Det nemmeste er at foebygge tilstoppede afløb.
Det nemmeste er at foebygge tilstoppede afløb. Foto: iStockphoto

Hold dit afløb rent og frit for propper

Et stoppet afløb er virkelig surt. Heldigvis er det simpelt at holde det rent med lidt omtanke i dagligdagen, så du undgår de irriterende propper. For det første er det en god idé at forebygge, men der er også råd for det, hvis skaden er sket.

Af: Per Handberg, 1408, 13. oktober 2014

Vigtigt at undgå fedt i afløbet

Foto: Plejer du dine afløb regelmæssigt, slipper du for ubehaget ved at stå med hænderne og "soppe" i hår, fedt og dårlig lugt. Først og fremmest skal du undgå, at andet end vand kommer i afløbet. Fedtrester fx kan sætte sig til propper i røret.

Derfor skal du  samle fedtrester fra madlavningen i en tom mælkekarton, som kan komme i skraldespanden, når fedtet er blevet koldt. Eller lad fedtet størkne, og skrab det direkte ned i skraldespanden.

Skyl proppen væk

Du kan næppe helt undgå fedtrester i afløbet, så hæld jævnligt en kande kogende vand eller to i afløbet, så skyller du evt. propper væk.

På badeværelset er det især hår og sæberester, der kan drille, så gør det til en god vane at fjerne hår fra afløbsristen, hver gang du har været i bad. Kogende vand hjælper også på sæberester fra dit bad.

Rens vandlåsen jævnligt

Vandlåsen i badet skal også renses jævnligt. Det kan oftest gøres uden værktøj, og jo oftere du gør det, jo mindre beskidt en affære bliver det. Husk at sætte en spand under, når du fjerner vandlåsen, og endelig også at vaske den i en anden vask, hvor vandlåsen stadig er monteret.

Undgå at vandlåsene tørrer ud

Har du afløb, der sjældent er i brug,
så skyl dem igennem en gang imellem. Tørrer vandlåsen ud, kan der komme kloak-lugt ind i huset. Skal du ud og rejse i længere tid, kan du hælde lidt glycerin i vandlåsene. Glycerinen modvirker, at vandlåsene tørrer ud, så du ikke kommer hjem til et kloakstinkende hus. 

Når afløbet er stoppet til

Hvis afløbet er stoppet, så er her lidt førstehjælp. Er det køkkenvasken, den er gal med, så grib en svupper. Fyld lidt vand i vasken, hold for overløbsventilen med en fugtig klud, og placér svupperen over afløbsristen. Pump et par gange op og ned med svupperen; det er ofte nok til at få proppen løs. Ellers gentag øvelsen et par gange.

Lirk proppen løs

Kan du ikke komme til med svupperen, som fx ved et afløb fra en vaskemaskine, så kig i gulvafløbet. Kan du komme til afløbet fra vaskemaskinen, kan du måske lirke proppen løs med en skruetrækker eller lignende, da proppen ofte sidder for enden af røret. Ellers kan du prøve med et rensebånd (kloaksplit), som du kan føre gennem hele røret.

Pas på med kemi

Brug ikke kemiske midler i afløbene. De KAN forurene og i nogle tilfælde skade dine afløb, fordi de er stærkt ætsende. Hvis du bruger afløbsrens, så følg brugsanvisningen nøje.

Klorin er stærkt forurenende, men bakteriedræbende. Det fjerner ikke  propper, men fx dårlig lugt. Vær opmærksom på, at det kan danne giftige dampe, hvis det blandes med andre rengøringsprodukter.

 

 

13. oktober 2014 Per Handberg, 1408
Mere om Kloak og afløb

Genial opfindelse: Sådan opdager du vandskaden før den sker

En lille robot på dit vandrør, som kan advare dig, inden vandskaden sker – lyder det tillokkende? LeakBot styres gennem en app, som giver dig besked om lækager.

Undgå lugt og prop i afløbene

Læs med og få gode tips til hvordan du kan undgå lugt og prop i afløbene.

Smart dansk opfindelse: Vandlåsen der ikke stoppes af hår

En ny dansk opfindelse løser problemet med hår, der sidder fast i vandlåsen.

Smart dansk opfindelse kan sikre dig mod skybrud

Et smart trick mod tilkalkede toiletter er i dag blevet videreudviklet til et nyttigt våben i kampen mod ekstremt vejr. Læs om opfindelsen her.

Det er DIT ansvar at brønde og brønddæksler er ordentligt sikret

En tragisk ulykke satte sidste sommer fokus på, hvor vigtigt det er at holde øje med brønde og dæksler. Det er grundejerens ansvar, at ikke...

Frosne rør - hvad gør du?

Du skruer hanen på rørene og får bekræftet din mistanke: vandet er frosset. Hvad gør du nu?

Varmen kan sprænge dine vandrør

Det er ikke kun dyr og mennesker, der lider i varmen. Også vandrør er i fare for at blive utætte på grund af den varme tørre jord. Det kan koste dyrt, så boligejere bør være ekstra opmærksomme i varmen.

Tre typer vandskader – sådan forebygger du

Har du vand i kælderen eller fugtproblemer i mur og sokkel, så er det i første omgang vigtigt at få undersøgt, om problemerne skyldes grundv...

5 ting du ikke bør skylle ud i håndvasken

Disse ting bør du ikke hælde ud i vasken, hvis du vil undgå tilstoppede afløb.

Rens afløb i køkken og bad uden brug af kemikalier

En miljørigtig rensning af rør og vandlås sparer miljøet for en masse gift og dig for en unødig udgift. Det eneste, du skal bruge, er lidt fingerkræfter, en vaskebalje og måske en klemme til næsen, hvis du er “duft-allergiker”.

Beskyt dine afløb mod snavs, hår og propper

Det kommer altid ubelejligt, når afløbet stopper. Men er du klar på at få skidt og snask tæt på, så kan du klare meget selv. Få gode råd...

Få din kloak til at virke hele året

Kloakker skal bare virke – og vi vil helst ikke til at rode med dem. Men det er en god idé at bruge et par timer på at rense tagrender og...

Sådan får du vandet til at sive, så du undgår vandskader

Du kan hjælpe de overbelastede kloakker ved at forsinke vandet med sten og planter – og ved at opbygge terrasse og indkørsel, så vandet kan sive ned i jorden.

Sådan håndterer du husholdningskemikalier

Husholdningskemikalier som afløbsrens, maling og medicin bør du omgå med forsigtighed, og efter brug skal du følge reglerne for farligt...

Behold regnen i din have, og undgå overbelastede kloakker

Når talen falder på klimaændringer, “monsterregn”, høje vandstande og ødelagte kældre, er det almindeligvis kommunens underdimensionerede...