Foto: Klimalancen

Smart dansk opfindelse kan sikre dig mod skybrud

Et smart trick mod tilkalkede toiletter er i dag blevet videreudviklet til et nyttigt våben i kampen mod ekstremt vejr. Læs om opfindelsen her.

Af: Karoline Faxe , 8. april 2020

I Danmark skal vi vænne os til et mere foranderligt vejr. Og det vil også sige vådt vejr. 

Det våde vejr kan bringe mange ulykker med sig til de danske hjem, hvis man ikke er ordentligt sikret. 

Heldigvis er der mange, der arbejder på en masse forskellige og gode løsninger, der kan hjælpe os til at have en mere resistent bolig, i forhold til klimaforandringer, og ekstremt vejr. 

Et smart trick 

For nogle år siden opfandt  en mand ved navn Trygved Thykjær et smart tricket mod kalk i toilettet. 

Opfindelsen består af en lille ballon som lukker vandlåsen i toilettet, så vandet ikke kan løbe væk. På den måde sættes kalkaflejringer og gule kalkplamager i blød, og kan nemt fjernes. 

Efter denne opfindelse fik opfinderen endnu en ide, og begyndte at videreudvikle produktet.  

En god ide

Videreudviklingen er designet til at lukke alle afløb i boligen.

I tilfælde af et skybrud kan produktet hjælpe dig ved, at vand ikke kan løbe tilbage gennem kloakkerne og op i dit hjem. 

Du sænker produktet, som består af en ballon på en snor og en pumpe i den anden ende, ned i de afløb og kloakker, hvor vand udefra har mulighed for at stige op i boligen, udefra. Ballonen pumpes op og spærre på den måde for vandet, og sikrer at vandet forbliver i vandrørene under skybruddet. Ballonen fjernes nemt igen efter skybruddet.


Og denne smarte opfindelse er der også flere der synes godt om. 

Det nationale initiativ mod ekstremt vejr, Klimalancen, har taget den med i deres udvalg, når de kører landet rundt, for at involvere borgere i at lave bæredygtig klimatilpasning og sikre deres hjem mod skader fra blandt andet skybrud.

Der findes mange måder at klimasikre

Her har vi samlet en liste over måder, hvorpå du kan klimasikre eller bidrage til klimasikringen af dit hjem. 

Klik på disse links og så direkte til de artikler hvor metoderne er beskrevet. 

8. april 2020 Karoline Faxe
Mere om Kloak og afløb

Genial opfindelse: Sådan opdager du vandskaden før den sker

En lille robot på dit vandrør, som kan advare dig, inden vandskaden sker – lyder det tillokkende? LeakBot styres gennem en app, som giver dig besked om lækager.

Undgå lugt og prop i afløbene

Læs med og få gode tips til hvordan du kan undgå lugt og prop i afløbene.

Smart dansk opfindelse: Vandlåsen der ikke stoppes af hår

En ny dansk opfindelse løser problemet med hår, der sidder fast i vandlåsen.

Det er DIT ansvar at brønde og brønddæksler er ordentligt sikret

En tragisk ulykke satte sidste sommer fokus på, hvor vigtigt det er at holde øje med brønde og dæksler. Det er grundejerens ansvar, at ikke mindst brønddæksler er sikre og i orden. Derfor opfordrer eksperterne til, at husejerne gør et dækseltjek til en del af forårets haverutine.

Frosne rør - hvad gør du?

Du skruer hanen på rørene og får bekræftet din mistanke: vandet er frosset. Hvad gør du nu?

Varmen kan sprænge dine vandrør

Det er ikke kun dyr og mennesker, der lider i varmen. Også vandrør er i fare for at blive utætte på grund af den varme tørre jord. Det kan...

Tre typer vandskader – sådan forebygger du

Har du vand i kælderen eller fugtproblemer i mur og sokkel, så er det i første omgang vigtigt at få undersøgt, om problemerne skyldes grundvand, regnvand eller kloakvand. 

Kloakskader - hvem har egentlig ansvaret

Kloaknettet i Danmark er man­ge steder i katastrofal dår­lig stand. En utæt kloak kan ved kraftige regnskyl betyde fugt, råd og skimmelsvamp...

5 ting du ikke bør skylle ud i håndvasken

Disse ting bør du ikke hælde ud i vasken, hvis du vil undgå tilstoppede afløb.

Rens afløb i køkken og bad uden brug af kemikalier

En miljørigtig rensning af rør og vandlås sparer miljøet for en masse gift og dig for en unødig udgift. Det eneste, du skal bruge, er lidt fingerkræfter, en vaskebalje og måske en klemme til næsen, hvis du er “duft-allergiker”.

Beskyt dine afløb mod snavs, hår og propper

Det kommer altid ubelejligt, når afløbet stopper. Men er du klar på at få skidt og snask tæt på, så kan du klare meget selv. Få gode råd...

Få din kloak til at virke hele året

Kloakker skal bare virke – og vi vil helst ikke til at rode med dem. Men det er en god idé at bruge et par timer på at rense tagrender og...

Sådan får du vandet til at sive, så du undgår vandskader

Du kan hjælpe de overbelastede kloakker ved at forsinke vandet med sten og planter – og ved at opbygge terrasse og indkørsel, så vandet kan sive ned i jorden.

Sådan håndterer du husholdningskemikalier

Husholdningskemikalier som afløbsrens, maling og medicin bør du omgå med forsigtighed, og efter brug skal du følge reglerne for farligt...

Behold regnen i din have, og undgå overbelastede kloakker

Når talen falder på klimaændringer, “monsterregn”, høje vandstande og ødelagte kældre, er det almindeligvis kommunens underdimensionerede...