Foto: iStock

6 typiske fejl, du begår med skærebrætter

Skærebrættet er et af de mest brugte køkkenredskaber. Du tager det frem hver dag, og utallige madvarer klargøres på det. Derfor er det vigtigt, at du ikke begår disse 6 fejl. 

Et skærebræt samler bakterier - overhold reglerne

De fleste kender reglen om rå kylling og grøntsager. De to madvarer må helst ikke mødes på skærebrættet. Men der er flere forholdsregler, du bør kende. Læs de 6 vigtigste her.

1. Du blander råt kød og grøntsager

Vi ved det godt, men glemmer det fra tid til anden: Man bør ikke bruge det samme skærebræt til kød og grøntsager – det giver risiko for at blande kødbakterier med grøntsager, som ikke bliver tilberedt ved tilstrækkeligt høje temperaturer. Især kyllingkød skal holdes adskilt fra salat mv.
Du kan nemmest overholde denne regel ved at have forskellige skærebrætter – én til hver madvare. I øvrigt er plastic bedst til kød, da det er enkelt at rengøre.

2. Skærebrættet glider nemt

Et skærebræt bør være skridsikkert, så det ikke glider mellem hænderne på dig. Du risikerer at skære dig i fingrene, hvis brættet ikke er stabilt, og det tager også længere tid at skære madvare på et uroligt underlag.

3. Brættet er for lille

Det er en dårlig arbejdsstilling at skære på et bræt, som er for lille. Det giver på alle måder et forkert udgangspunkt. Et trick: Læg din kniv diagonalt – fra hjørne til hjørne – på skærebrættet. Hvis kniven er længere, bør du finde et større bræt.

4. Du putter brættet i opvaskemaskinen

Hverken træ eller plastic har godt af at blive udsat for høje temperaturer i lang tid. Især skærebrætter af træ tager skade af opvaskemaskinen. Derfor bør du altid vaske dit bræt i varmt vand og sæbe – og særlig grundigt efter at have skåret råt kød.
Hvis du vil være ekstra sikker på, at brættet er rent, kan du lade det trække i en del eddike og fire dele vand, inden du vasker det op.

5. Du bruger brætter af marmor eller corian

De nævnte materialer egner sig ikke til skærebrætter. De vil ødelægge din kniv og gøre den sløv på ganske kort tid. Desuden er de glatte, og det er farligt.

6. Du gemmer gamle skærebrætter

Når dit skærebræt først er fyldt med revner og andre tydelige tegn på slid, er det meget sværere at gøre rent, og der samles nemt bakterier i revnerne. Smid gamle skærebrætter ud, de er uhygiejniske.

Kilde: Country Living

30. november 2015
Mere om Køkken

Fiskars lancerer smukke og skarpe køkkenknive i titanium

Med deres nyeste knivserie mener kniv-producenten, at de har knækket koden til at holde titanium skarpt.

10 tips til at indrette et lille køkken

Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet...

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et...

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8...

5 fejl du IKKE må begå når du indretter dit køkken

Du vil sikkert gerne have et dejligt køkken, der kan være en samlingsplads for hele familien. Men når du skal planlægge dit drømmekøkken,...

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi giver dig 10 tips til et køkken uden rod.

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.

Smart køkkengrej til de luddovne

Nogle gange er det rart med en hjælpende hånd i køkkenet, når maden skal tilberedes. Og med disse 10 sjove køkkenredskaber behøver du næsten ikke selv at løfte en finger længere.

Få et opdateret køkken

Hvorfor ikke tage udgangspunkt i det gamle køkken og se, hvad der fungerer godt, og hvad der skal ændres, før beslutningen om nyt køkken?...

Inspiration til køkkenet i januar

Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.