Mål og planlæg alt i dit nye køkken.
Mål og planlæg alt i dit nye køkken. Foto: GettyImages

5 fejl du IKKE må begå når du indretter dit køkken

Du vil sikkert gerne have et dejligt køkken, der kan være en samlingsplads for hele familien. Men når du skal planlægge dit drømmekøkken, kan du hurtigt misse et par vigtige ting, hvis du er for ivrig. Se de 5 typiske fejl, du begår, når du indretter dit køkken.

Af: Harald Nylund & Nanna Aamand, 14. marts 2019

Fejl 1: Intet budget og ingen planlægning

En almindelig fejl er, at du enten ikke lægger et budget, eller ændrer for meget i budgettet i fordhold til, hvordan dit køkkenprojekt går, og hvad du gerne vil købe ind. Køkken - og frem for alt hvidevarer - koster mange penge. Det er vigtigt at have dette i baghovedet, når du planlægger køkkenet. Med et budget holder du nemmere styr på udgifterne, og uden et budget kan prisen hurtigt ryge i vejret.

Gå altid ud fra din oprindelige plan, men hav også plads i budgettet til de uforudsete udgifter, der måske kræves.

Mål og planlæg, så alle mål stemmer overens og passer til den plads, hvor du har tænkt, at køkkenet skal stå. Det tager tid at planlægge og lave et køkken, og det er bedst, at lade det tage den tid som kræves.

Fejl 2: Køber uden at vide, hvor alt skal stå

Planlæg, hvor alt skal stå. Det er vigtigt, at alt står rigtigt i forhold til, hvordan køkkenet skal anvendes. Arbejdsarealerne er meget vigtige i et køkken, og det samme er ergonomi. Du bør derfor overveje, hvor højt dit køkkenbord skal være, så din krop ikke tager skade. Der bør heller ikke være for langt mellem køkkenvask, køleskab, fryser og komfur, men pas på med at sætte dem alt for tæt på hinanden.

Fejl 3: Tænker ikke på, hvor kogeøen skal stå

Kogeøens placering er vigtig, og det er bedst at have luft omkring den. Det er ikke meningen, at du skal være forsigtig og passe på, når du går rundt om din kogeø. Den skal heller være langt væk fra køkkenet, så du bliver nødt til at gå flere meter med tunge skåle, varme gryder og andet.

Det handler i virkeligheden om at have gode arbejdsforhold i dit køkken. Du kan også føre vand og elektricitet hen til kogeøen, så du har mulighed for at installere vask og komfur - det afhænger af, hvordan du helst vil arbejde.

Fejl 4: Lægger for lidt energi i sortering

Et køkken som er beskidt og har klistrende pletter rundt omkring, giver ikke noget godt indtryk. I køkkenet er der meget vand og høje fugtniveauer. Derfor er sortering vigtigt, hvis du vil trives i dit køkken og samtidig opretholde en god hygiejne.

Du skal have gode opbevaringsbokse, som skal kunne organiseres, og det skal være let at komme til rengøringsmidlerne. Du skal derfor planlægge et godt system til, hvor dine køkkenmaskiner, dit madaffald, konservesdåser, pantflasker og lignende skal være. Hvis det er nemt at sortere de ting, du bruger i køkkenet, bliver det også meget lettere at trives i det.

Fejl 5: Følger ALLE de nyeste trends

Det er nemt at blive forelsket i en ny trend, og det er da også lækkert at kunne fremvise et storslået og moderne køkken, som ligner, at det er taget direkte ud af et boligmagasin. Men køkkentendenser og indretningstrends skiftes ud med lynets hastighed.

Det som er moderne i dag, er ikke nødvendigvis moderne om et par år. Derfor kan det være en bedre løsning at købe et neutralt køkken, og i stedet lade farver og personlighed vise sig gennem indretningen rundt om køkkenet gennem malede vægge og flotte møbler.

Køkkenborde og køkkenstole kan du nemlig hurtigt skifte ud. Det er oftest meget dyrere at skifte hele køkkenet ud eller investere i nye skabslåger. Så giv den gas med fine og farvestrålende tekstiler, planter, krukker og krydderurter som giver dit køkken personlighed.

14. marts 2019 Harald Nylund & Nanna Aamand
Mere om Køkken

Smart læsertip: Sådan renser du rustfrit stål

Rustfrit stål, der ikke skinder, er ikke noget, der pynter. Læs her hvordan du nemt renser dit rustfrie stål med ting, du tit finder i hjemmet.

Fiskars lancerer smukke og skarpe køkkenknive i titanium

Med deres nyeste knivserie mener kniv-producenten, at de har knækket koden til at holde titanium skarpt.

10 tips til at indrette et lille køkken

Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet...

Smart køkkenserie har fokus på bæredygtighed

Drømmer du om en lettere og mere bæredygtig køkkenhverdag? Ny, intuitiv køkkenserie vil hjælpe dig med at lave mad til perfektion, og gør det samtidig nemt at reducere både madspild og energiforbrug. 

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et...

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

De 5 bedste kaffemaskiner

Er morgenkaffen også dit lyspunkt i en ellers grå morgen? Eller vil du bare kunne lave en kaffe, der er ligeså lækker, som den fra din...

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi...

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet. 

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.

Inspiration til køkkenet i januar

Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.