertip: Sådan renser du rustfrit stål

Rustfrit stål, der ikke skinder, er ikke noget, der pynter. Læs her hvordan du nemt renser dit rustfrie stål med ting, du tit finder i hjemmet.

Fiskars lancerer smukke og skarpe køkkenknive i titanium

Med deres nyeste knivserie mener kniv-producenten, at de har knækket koden til at holde titanium skarpt.

10 tips til at indrette et lille køkken

Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet...

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et pænt køkkengulv – så hvad skal vi vælge? Vi har samlet 11 køkkengulve med hver deres fordele og ulemper.

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8...

Genial bananfluefælde

Bananfluerne er en plage for mange, og er svære at komme af med, fordi de formere sig så hurtigt. Få her et nemt tip til, hvordan du fanger de små skadedyr. 

5 fejl du IKKE må begå når du indretter dit køkken

Du vil sikkert gerne have et dejligt køkken, der kan være en samlingsplads for hele familien. Men når du skal planlægge dit drømmekøkken,...

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi...

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet. 

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.

Inspiration til køkkenet i januar

Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.