Mikrobølgeovnen kan bruges til mange ting, men nogle ting må du IKKE bruge den til!
Mikrobølgeovnen kan bruges til mange ting, men nogle ting må du IKKE bruge den til! Foto: Colourbox

11 ting, du aldrig skal komme i mikroovnen

Vil du gerne være fri for ildebrande, tekniske sammenbrud eller bare for dårligt opvarmet mikrobølgemad? Så kig her, hvad du skal undgå. 

Af: Mikkel Hede, 10. november 2015

Hvordan virker en mikrobølgeovn?

En mikrobølgeovn med mange funktioner

Mikrobølgeovnen gør livet nemmere. Det går hurtigt, og det er enkelt. Men hvordan fungerer en mikrobølgovn egentlig? Det kan godt være svært at forstå.

Sådan er det ikke med en almindelig ovn. Den er jo grundlæggende set bare et varmelegeme i et lukket rum. Så er det da klart, at det bliver varmt - duh...!

En mikrobølgeovn virker derimod ved, at radiobølger på en helt bestemt bølgelængde sætter vandmolekyler i madvarerne i bevægelse - Øh, hvad?

Men spring bare teorien over. Det vigtigste ved en mikrobølgeovn er at lære på fingrene, hvad det er bedst at undgå, og hvad man skal være forsigtig med. Her er de 11 vigtigste råd.

1. Metal i mikrobølgeovnen

Undgå metal i mikrobølgeovnen. Mikrobølgerne kan ikke trænge igennem metal, så madvarerne bliver opvarmet meget ujævnt, hvis de anbringes i en eller anden form for metalbeholder. Metal i mikrobølgeovnen kan under andre omstændigheder også fremkalde både gnister og brand (se næste opslag).

Rejsekrus og ældre spisestel

Rejse termokrus i metal

2. Rejsekrus

Mange af de rejsekrus, som er blevet så populære at have med på farten, er fremstillet af rustfrit stål. Medmindre producenten udtrykkeligt har anført, at rejsekruset er egnet til mikrobølgeivnen, så bør du undgå at stille det ind i mikrobølgeovnen for lige at varme kaffen op, inden du skal ud af døren. Hæld væsken over i en mere egnet beholder.

3. Stanniol

Du skal være meget varsom med at putte stanniol i mikroovnen. I små mængder er det dog i orden. Det kan for eksempel være, hvis du ønsker, at benet på kyllingen skal være lidt køligere end det øvrige kød. Hvis du bruger stanniol i mikrobølgeovnen, skal du også huske, at den skal befinde sig mindst to centimeter fra kanten af mikrobølgeovnen, ellers kan der opstå gnister.

4. Ældre spisestel

I dag må moderne service ikke indeholde bly. Sådan har det ikke altid været. Vintage service, porcelæn og fajance kan indeholde bly, og den kan lække, hvis der er revner i spisestellet. Hvis du vil være 100 % sikker på ikke at indtage bly via dit spisestel, så bør du bruge andre beholdere og tallerkener, når du laver mad i mikrobølgeovnen.

5 Fast food emballage

Nogle typer fast food emballage har forskellige former for metal i sig. Det kan for eksempel være uskyldigt udseende hanke. Varm ikke fast food emballagen op i mikrobølgeovnen, medmindre du er sikker på, at den ikke indholder metal.

Svampe, tøj og plastik

 Køkkensvampe i forskellige farver

6. Rengøringssvampe

Rengøringssvampe kan desinficeres for bakterier i mikrobølgeovnen. Sørg dog altid for, at svampen er våd, inden du lægger den ind i mikroovnen. Hvis der mangler vand - og dermed vandmolekyler - i den tørre svamp til at optage energien fra mikrobølgeovnen, så kan det resultere i, at der går ild i rengøringssvampen.

7. Tøj

Det kunne være dejligt lige at varme tøjet i mikroovnen, inden man skal ud i kulden. Af og til er der faktisk nogen, der falder for fristelsen. Men det er risikabelt, fordi der heller ikke her er vand til stede, som energien fra mikrobølgeoven kan overføres på.

8 Plastikemballage

Hvis plastikbeholdere skal anvendes i mikrobølgeovnen, så skal fabrikanten udtrykkeligt have angivet, at materiale er egnet til det. Hvis det ikke er tilfældet, og en plastikbeholder med høj fedtindhold anbringes i mikrobølgeovnen, så er der risiko for, at den vil blive plettet. I værste fald kan plastikken endda begynde at gå i opløsning.

Papirsposer og hårdkogte æg

 Hvide og brune æg

9. Brune papirsposer

Brune papirsposer hører ikke hjemme i mikroovnen. De kan både fremkalde ildebrand og afgive giftige gasser.

10. Æg med skal

Forsøg ikke at lave et hårdkogt æg i mikroovnen. Hvis æggeskallen stadig er intakt, har dampen inde i ægget ikke noget sted at bevæge sig hen, og derfor kan ægget risikere at eksplodere, og skabe en masse rod inde i mikrobølgeovnen. Æg, der allerede har revner, kan dog godt ”koges” i mikrobølgeovnen.

11. Tørring af krydderurter

Måske vil du gerne fremskynde tørringen af et større parti krydderurter, som du har indkøbt, ved at tage mikrobølgeovnen i brug. Det er ikke en god idé. Krydderurterne indeholder så begrænsede mængder af vand, at der kan gå ild i dem, hvis de er for længe i mikrobølgeovnen. Allerede tørrede krydderurter udgør dog ikke noget problem.

Opsummering

For at opsummere - så er her de 11 ting, som enten slet ikke egner sig til mikrobølgeovnen, eller som man kun bør bruge med omtanke.

 1. Metal i mikrobølgeovnen
 2. Rejsekrus i mikrobølgeovnen
 3. Stanniol i mikrobølgeovnen
 4. Ældre spisestel i mikrobølgeovnen
 5. Fast food emballage i mikrobølgeovnen
 6. Rengøringssvampe i mikrobølgeovnen
 7. Tøj i mikrobølgeovnen
 8. Plastikemballage i mikrobølgeovnen
 9. Brune papirsposer i mikrobølgeovnen.
 10. Æg med skal i mikrobølgeovnen
 11. Tørring af krydder i mikrobølgeovnen

Kilde: Goodhousekeeping

10. november 2015 Mikkel Hede
Mere om Køkken

Smart læsertip: Sådan renser du rustfrit stål

Rustfrit stål, der ikke skinder, er ikke noget, der pynter. Læs her hvordan du nemt renser dit rustfrie stål med ting, du tit finder i hjemmet.

Fiskars lancerer smukke og skarpe køkkenknive i titanium

Med deres nyeste knivserie mener kniv-producenten, at de har knækket koden til at holde titanium skarpt.

10 tips til at indrette et lille køkken

Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet...

Smart køkkenserie har fokus på bæredygtighed

Drømmer du om en lettere og mere bæredygtig køkkenhverdag? Ny, intuitiv køkkenserie vil hjælpe dig med at lave mad til perfektion, og gør det samtidig nemt at reducere både madspild og energiforbrug. 

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et...

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

De 5 bedste kaffemaskiner

Er morgenkaffen også dit lyspunkt i en ellers grå morgen? Eller vil du bare kunne lave en kaffe, der er ligeså lækker, som den fra din...

5 fejl du IKKE må begå når du indretter dit køkken

Du vil sikkert gerne have et dejligt køkken, der kan være en samlingsplads for hele familien. Men når du skal planlægge dit drømmekøkken,...

10 tips til at undgå rod i køkkenet

Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi giver dig 10 tips til et køkken uden rod.

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Inspiration til køkkenet i januar

Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.