Vandlåsen på håndvasken kan nemt åbnes og renses.
Vandlåsen på håndvasken kan nemt åbnes og renses.

Beskyt dine afløb mod snavs, hår og propper

Det kommer altid ubelejligt, når afløbet stopper. Men er du klar på at få skidt og snask tæt på, så kan du klare meget selv. Få gode råd til at holde afløbene forskellige steder i hjemmet frie for snavs og hår.

Af: Louise Törnqvist, 1206, 27. april 2012

Efterse afløbene regelmæssigt

Hvis du efterser dine afløb i huset regelmæssigt, burde de være problemfrie. Det tager ikke lang tid. Får du gentagne propper kan problemet være dybere, så det kan betale sig at hente professionel hjælp – en vvs-mand eller et kloakfirma.

I køkkenet

Foto: Magnus Rosenberg
Splitten,
som vikles ud, så
du kan komme langt
ind i/ned i afløbet, er
 en god lille hjælper.

At køkkenvasken stopper og lugter dårligt, skyldes oftest madrester eller mindre genstande, der har sat sig fast. Brug altid en rense-si og gerne en ekstra, når du renser fx fisk, så slipper du for senere bøvl med afløbet. Hæld fra tid til anden en kandefuld kogende vand i afløbet, så fedtsamlinger opløses. Laver du ofte mad med olie, bør du gøre dette en gang om ugen. Får du et stop, så brug svupperen (se næste spalte) eller en split. Du kan også selv afmontere vandlåsen og rense her. Luk af for vandet inden.

På toilettet

Er det håndvasken, der strejker, er det ofte ganske nemt at åbne vandlåsen og rense ud. Sæt en spand under, før du løsner låsen. Du kan også bruge en svupper. Sæt svupperen over afløbet. Stop en gammel klud i overløbshullet. Hold om svupperen og hæld lidt vand i vasken. Pump med svupperen, så der dannes tryk/sug i rørene. Slip, så vandet løber igennem. Pump igen, så proppen derved løsnes. Vær forsigtig med kemiske afløbsrensere, der kan ødelægge sanitet og rør.

WC'et

Skyl aldrig andet end papir og afføring ud i toilettet. Hvis det stadig stopper, må gummihandskerne frem. Træk vejret dybt! og undersøg med hænderne, om noget sidder fast.
Prøv også splitten, hvis det stadig stopper. Skyl fra tid til anden en hel spandfuld vand i toilettet, det holder afløbet frit.

Gulvafløb

Foto: Magnus RosenbergAfløbet i bruseren og badekarret stoppes ofte til af hår og sæberester. Investerer du i en hårsi eller anden installation, der hindrer disse elementer i at sætte sig fast, har du mindst mulig vedligehold her. Det kan anbefales at rense vandlåsen her med jævne mellemrum, så du har "sunde" afløb.

27. april 2012 Louise Törnqvist, 1206
Mere om Kloak og afløb

Genial opfindelse: Sådan opdager du vandskaden før den sker

En lille robot på dit vandrør, som kan advare dig, inden vandskaden sker – lyder det tillokkende? LeakBot styres gennem en app, som giver dig besked om lækager.

Undgå lugt og prop i afløbene

Læs med og få gode tips til hvordan du kan undgå lugt og prop i afløbene.

Smart dansk opfindelse: Vandlåsen der ikke stoppes af hår

En ny dansk opfindelse løser problemet med hår, der sidder fast i vandlåsen.

Smart dansk opfindelse kan sikre dig mod skybrud

Et smart trick mod tilkalkede toiletter er i dag blevet videreudviklet til et nyttigt våben i kampen mod ekstremt vejr. Læs om opfindelsen her.

Det er DIT ansvar at brønde og brønddæksler er ordentligt sikret

En tragisk ulykke satte sidste sommer fokus på, hvor vigtigt det er at holde øje med brønde og dæksler. Det er grundejerens ansvar, at ikke...

Frosne rør - hvad gør du?

Du skruer hanen på rørene og får bekræftet din mistanke: vandet er frosset. Hvad gør du nu?

Varmen kan sprænge dine vandrør

Det er ikke kun dyr og mennesker, der lider i varmen. Også vandrør er i fare for at blive utætte på grund af den varme tørre jord. Det kan koste dyrt, så boligejere bør være ekstra opmærksomme i varmen.

Tre typer vandskader – sådan forebygger du

Har du vand i kælderen eller fugtproblemer i mur og sokkel, så er det i første omgang vigtigt at få undersøgt, om problemerne skyldes grundv...

Kloakskader - hvem har egentlig ansvaret

Kloaknettet i Danmark er man­ge steder i katastrofal dår­lig stand. En utæt kloak kan ved kraftige regnskyl betyde fugt, råd og skimmelsvamp...

5 ting du ikke bør skylle ud i håndvasken

Disse ting bør du ikke hælde ud i vasken, hvis du vil undgå tilstoppede afløb.

Rens afløb i køkken og bad uden brug af kemikalier

En miljørigtig rensning af rør og vandlås sparer miljøet for en masse gift og dig for en unødig udgift. Det eneste, du skal bruge, er lidt...

Få din kloak til at virke hele året

Kloakker skal bare virke – og vi vil helst ikke til at rode med dem. Men det er en god idé at bruge et par timer på at rense tagrender og...

Sådan får du vandet til at sive, så du undgår vandskader

Du kan hjælpe de overbelastede kloakker ved at forsinke vandet med sten og planter – og ved at opbygge terrasse og indkørsel, så vandet kan sive ned i jorden.

Sådan håndterer du husholdningskemikalier

Husholdningskemikalier som afløbsrens, maling og medicin bør du omgå med forsigtighed, og efter brug skal du følge reglerne for farligt...

Behold regnen i din have, og undgå overbelastede kloakker

Når talen falder på klimaændringer, “monsterregn”, høje vandstande og ødelagte kældre, er det almindeligvis kommunens underdimensionerede...