10 tips til at indrette et lille køkken

Det kan være svært at få plads til alle sine ting i et lille køkken. Selv når du synes, at du har fået plads til det meste, så kan køkkenet ligne en rodebutik på ingen tid. Vi har samlet 10 gode tips til at indrette et lille køkken. 


Et problem mange kender til

Det er et problem for mange mennesker – især for dem med små køkkener. Pladsmangel i køkkenet kan være en irritation i hverdagen, vi har derfor samlet en liste over 10 gode indretningstips til, hvordan du skaber rum i dit lille køkken. 

1. Indret efter køkkenets form

Ligegyldigt om dit køkken er U-formet, L-formet eller ensidet, så handler god og praktisk køkkenindretning om at tage højde for køkkenets form og områder. I denne forbindelse er der tale om følgende områder:

  • Kogeplade og ovn
  • Fryser og køleskab
  • Håndvask og eventuelt opvaskemaskine

God og praktisk indretning i køkkenet handler således om at placere sine køkkenting, hvor de praktisk hører til.

For eksempel bør du placere dine glas og kopper tæt på håndvasken – og desuden også tæt på elkedel og kaffemaskine. Et andet eksempel er, at du bør placere dine krydderier og ildfaste fade tæt på komfur og ovn, så du nemt kan krydre din mad og anrette varm mad direkte fra kogepladen. 

2. Opbevar din mad så du sparer plads

Har du mange madvarer, der er svære at få plads til i dine få køkkenskabe? Fyld dine tørvarer i glas og plastikbøtter og stabl dem på dine hylder eller i dine dybe skuffer. På denne måde holder du ikke bare møl og andre kryb væk fra din mad, men udnytter også pladsen i dit køkken så godt som muligt.

Du kan eventuelt lave mærkater til dine bøtter, så du nemt kan finde de ting, du skal bruge, når du laver mad.

3. Få mest mulig bordplads

Normalt vurderes det, at du skal bruge mindst 2,5 meter bordplads i dit køkken. Hvis du har et lille køkken med et mindre køkkenbord, så bør du derfor udnytte pladsen så godt som muligt.

I denne sammenhæng bør al overflødig køkkenudstyr rykkes væk fra bordet. Derudover skal du spørge dig selv, om du bruger køkkenudstyr som eksempelvis kaffemaskine og elkedel i så høj grad, at de skal stå fremme på køkkenbordet til hverdag.

Ved at rydde dit køkkenbord for overflødige ting, skaber du ikke bare mere arbejdsplads, men får også køkkenet til at fremstå mere ryddeligt og luftigt.

4. Stabl dine køkkenting oveni hinanden

Skåle, fade, gryder og pander egner sig alle godt til at blive stablet. Igen handler det om at udnytte hver en lille krog – også nede i dine køkkenting. Så længe der er luft i en skål, er der plads til en mindre skål nede i.

5. Hæng ting på væggene

En anden måde at opbevare sine tørvarer og køkkenredskaber på er at hænge dem op på væggen. Du kan sætte hylder op, hvor der kan stå glas og bøtter med mad i. Du kan også hænge et metalrør eller en træstok op på væggen, hvorfra du kan hænge krukker og køkkenredskaber i kroge. 

6. Udnyt pladsen bagerst i dine skabe

Du tænker måske ikke over det, men der er ingen grund til ikke at udnytte al pladsen bagerst i dine skabe.

Stil de ting du næsten aldrig bruger inde bagerst i skabet. Hvis du synes, at du bruger alle dine køkkenting ofte, kan du eventuelt overveje at investere i nogle hylder, der kan trækkes ud.

Hvis budgettet er stramt, kan du også lægge dine ting i åbne kasser eller på en bakke, så det er nemt at trække skabets indhold ud.

7. Udnyt pladsen i din ovn

I stedet for at lade dine bradepander optage en hel skuffe, så udnyt pladsen i din ovn, når den ikke er i brug. Gør ovnen til bradepandernes faste plads sammen med dine ildfaste fade.

8. Indret med de rette farver i dit lille køkken

Det bør ikke undervurderes, hvor stor en rolle farverne i dit køkken spiller. Hvis der er mange, stærke farver i dit køkken, så fremstår køkkenet mere rodet og uoverskueligt – og dermed også mindre. 

Indret i stedet dit køkken med milde, gennemgående farve. Har du et mørkt køkken med mørke låger og skuffer, kan det være en ide at forsøge at indføre nogle lyse elementer i køkkenet.

9. Udnyt pladsen ovenpå dine køkkenskabe

I mange køkkener går køkkenskabene ikke helt op til loftet. I sådanne køkkener er det oplagt at stille de køkkenmaskiner og redskaber, du sjældent bruger, op.

Hvis du har mange småting, kan det være en god ide at anskaffe dig nogle pæne, simple kasser, der kan stå ovenpå dine køkkenskabe.

10. Prioriter dine køkkenting og -redskaber

Ryd ud i dine køkkenting i ny og næ. Læg mærke til om du faktisk bruger de ting, du har i dine køkkenskabe. Hvis ikke så smid dem ud eller giv dem væk. Hvis du ikke kan nænne, at skille dig af med de køkkenting, du aldrig bruger, så pak dem ned i en kasse og stil dem på loftet eller i kælderen. Det vigtigste er bare, at de ikke optager plads i dit lille køkken.

Du kan finde mere inspiration til interiør og køkkenredskaber her.

Mest læste artikler