Det er nemt, at skille vandlåsen under køkken- og håndvasken, så den kan rengøres.
Det er nemt, at skille vandlåsen under køkken- og håndvasken, så den kan rengøres. Foto: istockphoto

Rens afløb i køkken og bad uden brug af kemikalier

En miljørigtig rensning af rør og vandlås sparer miljøet for en masse gift og dig for en unødig udgift. Det eneste, du skal bruge, er lidt fingerkræfter, en vaskebalje og måske en klemme til næsen, hvis du er “duft-allergiker”.

Af: Jan Knudsen, 12. februar 2015

Prøv først med en svupper

Det første, du kan gøre, er at bruge en “svupper”. Fyld køkkenvasken halvt op med vand, dæk overløbshullet med tape eller hold tæt med en fugtig klud. Sæt derefter svupperen over afløbssien og pump kraftigt op og ned. Gentag, hvis det ikke hjælper. Ellers må du skille vandlåsen ad.

Fjern risten over gulvafløbet i badeværelset

Den samme metode kan bruges, hvis gulvafløbet i bruseren er stoppet. Fjern risten og lad vandet løbe, så svupperen har noget vand at arbejde i. Et alternativ er at bruge et rensebånd (en rensesplit). Hjælper dette heller ikke, må du nok have fat i en VVS’er, der kan trykspule systemet.

De fleste vandlåse er nemme at skille ad

De fleste vandlåse er fremstillet af plast og kan nemt skilles ad, så de let kan rengøres. Proppen sidder ofte i U-bøjningen. Løsn de to plastomløbere og tag bøjningen af (husk at sætte en balje under). Rens og skyl bøjningen i en anden vask, og sæt den på plads igen.
  
Læs også: Få din kloak til at virke hele året

Nyere afløb i gulvet

Nyere gulvafløb har aftagelig vandlås, som du får adgang til ved at løsne dækristen og vippe den op. Løft vandlåsen op i stålbøjlen og rens den under varmt vand. Hvis vandlåsen ikke kan løftes, skal du bruge en “svupper”. Ved at pumpe op og ned skabes et tryk, der mange gange får proppen løs. Husk at svupperen skal have vand at arbejde i.

Hjælper det ikke, kan du bruge et rensebånd – et langt tyndt stålbånd, der føres ned i røret med metalduppen først. Når der er modstand, skal du trække frem og tilbage og dreje båndet. Hvis proppen ikke løsnes, må du have professionel hjælp fra en autoriseret kloakmester.

Foto: Jan KnudsenSkidtet skylles ikke ud

Nye sparevandhaner og vandbesparende brusehoveder er gode, når der skal spares på vandet. Men de betyder, at snavs og fedt ikke skylles ordentligt ud. I stedet samler det sig i vandlåse og rør. Især køkkenvasken stopper til. Det gør den, fordi fedt og madrester aflejres i rør og vandlås. Når afløbet fra håndvask eller bruser i badeværelset stopper til, skyldes det aflejringer af sæbe, hår m.m.

Pas på, hvad du skyller ud i toilettet

Toiletafløbet bør også behandles med omtanke. Smid ikke bind, vat, vatpinde, kattegrus og affald i toilettet – og selvfølgelig heller ikke maling, olie og kemiske stoffer, der ud over at forurene miljøet også nedbryder rørene.
  
Læs også: Sådan kan du højvandssikre din bolig

Hvis gulvafløbet lugter?

Hvis dit badeværelse lugter grimt, er det nok på tide at rense gulvafløbet. Hvis det er en gammel model uden aftagelig vandlås, skal du bruge:
  • Skruetrækker
  • Svupper og rensebånd
  • Gummihandsker

6 årsager til, at afløb stopper til:

  • Fedt, der skylles ud i vasken, er med til at stoppe afløbet.
  • Vandbesparende haner og mundstykker giver mindre vandgennemstrømning. Derfor sætter snavs sig lettere fast.
  • Manglende rengøring og vedligeholdelse.
  • Hyppig rengøring under risten og af vandlåsen i bruseren. Sådan løser du det
  • Skyl jævnligt med en spand varmt vand. Hvis det er muligt, spules med en slange.
  • Under køkken- og håndvask er det nemt at skille vandlåsen ad, så den kan rengøres.
12. februar 2015 Jan Knudsen
Mere om Kloak og afløb

Genial opfindelse: Sådan opdager du vandskaden før den sker

En lille robot på dit vandrør, som kan advare dig, inden vandskaden sker – lyder det tillokkende? LeakBot styres gennem en app, som giver dig besked om lækager.

Undgå lugt og prop i afløbene

Læs med og få gode tips til hvordan du kan undgå lugt og prop i afløbene.

Smart dansk opfindelse: Vandlåsen der ikke stoppes af hår

En ny dansk opfindelse løser problemet med hår, der sidder fast i vandlåsen.

Smart dansk opfindelse kan sikre dig mod skybrud

Et smart trick mod tilkalkede toiletter er i dag blevet videreudviklet til et nyttigt våben i kampen mod ekstremt vejr. Læs om opfindelsen her.

Det er DIT ansvar at brønde og brønddæksler er ordentligt sikret

En tragisk ulykke satte sidste sommer fokus på, hvor vigtigt det er at holde øje med brønde og dæksler. Det er grundejerens ansvar, at ikke...

Frosne rør - hvad gør du?

Du skruer hanen på rørene og får bekræftet din mistanke: vandet er frosset. Hvad gør du nu?

Varmen kan sprænge dine vandrør

Det er ikke kun dyr og mennesker, der lider i varmen. Også vandrør er i fare for at blive utætte på grund af den varme tørre jord. Det kan koste dyrt, så boligejere bør være ekstra opmærksomme i varmen.

Tre typer vandskader – sådan forebygger du

Har du vand i kælderen eller fugtproblemer i mur og sokkel, så er det i første omgang vigtigt at få undersøgt, om problemerne skyldes grundv...

Kloakskader - hvem har egentlig ansvaret

Kloaknettet i Danmark er man­ge steder i katastrofal dår­lig stand. En utæt kloak kan ved kraftige regnskyl betyde fugt, råd og skimmelsvamp...

5 ting du ikke bør skylle ud i håndvasken

Disse ting bør du ikke hælde ud i vasken, hvis du vil undgå tilstoppede afløb.

Beskyt dine afløb mod snavs, hår og propper

Det kommer altid ubelejligt, når afløbet stopper. Men er du klar på at få skidt og snask tæt på, så kan du klare meget selv. Få gode råd...

Få din kloak til at virke hele året

Kloakker skal bare virke – og vi vil helst ikke til at rode med dem. Men det er en god idé at bruge et par timer på at rense tagrender og...

Sådan får du vandet til at sive, så du undgår vandskader

Du kan hjælpe de overbelastede kloakker ved at forsinke vandet med sten og planter – og ved at opbygge terrasse og indkørsel, så vandet kan sive ned i jorden.

Sådan håndterer du husholdningskemikalier

Husholdningskemikalier som afløbsrens, maling og medicin bør du omgå med forsigtighed, og efter brug skal du følge reglerne for farligt...

Behold regnen i din have, og undgå overbelastede kloakker

Når talen falder på klimaændringer, “monsterregn”, høje vandstande og ødelagte kældre, er det almindeligvis kommunens underdimensionerede...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.