15 køkkenhemmeligheder

Køkken

Her er en samling af de bedste køkkentrick og kokketips, der forlænger livet og forbedrer smagen på alle de vigtigste madvarer i køkkenet.

Foto: istockphoto

 

Det er altid en gave, når nogen deler et køkkentip, der pludselig får madvarerne til at holde længere, smage bedre - eller gør rengøringen mere effektiv. Og hvis man samtidig kan spare penge på den nye viden, så er det bare endnu bedre.

Vi har her samlet 15 af de mest enkle og mest effektive køkkenfifs.

1. Tjek om æggene er friske

Er du i tvivl, om dine æg er friske? Put ægget ned i et glas med vand. Synker det til bunds, er det friskt. Flyder det ovenpå, er det dårligt.  

2. Undgå at saltet bliver hårdt

Put en lille smule ris i saltbøssen. Det vil medvirke til at holde saltet tørt, fordi risen absorberer en del af den fugt, der fremkalder klumperne.

3. Bevar boblerne i champagnen

Smid ikke champagneresterne ud dagen efter. Du kan give nyt liv til boblerne, hvis du smider en enkelt rosin eller to ned til champagnen. 

4. Gem smøret i fryseren

Hold dig endelig ikke tilbage med at hamstre smør, når det er billigt, hvis du altså har ledig plads i fryseren. Smøret kan faktisk holde sig friskt i fryseren i op til 6 måneder, hvis du sørger for at pakke det ind i en lufttæt beholder.

5. Speed frugtmodningen op

Har du frugt, du gerne vil have modnet lidt hurtigere, så kan du altid forsøge dig med at putte frugterne ned i papirspose sammen med et æble. Æbler frigiver ethylengas, der speeder modningsprocessen op hos de andre friugter.

6. Læg et Laurbærblad med

Har du små dyr og møl, der går i dine madvarer? Læg et laurbærblad ned i beholderen med mel, pasta eller ris eller lignende. Det vil skræmme det meste utøj væk. 

7. Put honning i mikrobølgeovnen

Honning er næsten uforgængeligt. Det sker dog med tiden, at honningen krystalliserer eller bliver lidt tåget. 30 sekunder i mikrobølgeovnen på medium varme kan gøre den fuldstændig klar igen.

8. Red din brændte mælk

Er mælken brændt på på komfureret, så kan du med en knivsspids salt skaffe dig af med den brændte lugt og smag.

9. Spar på citronerne

Spild ikke en hel citron, ved at skære den over i to, når du kun skal bruge en enkelt dråbe eller to. Du kan få meget mere gavn af citronen, og den kan holde i længere tid, hvis du nøjes med at stikke et hul i citronen med et lille spyd - og få din citrondråbe gennem det lille hul. 

10. Hold bananer samlede

Udskyd bananernes brunings-proces ved at undgå at brække dem af klassen. Sørg derfor helst for at købe dem i klasser i supermarkedet eller hos grønthandleren - og ikke stykvis. 

11. Red din salte suppe

Smid ikke suppen ud, hvis du pludselig opdager, at du har saltet den for hårdt. Smid en halv kartoffel ned i suppen (eller et æble), og lad den simre med i 10 minutter. Derefter kan du fjerne den igen, så vil den have neutraliseret meget af den salte smag.

12. Frys osten ned

Du kan give dine fine oste forlænget liv ved at putte dem i fryseren. Efter serveringen af ostene til middagsgæsterne kan du pakke dem ind i den originale emballage og derefter anbringe dem i plastikcontainer. Stil dem ind i fryseren. Frys dem derefter op dagen før, de skal serveres igen. Dette trick egner sig i øvrigt bedst til bløde oste med højt fedtindhold.

13. Undgå slimede champignoner

Alle kender de småslimede champignoner, som man finder frem efter et par dage i køleskabet. Undgå at champignonerne bliver våde og fedtede ved at pakke dem ind i køkkenrulle, inden du putter dem ind i køleskabet. 

14. Forlæng grøntsagernes liv

Et ligngende trick som køkkenrulle om champignoner kan du anvende på de øvrige grøntsager i dit køleskab. Læg noget køkkenrulle ned i bunden af din grøntsagsskuffe. Det vil opsuge en del af den fugt, der er medvirkende til, at dine grøntsager i længden rådner op i køleskabet. 

15. Gør grøntsagerne sprøde.

Er dine grøntsager ved at blive runkne og miste deres sprødhed, så kan du putte dem ned i en beholder med koldt vand sammen med en skive af en rå kartoffel. Du vil med dine egne øjne se, hvordan både radiser, gulerødder og selleri forynges foran dine øjne.

Kilde: countryliving

5. februar 2016
Mere om Køkken

10 tips til at indrette et lille køkken

Køkken Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet ligne en rodebutik på ingen tid. Vi har samlet 10 gode tips til at indrette et lille køkken. 

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Køkken Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et...

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Køkken Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Køkken Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Køkken Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi...

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Køkken Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Køkken Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Køkken Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Køkken Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Det skal du gøre, hvis du kæmper med dårligt vandtryk

Køkken Tager det langt tid at fylde vandglasset og at gøre badekarret klar? Så har du sikkert et dårligt vandtryk i din bolig. Det er irriterende, men heldigvis kan der gøres noget ved det. 

Pladsmangel i køkkenskabene? Disse 9 ting skal ud

Køkken Vi kender det alle - man lader tingene hobe sig op i køkkenskabene, selvom der er hårdt brug for pladsen. Her er en række nemme tricks til...

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Køkken Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.

Smart køkkengrej til de luddovne

Køkken Nogle gange er det rart med en hjælpende hånd i køkkenet, når maden skal tilberedes. Og med disse 10 sjove køkkenredskaber behøver du næsten ikke selv at løfte en finger længere.

Få et opdateret køkken

Køkken Hvorfor ikke tage udgangspunkt i det gamle køkken og se, hvad der fungerer godt, og hvad der skal ændres, før beslutningen om nyt køkken?...

Inspiration til køkkenet i januar

Køkken Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.