10 tips til at undgå rod i køkkenet

Køkken

Er rodet i dit køkken ved at tage overhånd? Og ved du ikke hvad du skal stille op for at få det ryddeligt igen? Så læs med her hvor vi giver dig 10 tips til et køkken uden rod.

Få et luftigt og ryddeligt køkken.
Få et luftigt og ryddeligt køkken. Foto: iStock

Sådan undgår du rod i køkkenet

I mange hjem kan ophobning af hverdagens ting og sager betyde, at køkkenet mister sine mest basale funktioner, fordi du simpelthen ikke kan komme til. 

Hvis køkkenbordet er fyldt med rod, kan det for eksempel være svært at skære grøntsager ud til madlavningen og generelt anrette diverse måltider. Og er køkkenskabe og skuffer fyldt med ting og sager, kan det være svært at finde de ting, du skal bruge. 

Her får du 10 gode råd til, hvordan du får orden på sagerne i køkkenet igen.

1. Fjern flere af de samme ting

Start med at gennemgå tingene i dit køkken. Har du for eksempel flere dørslag, skrællere eller lignende, bør du overveje, om du overhovet behøver mere end en.

Det lyder måske ikke som om at dette vil frigive synderligt meget plads i dit køkken, men mange bække små gør en stor å. 

Sådan finder du de rette gryder og pander til dit induktionskomfur.

2. Brug kasser

Et andet tip er organisering. Kom flere små ting i kasser, som du eventuelt altid bruger på samme tid. Det giver en praktisk overskuelighed i køkkenet, samtidig med at det ser pænere ud.

3. Fjern ting der ikke hører til i køkkenet

Skal opladeren til computeren absolut ligge og flyde i køkkenet? Og er der måske en bedre plads til rengøringsmidlerne end i køkkenskabene? Fjern så meget du kan så der skabes luft og plads i køkkenet. 

4. Afskaf dig unødvendige køkkenredskaber

Behøver æggekogeren at tage plads i køkkenet, eller kan du bare bruge en gryde, når du koger æg? Og bruger du nogensinde salatslyngen? 

Gør op med dig selv, hvilke ting du bruger, og hvilke ting du ikke bruger. Afskaf dig så de unødvendige køkkenredskaber. 

5. Fjern ødelagte køkkenting

Gå en runde i køkkenet og fjern alle de ting, der er i stykker, men som du tænke at du ville fikse en eller anden dag. Gør noget ved det eller smid disse ting ud.  

6. Stabl ting ovenpå hinanden

Skab rydelighed ved at sable ting ovenpå hinanden. Her taler vi specielt om skåle, fade, pander og gryder. Hvis ikke du tager dig tid til at finde et godt stablingssystem, så mister du meget plads i skuffer og skabe. 

Få styr på luftfugtigheden i dit hus.

7. Ryd op i rodeskuffen

Er du en af de mennesker, der har en rodeskuffe med en masse småting, så er det nu tid til at få ryddet op. Tag eventuelt skuffen ud og gennemgå hver enkelt ting. 

Det kan hjælpe at lave små bunker, hvis der er mange af de samme småting.  

8. Sortér dine kogebøger og opskrifter

Stakke med opskrifter og bunkevis af kogebøger skaber rod i et køkken. Hvis du bruger dine opskrifter jævnligt, bør du lave et system, f.eks. ved at komme løse opskrifter i mapper.

Hvis du sjældent bruger dine opskrifter, bør du endnu en gang gøre op med dig selv, hvad du kan skille dig af med. 

9. Ryd køkkenmaskiner væk 

Mange køkkenmaskiner, som står fremme på køkkenbordet, skaber ligeledes unødvendig rod i køkkenet. Spørg dig selv, hvilke køkkenmaskiner du benytter dagligt, og hvilke du næsten aldrig bruger og gem sidstnævnte væk. 

10. Gør rent i dit køkken

Sidst, men ikke mindst, kan en god, gammeldags rengøring gøre underværker i dit køkken. Sidder der madrester på væggene og er bordpladen ru af snavs, så vil en omgang rengøring bidrage til at få dit køkken til at se mere ryddeligt ud. 

12. juli 2018
Mere om Køkken

10 tips til at indrette et lille køkken

Køkken Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet ligne en rodebutik på ingen tid. Vi har samlet 10 gode tips til at indrette et lille køkken. 

Sådan vælger du det perfekte køkkengulv

Køkken Vi bruger køkkenet flittigt, så derfor skal køkkengulvet helst være praktisk og nemt at vedligeholde. Men samtidig vil vi gerne have et...

Sådan pifter du nemt og billigt dit køkken op

Køkken Det behøver ikke koste en formue at give dit gamle køkken en opfriskning. Med disse 14 råd vil du få et ”nyt” køkken nemt og billigt.

8 køkkenredskaber du IKKE kan undvære

Køkken Her gik du og troede, du havde alt i dit køkken. Men har du  ananas-proptrækkeren, jordbær-udstilkeren eller æg-udslåningsmaskinen? Se 8 køkkenredskaber, du ikke anede eksisterede.

Sådan får du et nyt køkken uden at røre en finger

Køkken Det er billigst at forny dit køkken selv, men der er mange fordele ved at få håndværkere til at lave dit nye køkken.

Genial idé: Sådan bygger du en smuk køkkenreol

Køkken Vi viser dig, hvordan du bygger en reol, hvor du kan udstille dine kogebøger, yndlingsfade og magasiner.

Sådan fjerner du den irriterende bip-lyd på din mikrobølgeovn

Køkken Er du træt af den høje bip-lyd på din mikrobølgeovn? Vi viser dig, hvordan du fjerner den irriterende lyd én gang for alle!

Derfor skal du skrabe dine skrællede kartofler med en gaffel

Køkken Ønsker du at få dine ristede kartofler helt sprøde? Så er en gaffel din nye bedste ven i køkkenet.

Det skal du gøre, hvis du kæmper med dårligt vandtryk

Køkken Tager det langt tid at fylde vandglasset og at gøre badekarret klar? Så har du sikkert et dårligt vandtryk i din bolig. Det er irriterende,...

Pladsmangel i køkkenskabene? Disse 9 ting skal ud

Køkken Vi kender det alle - man lader tingene hobe sig op i køkkenskabene, selvom der er hårdt brug for pladsen. Her er en række nemme tricks til at rydde op.

Hold dig fra det varme vand fra hanen, når du bruger elkedlen

Køkken Det kan virke smart at fylde elkedlen med varmt vand fra hanen, så vandet koger lidt hurtigere. Men ifølge forskere kan det faktisk være en...

9 køkkenmaskiner fra fremtiden, som er på vej til dit køkken

Køkken Den gennemsigtige brødrister, kaffemaskinen til cocktails og solkomfuret - se fremtidens køkkenmaskiner.

Smart køkkengrej til de luddovne

Køkken Nogle gange er det rart med en hjælpende hånd i køkkenet, når maden skal tilberedes. Og med disse 10 sjove køkkenredskaber behøver du næsten ikke selv at løfte en finger længere.

Få et opdateret køkken

Køkken Hvorfor ikke tage udgangspunkt i det gamle køkken og se, hvad der fungerer godt, og hvad der skal ændres, før beslutningen om nyt køkken?...

Inspiration til køkkenet i januar

Køkken Juicemaskine, multihakker eller drypfri termokande? Vi giver dig her masser af inspiration til januarkøkkenet.